Τη φημολογία περι ανασχηματισμού μάλιστα εντείνουν οι πληροφορίες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και μια εβδομάδα κάνει συναντήσεις με δυσαρεστημένους βουλευτές.
Ο πρωθυπουργός έκλεισε το θέμα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας επιλέγοντας τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και τώρα όλα δείχνουν ότι έρχεται η ώρα να ανοίξει το θέμα των αλλαγών στην κυβέρνησή του, καθώς η επιθυμία του είναι να υπάρξει μια συνολική επανεκκίνηση του κυβερνητικού έργου.
Το θέμα ωστόσο είναι ότι η Ν.Δ. δεν διαθέτει σημαντικό πάγκο στελεχών, τα οποία θα μπορούσαν να αλλάξουν σημαντικά την εικόνα της κυβέρνησης, ώστε οι όποιες αλλαγές να στείλουν μήνυμα στους πολίτες ότι κάτι νέο πάει να διαμορφωθεί σε επίπεδο νοοτροπίας και πολιτικής. Παράλληλα υπάρχει κορεσμός στα κεντρώα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη, δεδομένου ότι ήδη στην κυβέρνηση βρίσκεται μεγάλος αριθμός εκσυγχρονιστών.
Αυτοί που δεν φεύγουν
Όπως λένε κορυφαίοι παράγοντες, στα μεγάλα και σημαντικά υπουργεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τοποθετήσει τα στελέχη της πρώτης γραμμής, τα οποία ακολουθούν κατά γράμμα τη στρατηγική και τις επιμέρους επιλογές που χαράσσει συνολικά η κυβέρνηση. Εάν κάνει αλλαγές σε αυτά, θα είναι σαν να αμφισβητεί την πολιτική που έχει ακολουθήσει ο ίδιος μέχρι σήμερα.
Θεωρούν δηλαδή ότι είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατον να αντικαταστήσει:
● τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος απολαύει της πλήρους εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού,
● τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη – παρότι διάφορες πληροφορίες θέλουν και τον ίδιο τον υπουργό να επιθυμεί την αποχώρησή του από τη Βασιλίσσης Σοφίας,
● τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια – αν και οι κακές γλώσσες λένε ότι ο Μητσοτάκης πολύ θα ήθελε να τον ανατικαταστήσει,
● τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έχει την καλύτερη γνώση των θεμάτων του υπουργείου του από κάθε άλλο στέλεχος της Ν.Δ.,
● τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος όχι μόνο είναι ο καταλληλότερος για το πόστο, αλλά έχει απλώσει πολύ… τραχανά για να αλλάξει τις δομές και την εικόνα των υπηρεσιών του τομέα του,
● τον υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, οι οποίοι χαίρουν της πλήρους εκτίμησης του Μητσοτάκη.
Ακόμα και τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο είναι δύσκολο να τον μετακινήσει, καθώς το μήνυμα που θα σταλεί στους πολίτες είναι ότι η κυβέρνηση συνολικά αδυνατεί να αντιμετωπίσει το μεγάλο θέμα της ακρίβειας, αν και παραμένει το πρώτο θέμα που απασχολεί τους ψηφοφόρους σε όλες τις μετρήσεις.
Ένας υπουργός για τον οποίο ακούγεται ότι μπορεί να μην συμμετάσχει στην επόμενη σύνθεση της κυβέρνησης είναι ο επί του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, για λόγους ωστόσο που είναι άσχετοι από την υπουργική επίδοσή του. Ενώ και η επικείμενη αποχώρηση του Κύπριου υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη φαίνεται να συνδέεται με την επιλογή του να αναλάβει ενεργότερο πολιτικό ρόλο στη Λευκωσία.
Όλοι μέσα και όπου βγει;
Αν λοιπόν δεν μπορεί να αλλάξει κανέναν – ή ίσως ελάχιστους – από τους πρωτοκλασάτους υπουργούς, οι κινήσεις που μπορεί να κάνει ο Μητσοτάκης είναι μετρημένες.
