Τα ακροδεξιά μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης συνασπισμού εναντιώνονται σε οποιαδήποτε συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που η επίτευξή της για την κατάπαυση του πυρός βρίσκεται στην τελική ευθεία. Μεσολαβητές από το Κατάρ έχουν στείλει στο Ισραήλ και τη Χαμάς σχέδιο πρότασης για συμφωνία για τον τερματισμό των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας και την ανταλλαγή ομήρων με παλαιστίνιους κρατουμένους ως ένα πρώτο βήμα προς τον τερματισμό του πολέμου που διαρκεί ήδη 15 μήνες.
Μια εβδομάδα πριν ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαδεχθεί τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αξιωματούχοι λένε πως έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες που διεξάγονται στην Ντόχα και πως μια συμφωνία μπορεί να βρίσκεται κοντά.
Ωστόσο, ο υπερεθνικιστής υπουργός Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, μορφή της άκρας δεξιάς, χαρακτήρισε τη συμφωνία «σκέτη καταστροφή».
«Αυτή στην πραγματικότητα διαγράφει τα κέρδη του πολέμου που αποκτήθηκαν με κόστος το αίμα των στρατιωτών μας στη Γάζα», τόνισε ο ακροδεξιός υπουργός, ο οποίος από την αρχή του πολέμου ήταν αντίθετος με τoν τερματισμό του.
Χθες, ο έτερος ακροδεξιός υπουργός της κυβέρνησης, ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, διατύπωσε και αυτός τη διαφωνία του σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα έβαζε τέλος στον πόλεμο.
Αυτές οι θέσεις δείχνουν τις βαθιές διαιρέσεις εντός του κυβερνώντος συνασπισμού. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί ωστόσο ακόμα να συγκεντρώσει επαρκή στήριξη για να εγκριθεί η συμφωνία από το υπουργικό του συμβούλιο, ακόμη και χωρίς την υποστήριξη των δύο ακροδεξιών υπουργών.
Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε ότι θα στηρίξει τον Νετανιάχου για να αποτρέψει την πτώση της κυβέρνησης εάν οι Μπεν Γκβιρ και Μπεζαλέλ Σμότριτς αποχωρήσουν από τον συνασπισμό. «Δεν τους χρειάζεται (…), του πρόσφερα ένα πολιτικό δίχτυ ασφαλείας με αντάλλαγμα μια συμφωνία για (την απελευθέρωση) των ομήρων» που κρατούνται στη Γάζα, δήλωσε χθες ο Λαπίντ.
Οι δύο ακροδεξιοί υπουργοί επί ένα χρόνο έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μπλοκάρουν οποιαδήποτε συμφωνία με τη Χαμάς, ωστόσο έλεγαν ότι δεν θα επιδιώξουν να ρίξουν την κυβέρνηση.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Το Associated Press έλαβε αντίγραφο της προτεινόμενης συμφωνίας και ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος και ένας αξιωματούχος της Χαμάς επιβεβαιώνουν την αυθεντικότητά της.
Για να τεθεί σε ισχύ, θα πρέπει να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ.
Η Χαμάς εξέφρασε την ελπίδα πως οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ που διεξάγονται στην Ντόχα θα καταλήξουν σε «μια σαφή και περιεκτική συμφωνία».
Σε ανακοίνωσή του το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα τόνισε ότι ενημέρωσε τις παλαιστινιακές παρατάξεις για την πρόοδο των εν εξελίξει συνομιλιών στην Ντόχα, οι οποίες βρίσκονται στην «τελική φάση», ελπίζοντας ότι «αυτός ο γύρος διαπραγματεύσεων θα τελειώσει με μια σαφή και περιεκτική συμφωνία».
Ορισμένοι από τους ομήρους κρατούνται από άλλες ομάδες στη Γάζα, όπως η παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.
Ακολουθούν τα κύρια σημεία του σχεδίου, σύμφωνα με έναν ισραηλινό αξιωματούχο και έναν παλαιστίνιο αξιωματούχο. Η Χαμάς δεν έχει παράσχει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες.
