Η νέα μείωση στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τα αναλώσιμα υλικά του σακχαρώδη διαβήτη, επιβαρύνει τους παρόχους των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, που καλούνται να πληρώσουν εξ’ ολοκλήρου τη δαπάνη για το τελευταίο τρίμηνο του 2024, ευνοώντας με αυτές τις συνθήκες το ολιγοπώλιο.
Τα παραπάνω αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) ο οποίος διαμαρτύρεται για την ελάττωση του κονδυλίου ενώ παράλληλα καλεί τον ΕΟΠΥΥ, να προβεί άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις της ξαφνικής απόφασής του τον Δεκέμβριο του 2024.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΣΕΙΒ, η μείωση ορίστηκε «από τον συνολικό προϋπολογισμό των διαβητολογικών υλικών κατά 1,2 εκατομμύρια και κατά 5,4 εκατομμύρια ευρώ στην κατηγορία των λεγόμενων «παραδοσιακών υλικών» (ταινίες μέτρησης, βελόνες ινσουλίνης και σκαρφιστήρες), όπου οι εισαγωγείς δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα».
Ο ΣΕΙΒ καταγγέλλει ότι η κίνηση αυτή καταπατά την ελεύθερη επιχειρηματικότητα φέρνοντάς τους εισαγωγείς προ τετελεσμένων αποφάσεων και επικρίνει το γεγονός ότι: «δυο εβδομάδες πριν το τέλος του έτους οι εισαγωγείς κατ’ ουσίαν έμαθαν ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τα είδη αυτά είχε εξαντληθεί ήδη με την δαπάνη του Σεπτεμβρίου και ότι οι δαπάνες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου θα καλυφθούν αποκλειστικά με έξοδα δικά τους».
Παρά τις αυξητικές τάσεις της τελευταίας διετίας, σύμφωνα με τον ΣΕΙΒ, ο ΕΟΠΥΥ δεν φρόντισε για περισσότερους πόρους, αλλά ο προϋπολογισμός του Μαρτίου του 2024 είχε 10 εκατομμύρια λιγότερο από τις πραγματικές δαπάνες του για το 2023. Συνέπεια είναι οι εισαγωγείς των διαβητολογικών υλικών να επιβαρύνονται με δυσθεώρητα ύψη clawback.
Επίσης, ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε την αποζημίωση των νέας τεχνολογίας αισθητήρων μέτρησης γλυκόζης, ωστόσο δεν προχώρησε σε αύξηση του προϋπολογισμού του για τα διαβητολογικά υλικά: «Αντίθετα ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε μεν τον Δεκέμβριο του 2024 σε αύξηση του προϋπολογισμού του στις νεότερες τεχνολογίες κατά 4,2 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία όμως μετέφερε από τις “παραδοσιακές” τεχνολογίες λειτουργώντας τιμωρητικά απέναντι στους εισαγωγείς τους. Πλέον οι εισαγωγείς “παραδοσιακών” τεχνολογιών καλούνται να επιστρέψουν περισσότερο από 40% (!) του μικτού τους τζίρου στον ΕΟΠΥΥ».
Ο ΣΕΙΒ καταγγέλλει πως ο ΕΟΠΥΥ οδηγεί τη συγκεκριμένη αγορά «ολιγοπώλιο καθώς μια-μια οι εταιρείες αποεπενδύουν, μειώνουν ή σταματούν την δωρεάν διάθεση μετρητών γλυκόζης».
Στα αιτήματα του Συνδέσμου και τις προτάσεις για τον εξορθολογισμό του προϋπολογισμού, δεν υπήρξε ουσιαστική ανταπόκριση. Ο ΣΕΙΒ αποδίδει το πρόβλημα σε αδυναμία ή αδιαφορία του ΕΟΠΥΥ: «να καταρτίσει έναν ορθό προϋπολογισμό σύμφωνο με αυτά που ο ίδιος έχει αποφασίσει και γνωρίζει. Επίσης, ο Σύνδεσμος ζητά άμεσες διορθωτικές κινήσεις για να αποφευχθεί το οικονομικό αδιέξοδο των εισαγωγικών εταιρειών προειδοποιώντας για τον «αντίκτυπο και στις επιλογές που πλέον θα έχει ο διαβητικός ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ».