Τι συμβαίνει με τον υγρό χρυσό; Έρχονται πρόστιμα ύψους ως και 5.000 ευρώ; Θα βγει στην παρανομία ο τενεκές με το λάδι; Θεωρείται διακίνηση η μεταφορά του λαδιού από το χωριό;
Η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει τη μεταφορά λαδιού με τενεκέ άνω των 5 λίτρων χωρίς παραστατικά, τα πρόστιμα θα φτάνουν έως και τις 5.000 ευρώ, οι πολίτες θα δικαιούνται μόνο να το κουβαλάνε σε πλαστικά μπουκάλια.
Αυτά και πολλά ακόμα κυκλοφορούν από χθες για το λάδι και την κουβέντα άνοιξε η… ΕΡΤ με ρεπορτάζ της όπου έλεγε ότι η μεταφορά λαδιού από το χωριό πλέον θα απαγορευτεί και όποιος… συλλαμβάνεται με τον τενεκέ θα πληρώνει πρόστιμο 5.000 ευρώ, με το δημοσίευμα να αναφέρει ότι ήδη από το 2005 η διακίνηση λαδιού σε τενεκέδες έχει απαγορευτεί στην ΕΕ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ που δημοσιεύθηκε χθες: «Τέλος στην διακίνηση ελαιόλαδου με τον γνωστό «τενεκέ» των 17 λίτρων θα βάλει νομοθετική ρύθμιση, που θα απαγορεύει την χρήση του για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σημειώνεται ότι η χρήση του στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαγορευμένη ήδη από το 2005. Το διοικητικό πρόστιμο προβλέπεται «τσουχτερό» αφού όσοι συνεχίσουν να τον χρησιμοποιούν παράνομα, θα κληθούν να καταβάλλουν ως και 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, το ελαιόλαδο θα διακινείται πλέον μόνο με την κατάλληλη συσκευασία και διαθέτοντας τα κατάλληλα παραστατικά, ακόμη και αν πρόκειται για δωρεά.
Μιλώντας στο ErtNews ο πρόεδρος του Σχολείου Ελιάς και Ελαιόλαδου Καλαμάτας κ. Ν. Κουτσούκος ανέφερε: «… στόχος του μέτρου είναι να υπάρξει δυνατότητα να συνοδεύεται από παραστατικά, ακόμα και αν είναι μηδενικής αξίας όπως γίνεται οποιαδήποτε συναλλαγή… θα μπορούσε να είναι σε μια σωστή κατεύθυνση εάν υπήρξαν και ορισμένα αντισταθμιστικά μέτρα προς τους υπόλοιπους, προς τα υπόλοιπα μέρη… μας ξαφνιάζει το πρόστιμο των 5.000 ευρώ… πρέπει να υπάρξουν και άλλα μέτρα, όπως για παράδειγμα ένας νόμος που υπάρχει σε απραξία και σε μη εφαρμογή για τη χρησιμοποίηση τυποποιημένου ελαιολάδου στην εστίαση… θα μπορούσε και αυτό να δώσει μια κατεύθυνση στο προϊόν, να το βοηθήσει… Προσωπική μου άποψη είναι αυτή ότι το 5 λίτρο είναι πολύ πιο εύχρηστο για την νοικοκυρά…».
Άμεση διάψευση
Αφού λοιπόν βγήκε η είδηση και προκάλεσε χάος και ποικίλα σχόλια ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας πήρε την κατάσταση στα χέρια του και ήταν κατηγορηματικός:
«Η μεταφορά μικρών ποσοτήτων συμβαίνει άτυπα στην ελληνική πραγματικότητα. Για όσους θέλουν να είναι απολύτως νομότυποι, μπορούν να χρησιμοποιούν μικρότερες συσκευασίες των 5 λίτρων». Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει λοιπόν, τις πληροφορίες σε ομιλία του στην εκδήλωση κοπής πίτας του Επιμελητηρίου Κορινθίας την Κυριακή, τονίζοντας ότι όσα αναφέρονται, είναι ψευδείς ειδήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «βγαίνει ένας και λέει ότι το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζουν το τι ισχύει για τους τενεκέδες για το ελαιόλαδο. Θέλω να διαψεύσω πως είχαμε σκεφτεί κάτι, ούτε έγινε κάποιου είδους συζήτηση, ούτε υπάρχει κάτι που εξετάζουμε νομοθετικά για να αλλάξει το καθεστώς».
Μιλώντας και την ΕΡΤ είπε ότι: «δεν έχουμε σχεδιάσει κάποια αλλαγή σε αυτό. Όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες, δεν ισχύουν». Και τόνισε πως «το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη μεταφορά του ελαιολάδου ισχύει από το 2017» διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση αλλαγής στο σημερινό καθεστώς. «Η μεταφορά μικρών ποσοτήτων ελαιολάδου μεταξύ φίλων και συγγενών συνεχίζεται άτυπα, χωρίς να τίθεται ζήτημα παραβάσεων», υπογράμμισε. Όπως είπε χαρακτηριστικά «αυτό το θέμα πήρε μεγαλύτερη διάσταση απ’ ό,τι έπρεπε. Θέλω να καθησυχάσω τους πολίτες: Δεν προχωράμε σε αλλαγές».
Τυποποίηση και νοθεία
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην στρατηγική της κυβέρνησης για την τυποποίηση του ελληνικού ελαιολάδου. «Η προώθηση της τυποποίησης αποτελεί προτεραιότητα. Στόχος είναι να εξάγουμε ελληνικό ελαιόλαδο τυποποιημένο, αυξάνοντας τον πλούτο που παράγει ο κλάδος», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Ένα άλλο ζητούμενο για τις ελληνικές -και όχι μόνο- Αρχές, είναι η καταπολέμηση της νοθείας του «υγρού χρυσού», η οποία λαμβάνει πολύ μεγάλες διαστάσεις σε όλη την Ευρώπη, όσο οι τιμές του παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Λαϊκισμός και παραπληροφόρηση
Την σκυτάλη πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δηλώνοντας πως «δύο πράγματα, κατ’ αρχάς, πρέπει να πούμε εισαγωγικά γιατί προσπάθησαν κάποιοι, η ”νέα πλατεία” θα την έλεγα εγώ. Η ”πλατεία επέστρεψε” με έντονα στοιχεία, μάλιστα, λαϊκισμού, ακόμα πιο έντονα από την προηγούμενη εκδοχή της. Δύο πράγματα τα οποία είναι ξεκάθαρα, αλλά ο λαϊκισμός, ο οποίος μάλιστα ανθεί περισσότερο στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνει ότι δεν τα βλέπει.
Το ένα είναι ότι δεν πρόκειται να πάρει την οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία η κυβέρνηση, δηλαδή θα συνεχίσει να ισχύει το νομικό καθεστώς το οποίο ίσχυε πολλά χρόνια πριν την εκλογή της κυβέρνησης αυτής, πριν δηλαδή το 2019 και το δεύτερο είναι ότι όλοι αυτή η συζήτηση δεν αφορά τους παραγωγούς οι οποίοι αυτοκαταναλώνουν το λάδι, δηλαδή καταναλώνουν οι ίδιοι το λάδι τους ή το δωρίζουν σε συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα…
Είναι, λοιπόν, δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποιος στόχος της Κυβέρνησης ή σκοπός ή εξαγγελία πουθενά καταγεγραμμένη ν’ αλλάξει αυτό το οποίο ισχύει, αλλά είναι προφανές ότι σε επίπεδο εμπορίας λαδιού και όχι δωρεάν διάθεσής του, θέλουν οι ελεγκτικές αρχές να εφαρμόσουν το νόμο, να κάνουν ελέγχους, να προστατεύσουν τους παραγωγούς ελαιολάδου, να προστατεύσουν τους καταναλωτές, γιατί υπάρχει κι ένα ζήτημα όπως αντιλαμβάνεσθε της ποιότητας του προϊόντος, υπάρχουν, λοιπόν, κάποιες διατάξεις οι οποίες ισχύουν και μάλιστα ρητώς αναφέρεται ότι δεν έχει να κάνει αυτό με την αυτοκατανάλωση, τις οποίες μπορώ να σας τις διαβάσω: ”Επί όλων των παραστατικών εμπορίας και διακίνησης των προϊόντων αναγράφονται, πέρα από τα απαραίτητα φορολογικά στοιχεία και ονομασία του είδους του ελαιολάδου, δηλαδή ποικιλία και κατηγορία, όπως ορίζεται από το νόμο”, επαναλαμβάνω ο νόμος πολλά χρόνια πριν το 2019, ”επιτρέπεται η πώληση χύμα ελαιολάδου από παραγωγούς σε τυποποιητές με βυτία ή κατάλληλους περιέκτες, αντίθετα δεν επιτρέπεται η πώληση χύμα ελαιολάδου στους καταναλωτές και επιχειρήσεις εστίασης.
