Ο παγκόσμιος οργανισμός IPI καταδικάζει τους νέους νόμους που αναπτύχθηκαν τον τελευταίο μήνα στη Ρωσία και έχουν ως στόχο την περαιτέρω καταστολή των επικριτικών φωνών, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων.
Αυτοί οι κατασταλτικοί νόμοι στοχεύουν τους δημοσιογράφους που κατέφυγαν μετά την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και έκτοτε χαρακτηρίζονται ως «ξένοι πράκτορες», αναφέρει ο παγκόσμιος δημοσιογραφικός οργανισμός για την προάσπιση της ελευθεροτυπίας.
Στις 28 Δεκεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νόμο που απαγορεύει στους «ξένους πράκτορες» την πρόσβαση σε παθητικό εισόδημα στη Ρωσία, όπως κέρδη από καταθέσεις, μερίσματα, πληρωμές πνευματικών δικαιωμάτων και ενοικίαση ακινήτων. Επιπλέον, οι «ξένοι πράκτορες» δεν θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε χρήματα που προέρχονται από την πώληση οχημάτων ή ακινήτων στη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, τα χρήματα που λαμβάνονται από τις απαγορευμένες πλέον πηγές θα πιστώνονται σε ειδικό λογαριασμό, στον οποίο ο «ξένος πράκτορας» δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση. Τα χρήματα στον λογαριασμό θα επιστρέφονται στον ιδιοκτήτη τους μόνο όταν διαγραφούν από τον κατάλογο των «ξένων πρακτόρων». Ωστόσο, υπάρχουν πολύ λίγες περιπτώσεις ατόμων που έχουν διαγραφεί από τον κατάλογο στη Ρωσία.
Ο νόμος θα βάλει στο στόχαστρο εκατοντάδες Ρώσους που έχουν χαρακτηριστεί ως «ξένοι πράκτορες», μεγάλο μέρος των οποίων είναι δημοσιογράφοιοι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ορισμένοι από αυτούς που διέφυγαν συνεχίζουν να κατέχουν περιουσία στη Ρωσία και, ως εκ τούτου, δεν θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν πληρωμές ενοικίων και άλλα έσοδα από ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία που «κρατούνται» στη Ρωσία.
Εν τω μεταξύ, η ρωσική Κρατική Δούμα (κάτω βουλή του κοινοβουλίου) ψήφισε (12/12) ένα άλλο νομοσχέδιο που είναι επίσης έτοιμο να στοχεύσει δυσανάλογα τους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τον νόμο, τα άτομα που κρίνονται ένοχα για τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων» ή για την «δυσφήμιση του ρωσικού στρατού» θα προστίθενται στον «κατάλογο τρομοκρατών και εξτρεμιστών» της Ρωσίας. Ο νόμος δεν έχει ακόμη εξεταστεί από το ρωσικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή του κοινοβουλίου) ούτε έχει τεθεί σε ισχύ από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Επί του παρόντος, η ένταξη στον κατάλογο των «τρομοκρατών και εξτρεμιστών» προϋποθέτει την καταδίκη για κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία ή τον εξτρεμισμό. Δημοσιογράφοι και άλλα άτομα μπορούν επίσης να συμπεριληφθούν στον κατάλογο μετά από απόφαση της Rosfinmonitoring, της κρατικής υπηρεσίας οικονομικού ελέγχου της Ρωσίας. Η συμπερίληψη στον «κατάλογο τρομοκρατών και εξτρεμιστών» οδηγεί στο μπλοκάρισμα όλων των τραπεζικών λογαριασμών στη Ρωσία. Στην πράξη, συχνά δεσμεύονται και οι λογαριασμοί των συγγενών τους.
Επίσης, μόλις στις 14 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της επιτροπής «για την πρόληψη της ξένης επιρροής» της Δούμας ανακοίνωσε ότι το κοινοβούλιο θα προετοιμάσει νομοθεσία με στόχο «την παραπομπή στη δικαιοσύνη των ξένων πρακτόρων που ζουν στο εξωτερικό». Αν και δεν είναι ακόμη σαφές ποια συγκεκριμένα μέτρα θα μπορούσε να συνεπάγεται αυτό, ο στόχος θα είναι πιθανότατα η εισαγωγή περαιτέρω περιορισμών στις δραστηριότητες των δημοσιογράφων και άλλων επικριτών που χαρακτηρίζονται ως «ξένοι πράκτορες», θεωρεί το IPI.
«Με τη νέα κατασταλτική νομοθεσία, οι Ρώσοι αξιωματούχοι φαίνεται να έχουν την πρόθεση να εντείνουν την καταδίωξη των εξόριστων δημοσιογράφων και άλλων επικριτών που χαρακτηρίζονται ως “ξένοι πράκτορες” στη Ρωσία», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IPI, Σκότ Γκρίφεν.
«Η παρεμπόδιση της πρόσβασης των “ξένων πρακτόρων” στα περιουσιακά τους στοιχεία που βρίσκονται στη Ρωσία και η δέσμευση των λογαριασμών τους, καθώς και των λογαριασμών των οικογενειών τους, είναι πιθανό να αποτελέσουν αποτελεσματικά μέσα για την απομόνωση αυτών των ατόμων από τη χώρα τους – και το κοινό τους στην πατρίδα. Οι κινήσεις αυτές αποτελούν στην πραγματικότητα μια σοβαρή επίθεση στην ελευθερία του Τύπου και στην ικανότητα των Ρώσων να έχουν πρόσβαση σε ανεξάρτητες αναφορές για τη χώρα τους», επισημαίνει ο Γκρίφεν.
Σύμφωνα με τους λεγόμενους νόμους περί λογοκρισίας σε καιρό πολέμου, οι οποίοι υιοθετήθηκαν τις ημέρες που ακολούθησαν την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάθε πληροφορία που σχετίζεται με τις δραστηριότητες του ρωσικού στρατού και δεν επιβεβαιώνεται από τις ρωσικές αρχές λογίζεται νομικά ως «ψεύτικη είδηση», ακόμη και αν αναφέρεται από άλλες επαληθευμένες πηγές. Η παραβίαση των νόμων για τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων» τιμωρείται με ποινές φυλάκισης έως και 10 ετών, ή έως και 15 ετών στα πιο ακραία σενάρια.
Διαβάστε επίσης
Η Τζένη Θεωνά αποχαιρετά τις «Μαμά-δες» – «Έφτασε ένα τέλος εποχής για μένα» (Video)
ΕΡΤ: Νέος CEO και επισήμως ο Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου
Eurovision 2025: Η «γκάφα» στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ για τον εθνικό τελικό (Video)