Επιστροφή ομήρων και απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων
Στο πρώτο στάδιο, θα απελευθερωθούν 33 όμηροι. Σ‘ αυτούς περιλαμβάνονται παιδιά, γυναίκες περιλαμβανομένων και γυναικών στρατιωτών, άνδρες άνω των 50 ετών, τραυματίες και ασθενείς. Το Ισραήλ πιστεύει πως οι περισσότεροι όμηροι είναι ζωντανοί, όμως δεν έχει επίσημη επιβεβαίωση από τη Χαμάς.
– Το πρώτο στάδιο θα διαρκέσει 60 ημέρες. Αν προχωρήσει όπως σχεδιάζεται, την 16η ημέρα από την έναρξη της ισχύος της συμφωνίας θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το δεύτερο στάδιο, στη διάρκεια του οποίου οι υπόλοιποι εν ζωή όμηροι -άνδρες στρατιώτες και νεώτεροι άρρενες πολίτες- θα απελευθερωθούν και θα επιστραφούν τα πτώματα νεκρών ομήρων.
– Σε αντάλλαγμα για τους ομήρους, το Ισραήλ θα απελευθερώσει από τις φυλακές του περισσότερους από 1.000 παλαιστινίους φυλακισμένους και κρατουμένους, ανάμεσα στους οποίους κατάδικοι που εκτίουν μακροχρόνιες ποινές για θανατηφόρες επιθέσεις.
– Μαχητές της Χαμάς που συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 εναντίον του Ισραήλ δεν θα απελευθερωθούν.
Πώς θα γίνει η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων
Η αποχώρηση θα είναι σταδιακή, με τις ισραηλινές δυνάμεις να παραμένουν στην περίμετρο των συνόρων για να υπερασπίζονται ισραηλινές μεθοριακές πόλεις και χωριά.
– Θα υπάρξουν ρυθμίσεις ασφαλείας στο Διάδρομο της Φιλαδέλφειας που συνορεύει με την Αίγυπτο, κατά μήκος της νότιας παρυφής της λωρίδας της Γάζας, ενώ το Ισραήλ θα αποσυρθεί από τμήματά του έπειτα από τις πρώτες λίγες ημέρες της συμφωνίας.
– Κάτοικοι του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας θα επιτραπεί να επιστρέψουν άοπλοι, ενώ θα υπάρξει μηχανισμός για να εξασφαλισθεί ότι δεν θα μεταφερθούν εκεί όπλα. Τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποχωρήσουν από τον Διάδρομο Νετζαρίμ στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.
– Το πέρασμα της Ράφα ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Γάζα θα αρχίσει σταδιακά να λειτουργεί, επιτρέποντας να βγουν από το θύλακα αυτοί που είναι ασθενείς και αυτοί που χρειάζονται ανθρωπιστική αρωγή.
Αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα
Θα υπάρξει σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής αρωγής προς τη Λωρίδα της Γάζας, όπου διεθνείς θεσμοί, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, λένε πως ο πληθυσμός αντιμετωπίζει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.
Το Ισραήλ επιτρέπει τη διέλευση βοήθειας στο θύλακα, όμως υπήρξαν διενέξεις για την ποσότητα που επιτρέπεται να εισέρχεται καθώς και για την ποσότητα που φθάνει σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, καθώς οι λεηλασίες από εγκληματικές συμμορίες είναι ένα εντεινόμενο πρόβλημα.
Η μελλοντική διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας
Το ποιός θα διοικήσει τη Γάζα μετά τον πόλεμο είναι ένα από τα άγνωστα στοιχεία των διαπραγματεύσεων. Φαίνεται πως ο τρέχων γύρος των συνομιλιών άφησε το ζήτημα αυτό έξω από την πρόταση λόγω της πολυπλοκότητάς του και της πιθανότητας να εμποδίσει μια περιορισμένη συμφωνία.
Το Ισραήλ έχει δηλώσει πως δεν θα τερματίσει τον πόλεμο αφήνοντας τη Χαμάς στην εξουσία. Έχει επίσης απορρίψει το ενδεχόμενο να διοικηθεί η Γάζα από την Παλαιστινιακή Αρχή, το υποστηριζόμενο από τη Δύση σώμα που δημιουργήθηκε βάσει των προσωρινών ειρηνευτικών συμφωνιών του Όσλο πριν από τρεις δεκαετίες και ασκεί περιορισμένη κυριαρχία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Το Ισραήλ έχει επίσης δηλώσει από την αρχή της στρατιωτικής εκστρατείας του στη Γάζα ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο της ασφάλειας στο θύλακα μετά τον τερματισμό των μαχών.