Το ελαιόλαδο διατίθεται στους καταναλωτές σε τυποποιημένες συσκευές έως πέντε λίτρων, μπορεί να διατίθεται σε επιχειρήσεις εστίασης και σε μεγαλύτερες συσκευασίες από δέκα έως 50 λίτρα. Το ελαιόλαδο διατίθεται από τα καταστήματα εστίασης στους καταναλωτές σε δοχεία χωρητικότητας έως 500 ml, μη επαναγεμιζόμενα και ως 100 ml για ατομική χρήση. Δεν επιτρέπεται η διάθεση χύμα ελαιολάδου για επιτραπέζια χρήση. Το ύψος των προστίμων είναι από 500 έως 2.000 ευρώ”. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι ο έλεγχος παραστατικών διακίνησης ελαιολάδου αφορά αποκλειστικά τους εμπόρους και όχι τους παραγωγούς που αυτοκαταναλώνουν ελαιόλαδο ή δωρίζουν ελαιόλαδο σε συγγενείς και φίλους για ίδια κατανάλωση. ”Άνθρακας ο θησαυρός” με λίγα λόγια».
Ο Νίκος Ρωμανός για τα τα fake news
Με βίντεο στο tik-tok απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός στα fake news περί δήθεν αλλαγής του πλαισίου που διέπει τη μεταφορά ελαιολάδου για ιδιοκατανάλωση. Όπως αναφέρει στο βίντεο που ανάρτησε ο κ. Ρωμανός δεν μπαίνει κανένας νέος φόρος και κανένα πρόστιμο, επισημαίνοντας ότι όσοι αυτοκαταναλώνουν ή χαρίζουν λάδι σε φίλους δεν πρόκειται ούτε να φορολογηθούν ούτε να κυνηγηθούν.
«Το πρόβλημα δεν είναι οι τενεκέδες, το πρόβλημα είναι η τενεκεδένια αντιπολίτευση, γεμάτη θόρυβο, αλλά κενή από ουσία» καταλήγει στην ανάρτησή του ο κ. Ρωμανός.
Τι ισχύει
Η σχετική ρύθμιση που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης – σύμφωνα με πληροφορίες- θα προβλέπει ότι:
- Σε πρώτο χρόνο οι παραγωγοί θα οφείλουν να συμπληρώνουν ψηφιακό δελτίο αποστολής
- Σε δεύτερο χρόνο θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για τα κιλά ελαιοκάρπου που φεύγουν από τον ελαιώνα και τα λίτρα ελαιολάδου που παίρνει ο αγρότης από το ελαιοτριβείο.
- Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται η υλοποίηση ψηφιακής δήλωσης παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου και ελιάς που θα αφορά στα ελαιοτριβεία, τα τυποποιητήρια και τα συσκευαστήρια της χώρας.