Πριν 10 χρόνια, το πρωί της 8ης Ιανουαρίου 2015, το συννεφιασμένο Παρίσι ξύπνησε βίαια μέσα σε πυροβολισμούς από πολυβόλα Καλάσνικοφ. Οι μασκοφορεμένοι ισλαμιστές τρομοκράτες για αρχή θα εκτελούσαν μια νεαρή αστυνομικό, και λίγο αργότερα θα εισέβαλαν στα γραφεία της εφημερίδας Charlie Hebdo σκορπώντας το θάνατο, κι αφήνοντας πίσω τους 12 νεκρούς, θέλοντας έτσι να διακηρύξουν τη δυσαρέσκειά τους για τα «βέβηλα» σκίτσα της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, σκίτσα που σατίριζαν τον προφήτη Μωάμεθ, το ισλαμικό φαντασιακό, αλλά και τις τραγικές συνθήκες της ζωής των γυναικών στο Ισλάμ.
Τα πλάνα που μετέδιδε η γαλλική τηλεόραση ήταν ανατριχιαστικά. Οι φανατικοί ισλαμιστές τρομοκράτες με απροσμέτρητη βία και απύθμενο μίσος θέλησαν να εκδικηθούν τους άπιστους σκιτσογράφους και να θέσουν νέα όρια στην ελευθερία που απολαμβάνουν οι πολίτες της Ευρώπης.
Σε λίγο κι άλλες απόπειρες θα γίνονταν σε διάφορα σημεία του Παρισιού, και στο τέλος της μέρας το Παρίσι θα μετρούσε 12 νεκρούς συνολικά, ενώ στο τέλος του τριήμερο καταμετρήθηκαν 17 συνολικά νεκροί.
Το σοκ από τη βία που εκτυλίχθηκε στους δρόμους του Παρισιού, γρήγορα μετατράπηκε σε πολιτισμικό σοκ το οποίο άρχισε να εκλογικεύεται θέτοντας νέα θέματα προς συζήτηση. «Πού αρχίζει και πού τελειώνει η ελευθερία;» ή «Πώς διασφαλίζεται η ελευθερία της έκφρασης;»
Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν και ενδοτικές φωνές, οι οποίες διατείνονται ότι «η ελευθερία του ενός, τελειώνει εκεί όπου αρχίζει να παραβιάζεται η ελευθερία του άλλου».
Όμως κανείς δεν έχει τη δική του ελευθερία. Κανείς δεν έχει κληρονομήσει την ελευθερία και κανείς δεν έχει φέρει την ελευθερία από το σπίτι του. Ούτε η ελευθερία του ενός ορίζεται από την ελευθερία του άλλου. Η ελευθερία είναι ένα ιδανικό, και η ελευθερία είναι μία, για όλους! Το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος που ο καθένας βρίσκει το δρόμο του προς την ελευθερία. Διότι το πώς βρίσκει -ο καθένας από εμάς- το δρόμο προς την ελευθερία, είναι θέμα παιδείας.
Δέκα χρόνια μετά
Δέκα χρόνια μετά τη σφαγή των δημοσιογράφων του Charlie Hebdo, η μάχη για την ελευθερία της έκφρασης μαίνεται λυσσαλέα. Η ισλαμική τρομοκρατία δεν έχει πάψει τις προσπάθειές της. Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπρουνό Ρεταγιό, σε συνέντευξή του ανέφερε ότι τον περασμένο χρόνο αποτράπηκαν εννέα (9) σοβαρότατες τρομοκρατικές επιθέσεις με φόντο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, στο Παρίσι.
Δέκα χρόνια μετά το τραυματικό τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, το ανυποχώρητο σατιρικό έντυπο Charlie Hebdo κυκλοφόρησε ένα διπλό επετειακό τεύχος, και μπήκε πλέον επίσημα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (BNF), ενώ οι τρομοκρατικές πρακτικές του Ισλάμ δεν έχουν πάψει να πολιορκούν το «Φρούριο Ευρώπη».
Δέκα χρόνια μετά τη σφαγή, ας αναρωτηθούμε: «Συνεχίζουμε να είμαστε όλοι, Charlie;»