Η διεθνής κοινότητα έχει δηλώσει πως η Γάζα πρέπει να διοικηθεί από Παλαιστινίους, όμως οι προσπάθειες για να βρεθούν εναλλακτικές επιλογές μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών ή των επικεφαλής φατριών έχουν αποδειχθεί σε μεγάλο βαθμό άκαρπες.
Εντούτοις υπήρξαν συζητήσεις ανάμεσα στο Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις ΗΠΑ για μια προσωρινή διοίκηση που θα κυβερνούσε τη Γάζα μέχρι να μπορέσει να αναλάβει μια μεταρρυθμισμένη Παλαιστινιακή Αρχή.
Σολτς: Προτεραιότητα η ζωή των ομήρων
«Οι ζωές των ομήρων πρέπει τώρα να είναι η ύψιστη προτεραιότητα», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός.
«Κατανοούμε πόσο επώδυνη είναι για το Ισραήλ μια συμφωνία με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. Οι ζωές των ομήρων ωστόσο πρέπει τώρα να είναι η ύψιστη προτεραιότητα», δήλωσε ο κ. Σολτς και τόνισε ότι μια κατάπαυση του πυρός μπορεί να ανακουφίσει τα δεινά την Λωρίδα της Γάζας.
Κατάρ: Είμαστε στο τελικό στάδιο – Ξεπεράσαμε τις μεγάλες διαφορές
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, όπου γίνονται οι διαπραγματεύσεις, δήλωσε ότι «ξεπεράσαμε τις μεγάλες διαφορές μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς».
Ο ίδιος είπε ακόμη ότι το σχέδιο της συμφωνίας έχει παραδοθεί και στις δύο πλευρές και τώρα συνεχίζονται οι συνομιλίες για τις τελικές λεπτομέρειες.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι υπάρχουν «κάποιες λεπτομέρειες», στις οποίες οι δύο πλευρές έχουν «κολλήσει» και αφορούν την εφαρμογή της συμφωνίας.
Ισραήλ: Είμαστε σε κρίσιμο, αλλά όχι στο τελικό στάδιο
Ισραηλινός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι η διαπραγμάτευση έχει φτάσει σε κρίσιμο στάδιο, εξέφρασε ελπίδα να μπορέσει να εισέλθει σε τελικό στάδιο, όμως πρόσθεσε ότι «δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί».
Εκπρόσωπος παλιαστινιακού κόμματος: Η συμφωνία είναι ίδια με αυτή του Ιουλίου που ο Νετανιάχου είχε υπονομεύσει
Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας, ενός παλαιστινιακού πολιτικού κόμματος που εδρεύει στη Δυτική Όχθη, δήλωσε στο BBC ότι πιστεύουν ότι η Χαμάς έχει αποδεχθεί τη συμφωνία.
«Η συμφωνία είναι σχεδόν έτοιμη και νομίζω ότι η παλαιστινιακή πλευρά έχει συμφωνήσει σε αυτήν, την αποδέχτηκε. Περιμένουν την τελική απάντηση του Ισραήλ», δήλωσε ο Μουσταφά Μπαργκούτι στο πρόγραμμα του BBC Radio 4 World at One.
«Έτσι είμαστε πιο κοντά στη συμφωνία από κάθε άλλη φορά», λέει, προσθέτοντας ότι «ο Νετανιάχου δεν μπορούσε να ανεχθεί άλλο την εσωτερική ισραηλινή πίεση και την εξωτερική πίεση, ειδικά από τον Τραμπ».
Όταν πιέστηκε από τον δημοσιογράφο να διευκρινίσει εάν η Χαμάς είχε συμφωνήσει στη συμφωνία, είπε: «Ναι, μπορώ να πω ότι έχουν αποδεχτεί όλους τους όρους, και δεν είναι η πρώτη φορά… αυτή η συμφωνία είναι σχεδόν πανομοιότυπη με ό,τι είχε προταθεί τον Ιούλιο. – και ήταν ο Νετανιάχου που το υπονόμευσε αυτό.
Έχουμε χάσει περισσότερες από 10.000 ζωές στη διαδικασία μέσα στους έξι μήνες».