Στις 27 Ιανουαρίου η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα έχει νέο πρόεδρο. Ισως και όχι… Υποψήφιοι θα είναι για άλλη μία φορά οι δύο συνήθεις ύποπτοι: ο νυν πρόεδρος Σπύρος Καπράλος και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος.
Μια αναμέτρηση που πριν από 4 χρόνια μπορεί να ήταν εύκολη για τον Σπύρο Καπράλο, ωστόσο τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.
Κι αυτό, γιατί το κλίμα έχει αλλάξει, τόσο σε αρκετές ομοσπονδίες, όσο και με πολλούς αθλητές για σοβαρά λάθη που έγιναν την προηγούμενη 4ετια.
Βέβαια, οι ομοσπονδίες που έχει στο πλευρό του δείχνουν ικανές να τον φέρουν για άλλη μία θητεία στον προεδρικό θώκο, ωστόσο, τα λάθη που έγιναν δεν ξεγράφουν και αυτά θέλει να εκμεταλλευτεί ο Ισ. Κούβελος, ο οποίος μάλλον ένιωσε ξαφνιασμένος από την απόφαση του Καπράλου να κατέβει ξανά υποψήφιος.
Αυτό, γιατί προ 4ετιας είχε δηλώσει δημόσια πως θα είναι η τελευταία του θητεία, με τον Κούβελο να θεωρεί μέχρι πριν μερικούς μήνες ότι θα είναι ο μόνος υποψήφιος.
Ομως, ο Καπράλος φαίνεται πως θέλει να διορθώσει τα κακώς κείμενα που γράφτηκαν στην τελευταία του θητεία.
Ποια είναι αυτά;
Η ανοιχτή διαμάχη με την πρωταθλήτρια της ιστιοπλοϊας, Βασιλεία Καραχάλιου, η οποια ήταν σε διαμάχη με την ομοσπονδία της και ζητούσε να αλλάξει υπηκοότητα και να αγωνιστεί με την Πορτογαλία, κάτι που σχεδόν πεισματικά ο Καπράλος αρνήθηκε δημόσια. Η αθλήτρια τελικά πήρε την υπηκοότητα, αφού έκανε πίσω η ελληνική ομοσπονδία, αδειάζοντας επί της ουσίας τον Καπράλο.
Το δεύτερο ήταν η απόφαση για να δοθούν υποτροφίες σε πρωταθλήτριες έως 30 ετών, αφήνοντας εκτός αθλήτριες όπως η παγκόσμια πρωταθλήτρια Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (στίβος). Μια απόφαση που ο Καπράλος (ο οποίος υπέγραψε την σχετική πρόταση της αρμόδιας επιτροπής και την οποία εισήγαγε «φωτογραφικά» ο γ.γ. της κωπηλατικής ομοσπονδίας κ. Καρράς) είδε να του γυρίζει μπούμερανγκ, αφού κορυφαία ονόματα, με πρώτη την Κατερίνα Στεφανίδη, να του ασκούν σφοδρή κριτική για ηλικιακό ρατσισμό.
Το τρίτο που χρεώνεται είναι η λαμπαδηδρομία. Μια λαμπαδηδρομία για το Παρίσι η οποία έγινε… παρέλαση στελεχών της ΝΔ, από την οποία κόπηκαν ολυμπιονίκες και άλλοι πρωταθλητές, προκαλώντας γενική κατακραυγή.
Και το τελευταίο περιστατικό ήταν η επιλογή των σημαιοφόρων στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Εκεί αποφάσισε να το πάρει πάνω του και πρότεινε τους Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μαρία Σάκκαρη, επιλογή με μία ορθότητα από την άποψη ότι πρόκειται για τα δύο κορυφαία brand name του ελληνικού αθλητισμού σε άνδρες και γυναίκες (ο Τεντόγλου είχε ήδη αρνηθεί την πρόταση της ΕΟΕ). Μια πρόταση που έφερε αντιδράσεις από αρκετές ομοσπονδίες και με τον Ισίδωρο Κούβελο να έρχεται σε αντιπαράθεση και αυτός με τον Καπράλο στο συμβούλιο που θα αποφάσιζε τα ονόματα των δύο εκλεκτών.
Η πρόταση του Καπράλου δεν πέρασε τελικά και η Ντρισμπιώτη (με ψηφοφορία) μετέφεραν τελικά τη σημαία, όμως ο χειρισμός του προέδρου της ΕΟΕ εξέθεσε την Σάκκαρη, η οποία δέχτηκε άνευ προηγουμένου επίθεση στα σόσιαλ, για την οποία δεν έφταιγε η ίδια.
Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες, πως η κορυφαία τενίστρια σκοπεύει στο άμεσο μέλλον (ίσως μετά το Australian Open) να τοποθετηθεί επί του θέματος.
Στο ίδιο θέμα όμως έρχεται και το… μείον για τον Κούβελο. Ηταν από τους λίγους (3) που πρότειναν ανοιχτά να είναι σημαιοφόρος μόνο ένας άνδρας (η ΔΟΕ δεν επιβάλλει να είναι σημαιοφόροι ένας άνδρας και μία γυναίκα μαζί, όμως από το 2021 στο Τόκιο το προτείνει και το 90% των χωρών το πράττει) κάτι το οποίο επίσης σχολιάστηκε αρνητικά από το σύνολο των αθλητών που δεν.. νιώθουν και τόση ασφάλεια με την επιλογή του, όπως διαρρέει στις ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις.
Ομως, τα λάθη της νυν διοίκησης, ενδέχεται να παίξουν καταλυτικό παράγοντα στις εκλογές της 27ης Ιανουαρίου…