Στις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης συγκαταλέγεται η Ελλάδα σε τιμές ρεύματος την ώρα που εμείς μιλάμε για μπλε, πράσινα πορτοκαλί και κίτρινα τιμολόγια ρεύματος!
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο έκανε μια ανάλυση του συγκεκριμένου ελληνικού κλάδου, τονίζει μεταξύ άλλων ότι η τιμή χονδρικής για την ενέργεια στην Ελλάδα και την Ιταλία τον Αύγουστο ήταν 12 φορές υψηλότερη από ό,τι στις σκανδιναβικές χώρες. Επίσης η Ελλάδα είχε πιο ακριβό ρεύμα και από άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης, οι οποίες είχαν υψηλές θερμοκρασίες και καλό καιρό τον Αύγουστο.
Θυμίζουμε δε ότι, από το 2021, η Ελλάδα έχει δαπανήσει 11 δισεκατομμύρια ευρώ για ενεργειακές επιδοτήσεις. Μόνο το 2022 η δαπάνη ανήλθε στο 5,3% του ΑΕΠ – μακράν η υψηλότερη στην Ε.Ε. και διπλάσια από τη δεύτερη Ιταλία, σύμφωνα με τη γαλλική εταιρεία συμβούλων ενέργειας Enerdata.
Πρόκειται για μια κατάσταση που έχει επιδεινώσει την κρίση κόστους ζωής στην Ελλάδα, στον απόηχο της κρίσης χρέους 2009 – 2018, η οποία μείωσε τους μισθούς, τις συντάξεις και τις επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας και τις μεταφορές.
Υψηλότατοι οι φόροι
Την ίδια ώρα η αποθήκευση ενέργειας, η οποία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, είναι ανύπαρκτη σε τμήματα της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Γερμανία διαθέτει 1.668 μεγαβάτ (MW) αποθηκευτικής ικανότητας μεγάλης κλίμακας, έναντι κανενός στην ηπειρωτική Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της LCP Delta, μιας εταιρείας συμβούλων ενέργειας με έδρα το Εδιμβούργο.
Παρά ταύτα ο φόρος στην ενέργεια επιβαρύνει την τελική τιμή από 0,005 έως 0,009 ανά KWh τον μήνα, αυξάνοντας το κόστος της αποπληρωμής του λογαριασμού ρεύματος κατά 4,5% τον χρόνο.
Το κράτος, λόγω των αυξημένων αναγκών του για έσοδα, όρισε ως φόρο τα 5 ευρώ ανά MWh στον τομέα της ενέργειας όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στο 1 ευρώ ανά MWh.
Πρόκειται για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης της Ενέργειας ο οποίος είναι αυξημένος κατά 400% σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Τα έσοδα από το ρεύμα στα ταμεία του κράτους το 2023 μειώθηκαν στα 219,6 εκατ. ευρώ από 235,4 εκατ. ευρώ το 2022 και η πτώση προήλθε εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης σε ενέργεια και στη χρήση φυσικού αερίου ως πηγή θέρμανσης.
Στροφή στα μπλε τιμολόγια
Στην προοπτική να καταργηθεί ο φόρος των 5 ευρώ ανά MWh τα νοικοκυριά θα είχαν έμμεση αύξηση των εισοδημάτων τους κατά 4,5% τον χρόνο διότι το κόστος αποπληρωμής του ρεύματος θα ήταν φθηνότερο από 2 έως 6 ευρώ τον μήνα. Στο δωδεκάμηνο το όφελος θα κυμαινόταν από 24 ευρώ για τα νοικοκυριά που έχουν επιλέξει προμηθευτές με «φθηνά» τιμολόγια, ενώ για τα νοικοκυριά που παραμένουν σε προμηθευτές με «ακριβά» τιμολόγια ρεύματος το ετήσιο όφελος ξεπερνά τα 60 ευρώ.
Αντ’ αυτού το κράτος κάνει κινήσεις για να καταργηθούν τα σταθερά εξάμηνα τιμολόγια ρεύματος από τις 17 Ιανουαρίου προκειμένου η Ελλάδα να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή Οδηγία που έρχεται να προσφέρει εργαλεία μεγαλύτερου ελέγχου του ενεργειακού κόστους.
Αυτό σημαίνει ότι για τους καταναλωτές που έχουν συνάψει αντίστοιχα συμβόλαια εξάμηνης ή οκτάμηνης διάρκειας θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος μέχρι οι συμβάσεις αυτές να λήξουν, αλλά και περισσότερες επιλογές σε δωδεκάμηνα τιμολόγια που αναμένεται να κατακλύσουν την αγορά.
Έτσι η μετακίνηση των καταναλωτών στα μπλε προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας με «κλειδωμένες» χρεώσεις εξελίσσεται σε ένα κύμα πελατών για τους παρόχους που συνεχώς μεγαλώνει και ευνοείται από την αστάθεια των τιμών και τους γεωπολιτικούς κινδύνους, που ενισχύουν τη μεταβλητότητα και επηρεάζουν τις χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας με τρόπο καθοριστικό.
Μάλιστα η εικόνα που μεταφέρεται από την πλευρά των προμηθευτών είναι ότι τα μπλε τιμολόγια επιλέγει τους τελευταίους μήνες ένα ποσοστό 35% – 50% των νέων πελατών, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέσα στο 2025, και μάλιστα από τους πρώτους μήνες του έτους, καθώς θα αποτελέσουν την προμετωπίδα του ανταγωνισμού.
Μια ένδειξη είναι ότι, με βάση το εύρος των τιμολογίων των παρόχων ενέργειας για τον Ιανουάριο, που είναι από 15,4 λεπτά έως και 22 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το πράσινο τιμολόγιο, σε σύγκριση με ένα σταθερό τιμολόγιο με χρέωση 9,9 λεπτών ανά κιλοβατώρα, το τελευταίο είναι φθηνότερο (χωρίς να υπολογίζεται το ύψος του παγίου) από 43% έως και 75,8%.
Η επιβολή των δωδεκάμηνων συμβολαίων δεν εξαφανίζει από τον χάρτη των τιμολογίων τα εξάμηνα συμβόλαια, τα οποία θα παραμείνουν στις επιλογές των καταναλωτών, αλλά με διαφορετικό χαρακτήρα. Στο εξής θα συγκαταλέγονται στα προϊόντα με κίτρινη σήμανση και δεν θα περιλαμβάνουν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης όπως συμβαίνει με τα δωδεκάμηνα συμβόλαια, συναντώντας την αντίδραση των προμηθευτών.
Ωστόσο το νέο καθεστώς στα μπλε τιμολόγια θα ενσωματωθεί κατόπιν εισήγησης της ΡΑΑΕΥ στο ΥΠΕΝ και στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, διευκρινίζοντας με σαφήνεια ότι αυτά θα είναι και τα προϊόντα που θα επιβαρύνονται με ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, πράγμα που σημαίνει ότι ο καταναλωτής θα πληρώνει ένα πέναλτι εφόσον αποφασίσει να «σπάσει» το συμβόλαιο πριν από τη λήξη του.
Τέλος το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε 1,5 λεπτό επιδότηση ανά κιλοβατώρα στα τιμολόγια ρεύματος για τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα η τελική τιμή καταναλωτή να διαμορφώνεται κοντά στα 14 σεντς.
Το συνολικό κόστος της ενίσχυσης για τον Ιανουάριο ανέρχεται σε 20,9 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:
«Ειδικότερα οι ενισχύσεις σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:
● Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 15 ευρώ/MWh ή 1,5 λεπτό/kWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
Σημειώνεται πως οι ενισχύσεις αφορούν σε καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.
● Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται σε 35 ευρώ/MWh ή 3,5 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης».