Έφτασε η ώρα των ανακοινώσεων για το πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς οι αποφάσεις της κυβέρνησης έχουν ληφθεί και μένει να γίνει γνωστό το όνομα.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει το πρόσωπο που προτείνει με τηλεοπτικό μήνυμα, εξηγώντας το σκεπτικό και ζητώντας διακομματική συναίνεση.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να κοινοποιήσει τις αποφάσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις 11:30 το πρωί της Τετάρτης, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Η κυβέρνηση, διά του Παύλου Μαρινάκη, επισήμανε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «πρέπει να είναι ένα πρόσωπο το οποίο να ενώνει και να εκπέμπει κύρος και πρόσωπα ενωτικά που εκπέμπουν κύρος έχουν όλοι την πολιτικοί χώροι και η Κεντροαριστερά και το Κέντρο και η Κεντροδεξιά».
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε χαρακτηριστικά: «Προσπαθήσαμε και κάποιες φορές και με αυστηρό τρόπο να θωρακίσουμε, να προστατεύσουμε αυτή τη συζήτηση και για τον ίδιο τον θεσμό που είναι κορυφαίος θεσμός πολιτειακά, αλλά και για το ίδιο το πρόσωπο. Γιατί η κυρία Σακελλαροπούλου, όπως πολύ σωστά είπατε, είναι η εν ενεργεία Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσπαθεί με κάθε ευκαιρία να τιμήσει το αξίωμα αυτό. Εντάξει, είναι λογικό, στο πλαίσιο της παραπολιτικής συζήτησης να διακινούνται ονόματα. Θεωρώ ότι όλα αυτά είναι θεωρίες. Στο τέλος της ημέρας έχει αξία μόνο αυτό, το οποίο θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός».
Παράλληλα, ανέφερε πως «είναι καλύτερο να περιμένουμε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, γιατί όσο σημαντική είναι η ανακοίνωση ως προς το όνομα, τόσο σημαντική είναι και η ανακοίνωση ως προς την αιτιολόγηση. Και έχει, νομίζω, αποδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είτε κάποιος στηρίζει την κυβέρνηση ή τη Νέα Δημοκρατία είτε όχι, ότι έχει ένα σκεπτικό στις αποφάσεις του σεβόμενος το σύνολο των πολιτών».
Μια αποστροφή του λόγου του Πρωθυπουργού μιλώντας με μαθητές του πρότυπου ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ Περάματος, είχε το δικό της ενδιαφέρον. «Υπάρχουν φορές όπου πρέπει να κάνεις πραγματικές υπερβάσεις, ενίοτε πρέπει να διαλέγουμε την πιο τολμηρή, την πιο προχωρημένη λύση, έστω κι αυτό μπορεί να σημαίνει αναταραχή ή να προκαλεί κάποιο πρόσκαιρο πολιτικό κόστος».
Την ίδια στιγμή, «φουντώνει» η προεδρολογία με το ερώτημα που τίθεται να είναι αν θα προταθεί ένα πρόσωπο από την κεντροαριστερά, όπως επιβάλλει η παράδοση τις τελευταίες δεκαετίες (να είναι πρόσωπο από άλλο πολιτικό χώρο από αυτόν του κυβερνώντος κόμματος) ή αν θα επιλεγεί τελικά μια υποψηφιότητα από την κεντροδεξιά προκειμένου να ικανοποιηθεί το δεξιό κοινό, με τους Κωνσταντίνο Τασούλα και Ευάγγελο Βενιζέλο να κυριαρχούν στις συζητήσεις.
Πάντως, την ώρα που το όνομα του Προέδρου της Βουλής προβάλλει ως φαβορί για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, ο ίδιος δεν θέλησε να ρίξει νερό στο μύλο της προεδρολογίας…
Είναι χαρακτηριστική η απάντησή του στο σχετικό «τρολάρισμα» του Χρήστου Γιαννούλη από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Χρ. Γιαννούλης: Ήρθε ο κ. Τασούλας, εύχομαι ίσως αύριο να είναι με κάποια άλλη ιδιότητα παριστάμενος… αύριο, μεθαύριο σε αυτή την αίθουσα…
Ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε εκτός μικροφώνου με τους δημοσιογράφους να σπεύδουν στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου για να μάθουν τι είπε ο κ. Τασούλας. «Θα είμαι Πρόεδρος της Βουλής και αύριο», ήταν η φράση του, ενώ στο δεύτερο ερώτημα του Χρήστου Γιαννούλη αν θα είναι «και μεθαύριο», φέρεται να απάντησε «και μεθαύριο».
Βέβαια, οι παροικούντες την κοινοβουλευτική Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι ο Κώστας Τασούλας ακόμη κι αν προταθεί από τον πρωθυπουργό για Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι και αύριο και μεθαύριο Πρόεδρος της Βουλής. Κι αυτό γιατί η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου λήγει στις 13 Μαρτίου κι η πρώτη ψηφορορία για την προεδρική εκλογή αναμένεται εντός του Φεβρουαρίου (σ.σ. το αργότερο έως τις 13 Φεβρουαρίου)!
Σημειώνεται όμως ότι οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι οι πολίτες ζητούν έναν υπερκομματικό πρόεδρο.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action 24, το 76% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της άποψης ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή διακομματική συναίνεση, έναντι μόλις 14% που τάσσεται υπέρ του να προέρχεται ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας από την κυβερνητική παράταξη ανεξάρτητα αν δεν συμφωνούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν ακόμα τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ σε ποσοστό 75,7% απάντησαν ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή διακομματική συναίνεση ενώ μόλις το 18,2% υποστηρίζει ότι ο υποψήφιος θα πρέπει να προέρχεται από την κυβερνητική παράταξη στην περίπτωση αν δεν συμφωνούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε πολύ μεγάλο ποσοστό 95,7% το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ του συναινετικού προέδρου ενώ και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε πόσοστό -87,6% – έχουν την ίδια θέση.
Σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την πολιτική προέλευση της προσωπικότητας που θα είναι «ένοικος» στο Προεδρικό Μέγαρο την επόμενη πενταετία, οι συμμετέχοντες στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Marc για τον Αnt1, απάντησαν σε ποσοστό 24,3% ότι πρέπει να προέρχεται από την κεντροδεξιά και σε ποσοστό 30,7% ότι πρέπει να προέρχεται από την Κεντροαριστερά.
Πολλοί υποστηρίζουν πάντως ότι τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς δείχνει ότι οι πολίτες είναι σε άλλο μήκος κύματος δείχνοντας ότι θέλουν πρόεδρο από τον κεντροαριστερό χώρο. Γι αυτό μάλιστα υποστηρίζουν ότι η πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου ή κάποιο άλλου στελέχους από την κεντροαριστερά είναι η καλύτερη λύση, καθώς το ΠΑΣΟΚ θα αναγκαστεί να στηρίξει να υπερψηφίσει την πρόταση του πρωθυπουργού.
Άλλωστε, ο Βενιζέλος διαθέτει το αναγκαίο εκτόπισμα για την ανώτατη πολιτειακή θέση. Ιδίως όταν μιλάμε για ένα πρόσωπο που θα κληθεί να εκφράσει ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων, ήτοι την κυβερνώσα παράταξη και την αξιωματική αντιπολίτευση – τουλάχιστον.
Το ΠΑΣΟΚ αναμένει την πρόταση του Πρωθυπουργού για να τοποθετηθεί ξεκαθαρίζοντας ότι θα μπορούσε να συναινέσει μόνο σε πρόσωπο που θα προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προηγήθηκε της υποψηφιότητας της κυβερνώσας παράταξης προτείνοντας την κα Λουκά Κατσέλη.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει την επιλογή της καταγραφής μιας προοδευτικής υποψηφιότητας. Εμείς επιμένουμε να εκλεγεί προοδευτικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Να τηρηθεί δηλαδή η πολιτική παράδοση, που έχει επαναληφθεί στο παρελθόν».
Συνάντηση με τη Λούκα Κατσέλη, η οποία αποτελεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας, είχε στη Βουλή ο πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος. «Καταλυτικός ο ρόλος του ΠτΔ ως αξιακή πυξίδα για την Ελλάδα» τόνισε η κα Κατσέλη.
Το σκεπτικό ή και τις προτάσεις τους καταθέτουν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε: «Ο θεσμός του Προέδρου ανεξαρτήτως προσώπου είναι ένας αστικός θεσμός ο οποίος επικυρώνει το σύνολο των αντιλαϊκών πολιτικών αφήνοντας στο απυρόβλητο τα προβλήματα των πολιτών».
«Η κα Κατσέλη είναι μία προσωπικότητα την οποία την τιμούμε και έχει κάνει την διαδρομή της και είναι μια επιλογή αξιοπρεπέστατη», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.
«Η επιλογή προσώπου για ΠτΔ είναι θεσμική επιλογή εγγύησης ότι ο ΠτΔ θα υπερασπιστεί την Δημοκρατία και όχι το κόμμα του», σημείωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνταντοπούλου.