Την πρώτη δημόσια παρέμβαση του θα έχει απόψε ο Κώστας Καραμανλής μετά την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει τον Κώστα Τασούλα και τον Νικήτα Κακλαμάνη για την Προεδρία της Δημοκρατίας και της Βουλής, αντίστοιχα.
Ο πρώην πρωθυπουργός θα είναι ομιλητής στο βιβλίο του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση του, Γιάννη Βαληνάκη, για τα ελληνοτουρκικά. Το βιβλίο έχει τίτλο «Για μια νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία» και εκτός από τον Κώστα Καραμανλή θα μιλήσουν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Συρίγος και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης ενώ τον συντονισμό θα έχει και η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου του Μega Ράνια Τζίμα.
Ο Γιάννης Βαληνάκης έχει ασκήσει πολλές φορές κριτική στην πολιτική που ακολουθεί κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μάλιστα σε άρθρα του κατά καιρούς στην επιθεώρηση Foreign Affairs έχει μιλήσει για τη νέα στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία και η οποία έχει ως βάση έξι πυλώνες, τον ορισμό των εθνικών στόχων, ειδικά για τις θάλασσες ελληνικού ενδιαφέροντος, τις διαπραγματεύσεις με τους γείτονες της χώρας σχετικά με τις ΑΟΖ, την αξιολόγηση των παραμέτρων της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας και την ανάγκη ενίσχυσής της, την εκπόνηση σχεδίου αξιοποίησης της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ, και, τέλος, την αλλαγή της εθνικής στρατηγικής σχετικά με την Κύπρο, καθώς δεν αντανακλά πια τις συνθήκες του 1974, δεδομένου ότι σήμερα η Ελλάδα όπως και η Κύπρος βρίσκονται σε πολύ ισχυρότερη θέση.
Με δεδομένες τις θέσεις Βαληνάκη που καταγράφονται αναλυτικά στο βιβλίο όσον αφορά την ελληνοτουρκική προσέγγιση, θα έχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή και οι τόνοι που θα χρησιμοποιήσει σε αυτή. Βουλευτές του κόμματος αλλά και κυβερνητικά στελέχη περιμένουν να δουν εάν οι «δεξιές», όπως λένε εντός της Νέας Δημοκρατίας, επιλογές Τασούλα και Κακλαμάνη θα επηρεάσουν το λόγο του πρώην πρωθυπουργού και θα μετριάσουν την ένταση της κριτικής που χρησιμοποίησε σε άλλες δημόσιες παρεμβάσεις του, και αν ο κ. Καραμανλής με το δικό του τρόπο θα αναφερθεί στις δύο επιλογές του πρωθυπουργού.
Την ίδια ώρα ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει το γεγονός ότι στην εκδήλωση θα παραστεί και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Είναι η πρώτη δημόσια παρουσία μετά την διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία, όπου Σαμαράς και Καραμανλής θα βρεθούν μαζί σε κοινή εκδήλωση για τα ελληνοτουρκικά. Και φυσικά τα φώτα της δημοσιότητας θα είναι στραμμένα πάνω στους δύο πρώην πρωθυπουργούς καθώς πολλές φορές η γλώσσα του σώματος και των δύο και ο τρόπος με τον οποίο συνομιλούν ή χαμογελούν λένε περισσότερα από αυτά που δηλώνουν μπροστά σε ένα μικρόφωνο.
Ο κ. Σαμαράς δεν θα λάβει το λόγο ωστόσο η απόφαση του να παραστεί σε μια εκδήλωση με ομιλητή τον Κώστα Καραμανλή έχει από μόνη της την δίκη της σημασία, πολύ περισσότερο που τώρα ο ένας πρώην πρωθυπουργός παραμένει εντός Νέας Δημοκρατίας και ο άλλος έχει διαγραφεί από το κόμμα του οποίου υπήρξε πρόεδρος και πρωθυπουργός. Ενδιαφέρον θα έχει και η στάση των βουλευτών και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που θα παραστούν στην συγκεκριμένη εκδήλωση απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό.
Και αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Σαμαρά την περασμένη Παρασκευή, ημέρα της ονομαστικής εορτής του πρώην πρωθυπουργού, πάνω από 90 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τηλεφώνησαν στον κ. Σαμαρά για να του ευχηθούν τα χρόνια πολλά. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις το τηλέφωνο σήκωσαν και στελέχη άλλων κομμάτων για να ευχηθούν στον πρώην πρωθυπουργό όπως ο γραμματέας της Φωνής Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο οποίος επί προεδρίας Σαμαρά είχε διατελέσει Γραμματέας Οργανωτικού αλλά και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ.
Επίσης πολλά τηλεφωνήματα δέχτηκε από μητροπολίτες, διπλωμάτες, και ανθρώπους του πνεύματος. Αρκετοί πολίτες που πέρασα απ’ το γραφείο της οδού Δημόκριτου για να του ευχηθούν προσωπικά, του έλεγαν «Αντώνη είμαστε μαζί σου ό,τι κι αν κάνεις». Και τώρα που τελείωσε το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τον οποίο ο ίδιος θα ψηφίσει, ο κ. Σαμαράς ίσως αποκαλύψει το επόμενο διάστημα τις μελλοντικές του κινήσεις και αν αυτές αφορούν μόνο την επισήμανση των κακώς, κατά την άποψή του, κειμένων της Νέας Δημοκρατίας ή θα προχωρήσει σε κάτι πιο δυναμικό αξιοποιώντας το χώρο που υπάρχει στα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος.
Διαβάστε επίσης
Συνάντηση Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου: Τελευταία πράξη του προεδρικού «δράματος»