Από τη Βουλή στο Προεδρικό Μέγαρο θα μετακομίσει στα μέσα Μαρτίου ο Κώστας Τασούλας προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού στη γαλάζια βάση που πιέζει για στροφή προς τα δεξιά.
Στη ΝΔ κάνουν λόγο για μια ενωτική υποψηφιότητα ενώ ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του μήνυμα μίλησε για έναν πολιτικό με συνθετικές αρετές και άψογη «διεύθυνση» των εργασιών της Βουλής σε ένα πολύ δύσκολο κομματικό τοπίο.
Ωστόσο, το «συνθετικό» προφίλ του εκλεκτού της ΝΔ έχει αρκετές σκιές. Οι επικριτές του απαριθμούν μια σειρά από φάουλ του επόμενου πρώτου Πολίτη που θήτευσε στο πλευρό του Ευάγγελου Αβέρωφ ως ιδιαίτερος γραμματέας του, λατρεύει την ποίηση και δηλώνει περήφανος για τη γιαννιώτικη καταγωγή του. Πρώτο και καλύτερο παραθέτουν τη δημόσια άρνηση του αγωνιστικού ρόλου του Μπελογιάννη, τον Μάρτιο του 2017. Αφορμή στάθηκε η συμμετοχή Αλέξη Τσίπρα στα εγκαίνια της έκθεσης για τον Νίκο Μπελογιάννη με τον Κώστα Τασούλα, τότε, από το βήμα της Βουλής να αναφέρει: «Έχει ακουστεί εδώ ότι ο Μπελογιάννης αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία. Διαφωνώ. Ο θάνατος του Μπελογιάννη ήταν σκληρότατος. Η θανατική ποινή είναι μια σκληρότατη πράξη. Αλλά δεν μπορεί εν ονόματι μιας σκληρότατης πράξης που μπορεί κανείς να την κρίνει, αν ήταν άδικη ή δίκαιη, να θεωρούμε ότι η επιδίωξη επιβολής κομμουνιστικής δικτατορίας συνιστά πράξη υπέρ της Δημοκρατίας». Οι αναφορές αυτές πυροδότησαν αντιδράσεις στην αίθουσα της Ολομέλειας με τον ίδιο να συνεχίζει: «Εάν είχε … (φωνές)… εάν είχε επικρατήσει… εάν είχε επικρατήσει η άλλη παράταξη στη χώρα μας, δεν θα επιτρεπόταν, όχι απλώς να πω αυτά, αλλά δεν θα επιτρεπόταν ούτε να τα σκεφτώ αυτά».
Αντιδράσεις είχε προκαλέσει και η ομιλία μέλους του τάγματος Αζόφ στην ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή, τον Απρίλιο του 2022. Το ΠΑΣΟΚ διερωτήθηκε εάν ήταν σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εξηγήσεις, στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ υπήρξαν και φίλια πυρά, αφού ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος αυτό που έγινε σήμερα στην ελληνική Βουλή». Η «έκρηξη» ήταν τέτοια που ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μίλησε για «λανθασμένη» και «άστοχη συμπερίληψη».
Την υποψηφιότητα Τασούλα στηρίζουν οι Σπαρτιάτες και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θυμούνται ότι ήταν εκείνος που διόρισε την Ελένη Ζαρούλια, σύζυγο του Νίκου Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυγής ως μετακλητή υπάλληλο στη Βουλή, τον Οκτώβριο του 2020. Μετά το σάλο που προκάλεσε η σχετική απόφαση που δημοσιοποιήθηκε σε ΦΕΚ ανακλήθηκε ο διορισμός της. Η απόφαση να μπει «πάγος» φέρεται να λήφθηκε σε επίπεδο Μεγάρου Μαξίμου.
Όσοι βλέπουν με αρνητική προδιάθεση την υποψηφιότητα αναφέρουν ότι ο Κώστας Τασούλας ως Πρόεδρος της Βουλής κρατούσε στο γραφείο του τη δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέως για τη σύμβαση «717» και τη δικογραφία για τα Τέμπη και δεν την έδωσε άμεσα ως όφειλε, στα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής.
Επίσης, του καταλογίζουν ότι κρατάει στο γραφείο του τις μηνύσεις που αφορούν τις ευθύνες του υπουργείου Μεταφορών και δυο δικογραφίες κατά μελών της κυβέρνησης και δεν τα προωθεί άμεσα στη Βουλή.
Πολιτικοί του αντίπαλοι σημειώνουν επίσης, ότι δεν έχει σταθεί ως όφειλε στο ύψος των περιστάσεων κι ότι δεν λειτούργησε πάντα ως υπερκομματικός Πρόεδρος. Του καταλογίζουν ακόμη, ότι δεν επέτρεψε στον Χρήστο Ράμμο, πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών να ενημερώσει τη Βουλή για το σκάνδαλο των υποκλοπών, όταν ο τελευταίος είχε ζητήσει ο ίδιος να απευθυνθεί στην επιτροπή Θεσμών της Βουλής.
Πηγαίνοντας πίσω στο μακρινό 2010, στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, τότε που ο Αντώνης Σαμαράς τον επέλεξε για τη θέση του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ οι παλαιότεροι δεν ξεχνούν το τσουνάμι διαρροών σε κρίσιμες ψηφοφορίες.
Διαβάστε επίσης
Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Επισπεύδεται η διαδικασία – Στις 25 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία
Ο Γιώργος Αμυράς παίρνει τη βουλευτική έδρα του Κωνσταντίνου Τασούλα