Η τροπολογία για το τέλος ταφής απορριμμάτων είναι αυτή που τελικά φέρνει «πιο κοντά» Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη και όχι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα Κατσέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Η πρόταση για τη Λούκα Κατσέλη πάντως εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει βήμα προσέγγισης με τη Νέα Αριστερά.
Ο «πάγος» έσπασε και με τα σύντομης διάρκειας τηλεφωνήματα Φάμελλου τόσο προς το Νίκο Ανδρουλάκη όσο και προς τον Αλέξη Χαρίτση για να τους ενημερώσει, λίγο πριν δοθεί στη δημοσιότητα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης χθες κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του κόμματός του ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει την τροπολογία που κατέθεσε προ ημερών ο ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι στο θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει στην γραμμή της και αν τελικά δεν ευοδωθεί το σενάριο της συναίνεσης με την κυβέρνηση σε ένα πρόσωπο από την κεντροαριστερά θα καταθέσει δική του πρόταση και δεν θα ψηφίσει τη Λούκα Κατσέλη.
Ικανοποίηση
Στην Κουμουνδούρου πάντως εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και για το ότι κατέθεσαν αυτοτελώς την πρότασή τους για την Προεδρία της Δημοκρατίας, χωρίς να περιμένουν τον Μητσοτάκη, χωρίς να «ετεροπροσδιορίζονται» όπως λένε, αλλά και για την κινητικότητα στο μέτωπο των συνεργασιών που διαμορφώνει η τροπολογία για το τέλος ταφής.
Για το δεύτερο, πηγές ανέφεραν χθες ότι είναι ασφαλώς θετική εξέλιξη, υπενθυμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είχε στηρίξει την πρόταση αυτή – που στην ουσία είναι ο νόμος Φάμελλου επί ΣΥΡΙΖΑ – και το 2019.
Ως προς το θέμα του ΠτΔ, από την Κουμουνδούρου θεωρούν ότι «το πρόβλημα το έχουν όλοι οι άλλοι», δείχνοντας προς την κατεύθυνση Μητσοτάκη ο οποίος όπως έλεγαν υψηλόβαθμα στελέχη χθες, έχει εγκλωβιστεί στο δίλημμα τύπου «Βενιζέλος ή Τασούλας» όσο και το ΠΑΣΟΚ που εξαρτά τις κινήσεις του από το τι θα κάνει ο πρωθυπουργός.
Γιατί Κατσέλη
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ΠτΔ δεν αποτέλεσε τελικά έκπληξη, αφού το όνομα της Λούκας Κατσέλη είχε μπει ουσιαστικά στο τραπέζι προ μηνός περίπου, από τον ευρωβουλευτή Νικόλα Φαραντούρη. Ωστόσο επειδή η κίνησή του ήταν εκτός γραμμής υπό την έννοια ότι η Κουμουνδούρου ξόρκιζε την ονοματολογία στο όνομα της σοβαρότητας αλλά και για να μην «καούν» πρόσωπα και επιλογές αναγκάστηκε να μην επιμείνει και να προχωρήσει σε «επανόρθωση» λέγοντας ότι ασφαλώς και θα ψηφίσει το πρόσωπο που θα προτείνει το κόμμα του, το οποίο σε εκείνη τη φάση κρατούσε κλειστά χαρτιά.
Ο Σωκράτης Φάμελλος τελικώς επέλεξε τη Λούκα Κατσέλη και η Πολιτική Γραμματεία ενέκρινε ομόφωνα αυτή την πρόταση, εκτιμώντας ότι είναι μια πρόταση με εμβέλεια εκτός ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα αμφίπλευρα προς ΠΑΣΟΚ (από το οποίο η Λούκα Κατσέλη προέρχεται αν και βρίσκεται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ από τη μνημονιακή εποχή και μετά) αλλά και προς τη Νέα Αριστερά.
Είναι δε ένα πρόσωπο που στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι έχει ένα θετικό αποτύπωμα και στην κοινωνία εξαιτίας του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Στη δήλωσή του ο Σωκράτης Φάμελλος παρουσιάζοντας το σκεπτικό για την πρόταση αυτή σημείωσε πως η Λούκα Κατσέλη είναι ένα πρόσωπο «που έχει συνδέσει το όνομά του με εφαρμοσμένες πολιτικές για την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη, τη μείωση των ανισοτήτων, την προστασία των οικονομικά ευάλωτων, την κοινωνική πολιτική και τα εργασιακά δικαιώματα». Αλλά και μία «μία προσωπικότητα με δημοκρατικό ήθος και αξίες, διεθνή εμπειρία, που μπορεί να ενισχύσει με την εκλογή της τον θεσμό, τη Δημοκρατία και τους πολίτες».
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντήσει σήμερα στη Βουλή τη Λούκα Κατσέλη (11 π.μ.) η οποία χθες σε δήλωση αποδοχής της πρότασης ευχαρίστησε τόσο τον Σωκράτη Φάμελλο όσο και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για την «τιμητική» τους επιλογή να είναι υποψήφιο για το ανώτατο αξίωμα της χώρας.
Νέα Αριστερά: Ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης με φόντο την κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ για Ράμμο
Πάντως, αν και θεωρείται ότι αποτελεί μια πρόταση «καταγραφής» του κόμματος, δεν αποκλείεται να συγκεντρώσει ψήφους περισσότερες από αυτές που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ αν τελικά, όπως εκτιμούν στο κόμμα, στηριχθεί και από τους 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς.
Στην σύντομη επικοινωνία που είχε ο Σωκράτης Φάμελλος με τον Αλέξη Χαρίτση χθες, το ενημέρωσε για το πρόσωπο που θα προτείνει, με τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς να ενημερώνει με τη σειρά του ότι η στάση του κόμματός του θα αποφασιστεί στα όργανα του κόμματος που θα συνεδριάσουν τις αμέσως επόμενες μέρες.
Προς το παρόν από τη Νέα Αριστερά εκδηλώνουν δυσαρέσκεια και ασκούν κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του στην πρότασή τους στις αρχές Δεκεμβρίου για τον Χρήστο Ράμμο. Πηγές σχολίαζαν χθες πως χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για την σύγκλιση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων σε μια υποψηφιότητα με βαρύτατο συμβολισμό για την προάσπιση του Κράτους Δικαίου στο πρόσωπο του κ. Ράμμου.
Διαβάστε επίσης
Συνάντηση Φάμελλου – Κατσέλη την Τρίτη στη Βουλή
ΣΥΡΙΖΑ: Ορίστηκε η πλήρης σύνθεση του Γραφείου Τύπου – Αναπληρωτές πλαισιώνουν τον Γ. Καραμέρο
Δημοσκόπηση Marc: Άνοδος ΝΔ, ελαφριά κάμψη ΠΑΣΟΚ και 10κομματική Βουλή