Στην πραγματικότητα μπορεί να ανακατέψει την τράπουλα σε επίπεδο υφυπουργών βάζοντας μέσα και κάποιους βουλευτές από αυτούς που δεν πολυσυμπαθεί, καθώς τους θεωρεί ακραίους δεξιούς. Βουλευτές δηλαδή που στην πραγματικότητα δεν θα ήθελε να αξιοποιήσει για κανέναν λόγο, καθώς απέχουν πολύ από το στίγμα της κυβέρνησής του.
Ενδεχομένως δε να αξιοποιήσει εκ νέου στελέχη τα οποία, παρότι απομακρύνθηκαν σε προηγούμενες αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος, δεν του δημιούργησαν προβλήματα με γκρίνιες, διαμαρτυρίες και αμφισβήτηση.
Όμως τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του συνειδητοποιούν ότι τη συγκεκριμένη στιγμή δεν έχουν την πολυτέλεια να μην βάλουν όλες τις κομματικές πλευρές στο παιχνίδι. Ο Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι στην πραγματικότητα πρέπει να κινηθεί επάνω σε μία λεπτή γραμμή, προκειμένου να μην δυσαρεστήσει ούτε τους δεξιούς ψηφοφόρους του κόμματός του ούτε τους κεντροδεξιούς που έχουν δώσει τη νίκη στη Ν.Δ. στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.
Ζόρια στα δεξιά του
Η αξιοποίηση των «λαϊκών» και των πιο ακραίων δεξιών στελεχών του κόμματός του – κάποιοι μάλιστα από αυτούς διατηρούν στενές σχέσεις και με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά – έχει να κάνει με τις διαρροές ψηφοφόρων προς τα μικρότερα δεξιά κόμματα. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εμφανίζονται ιδιαίτερα θορυβημένοι από το γεγονός αυτό, καθώς η Ν.Δ. αιμορραγεί προς τα δεξιότερα μικρότερα κόμματα εντός και εκτός Κοινοβουλίου.
Το γεγονός δηλαδή ότι τα κόμματα δεξιά του κυβερνώντος συνεχίζουν να κινούνται γύρω στο 18% – 20% έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τα στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία θεωρούν ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να παγιωθεί και να μην αλλάζει με τίποτα, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στη Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές.
Το γεγονός μάλιστα ότι η Αφροδίτη Λατινοπούλου εμφανίζεται σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις να έχει αγγίξει το 6% θεωρείται ίσως το μεγαλύτερο αγκάθι για τη Ν.Δ. Ως παιδί του κομματικού σωλήνα του κυβερνώντος κόμματος η… «Μελόνι της Ελλάδας» επιχειρεί καθημερινά χτυπήματα εναντίον της κυβέρνησης και των υπουργών της.
Η τελευταία αντιπαράθεση άλλωστε ανάμεσα στον Άδωνι Γεωργιάδη και την επικεφαλής της Φωνής Λογικής ήταν ιδιαίτερα έντονη, αφού η Λατινοπούλου τον κατηγόρησε επί προσωπικού ότι δεν αποποιήθηκε αυτή τη δεξιά ατζέντα, αλλά αυτός προκειμένου να καταφέρει να επιβιώσει στο κόμμα του.
Το αφήγημα αυτό βρίσκει, όπως φαίνεται, πολλά ανοικτά αυτιά, καθώς η εντύπωση που υπάρχει σε μερίδα δεξιών ψηφοφόρων της Ν.Δ. είναι ότι ο Μητσοτάκης έχει μεταλλάξει τη Ν.Δ. σε ένα κεντρώο κόμμα.
Κοινώς, όλα του ανασχηματισμού δύσκολα – και να δούμε σε πόσο διάστημα μετά την εκλογή Προέδρου ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στις – κρίσιμες για την πολιτική του πορεία το 2025 – αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.