Μια διόλου κολακευτική εικόνα για την πορεία της οικονομίας της Ελλάδας περιγράφει η σχετική έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για το 2023, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ο μέσος ετήσιος προσαρμοσμένος μισθός πλήρους απασχόλησης διαμορφώθηκε στα 17.013 ευρώ, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 24η θέση στην ΕΕ.
Και τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα με όρους αγοραστικής δύναμης, με το αντίστοιχο ποσό να φτάνει μόλις τα 21.004 ευρώ, το χαμηλότερο στην ΕΕ, ενώ, την ίδια στιγμή, ένας στους τρεις Έλληνες πληρώνει το 40% των εισοδημάτων του για στέγαση και οι ανισότητες μεταξύ «εχόντων και μη εχόντων» διευρύνονται όλο και περισσότερο.
Οπότε, δικαίως, ο εκπρόσωπος τύπου της συνομοσπονδίας, Δημήτρης Χριστόπουλος, σε σχετικό σχόλιό του αναφέρει ότι «όνειρο απατηλό αποτελεί το αφήγημα της κυβέρνησης για την αύξηση των εισοδημάτων των ανθρώπων της εργασίας. Η ακρίβεια, ο πληθωρισμός και η στεγαστική κρίση κατατρώγουν τα εισοδήματα των μισθωτών».
Ωστόσο, και αυτό είναι ίσως το πιο ανησυχητικό, ο Δ. Χριστόπουλος επισημαίνει ότι «είναι απογοητευτική η προτελευταία θέση (σ.σ. της Ελλάδας) στην Ευρώπη σε ποσοστό εργαζόμενων σε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας. Την ώρα που καταγράφονται επενδύσεις υψηλές στις κατασκευές και σε μηχανολογικό εξοπλισμό, οι επενδύσεις σε προϊόντα διανοητικής ιδιοκτησίας, οι οποίες αποτελούν κρίσιμο μέγεθος για την ποιοτική αναβάθμιση του εγχώριου παραγωγικού ιστού, αποτελούν μόλις το 2,4% του ΑΕΠ».
Με απλά λόγια, πάλι στα… μπετά στηρίζεται η ανάπτυξη (και στον τουρισμό) και όχι σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας, οπότε – λογικά – επισημαίνει ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ ότι «έχουμε μια αναιμική ανάπτυξη χωρίς ποιότητα και προοπτική για το αύριο της χώρας».