Το κρύο σπίτι δεν υπονομεύει μόνο την καρδιαγγειακή υγεία, ιδίως των ηλικιωμένων και όσων πάσχουν από υποκείμενα χρόνια νοσήματα, αλλά μπορεί να επηρεάζει αρνητικά και τη νοητική λειτουργία, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Σε μικρή μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως όσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία στο σπίτι, τόσο μειώνεται η ικανότητα συγκέντρωσης και προσοχής. Ωστόσο ούτε η υπερβολική ζέστη είναι ωφέλιμη, προσθέτουν.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Gerontology: Medical Sciences. Όπως γράφουν οι ερευνητές, η κλιματική αλλαγή διαταράσσει τις καιρικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο. Η συνέπεια είναι να εκτιθέμεθα σε ολοένα πιο ακραία ζέστη αλλά και σε δριμύ ψύχος.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η θερμοκρασία στον χώρο όπου βρισκόμαστε επηρεάζει τις νοητικές δεξιότητες. Ωστόσο οι μελέτες αυτές είχαν διεξαχθεί στις ελεγχόμενες συνθήκες των ερευνητικών κέντρων και όχι σε ανθρώπους που ζούσαν στα σπίτια τους.
Το κενό αυτό θέλησαν να καλύψουν οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Μελέτης της Γήρανσης Hinda & Arthur Marcus, που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Έτσι παρακολούθησαν επί έναν χρόνο 47 εθελοντές, ηλικίας 65 ετών και άνω.
Τα ευρήματα
Οι ερευνητές κατέγραφαν συνεχώς την θερμοκρασία στο σπίτι τους. Τους ζητούσαν, επίσης, να αναφέρουν τακτικά τυχόν προβλήματα προσοχής που εκδήλωναν.
Όπως διαπίστωσαν, ούτε το πολύ κρύο ούτε το πολύ ζεστό σπίτι ευνοεί την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Αυτή ήταν βέλτιστη όταν η θερμοκρασία των σπιτιών κυμαινόταν μεταξύ 20 και 24 βαθμών Κελσίου, γράφουν στο άρθρο τους.
Κάθε απόκλιση από αυτήν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση (προς τα πάνω ή κάτω) διπλασίαζε τον κίνδυνο να εκδηλωθούν δυσκολίες συγκέντρωσης και προσοχής.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η θερμοκρασία στο σπίτι μπορεί να αποτελεί σημαντικό παράγοντα στα νοητικά προβλήματα μετά τα 65. Πόσο μάλλον που υψηλό ποσοστό του πληθυσμού δεν έχει χρήματα για κεντρική θέρμανση και μοιραία ζει σε κρύο σπίτι.
Η ιδανική θερμοκρασία ύπνου
«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει να καταλάβουμε πως οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η θερμοκρασία στο σπίτι, επηρεάζουν τη νοητική υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Amir Baniassadi, διδάσκων Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
«Καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται, η πρόσβαση σε καλά ελεγχόμενο θερμοκρασιακά περιβάλλον θα έχει ζωτική σημασία για την προστασία της», πρόσθεσε.
Προγενέστερη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχε δείξει ότι η ιδανική θερμοκρασία ύπνου για τους ηλικιωμένους είναι 20-25 βαθμοί Κελσίου.
Πηγή: iatropedia
Photo By Pixabay