Οι «παρενέργειες» από την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον χώρο των αμερικανικών ΜΜΕ συνεχίζονται.
Πρόσφατο περιστατικό λογοκρισίας, όπως υποστηρίζεται, επανέφερε σε κεντρική θέση στο «κάδρο» τη Washington Post, το οποίο προκάλεσε την παραίτηση της βραβευμένης με Πούλιτζερ σκιτσογράφου της εφημερίδας, Αν Τίλνες.
Η Τίλνες αναγκάστηκε να παραιτηθεί έπειτα από την άρνηση της εφημερίδας να δημοσιεύσει πολιτικό σκίτσο της με το οποίο σατίριζε τους αμερικανούς μεγιστάνες, μεταξύ των οποίων και το αφεντικό της, Τζεφ Μπέζος, τους οποίους απεικόνιζε γονυπετείς μπροστά σε άγαλμα του Ντόναλντ Τράμπ.
Η απόφαση της εφημερίδας να μη δημοσιεύσει τη γελοιογραφία ήταν μια «αλλαγή στους κανόνες του παιχνιδιού», όπως σημείωσε η Αν Τίλνες και τη χαρακτήρισε «επικίνδυνη για την ανεξαρτησία του Τύπου».
Σε ανάρτηση της στην πλατφόρμα subtrack, η Τιλνες η οποία εργαζόνταν από το 2008 στην WAPO (όπως εν συντομία αποκαλείται η εφημερίδα), εξηγεί τους λόγους που την ώθησαν να υποβάλει την παραίτηση της.
«Είχα σχόλια από τη σύνταξη της εφημερίδας και παραγωγικές συζητήσεις -και κάποιες διαφωνίες- σχετικά με τις γελοιογραφίες που υπέβαλα για δημοσίευση, αλλά όλα αυτά τα χρόνια δεν μου έχει συμβεί ποτέ να ακυρωθεί μια γελοιογραφία εξαιτίας του ποιον ή τι επέλεξα να σατιρίσω με την πένα μου. Μέχρι τώρα», γράφει η Τίλνες.
Ο υπεύθυνος επι της ύλης συντάκτης, Ντέιβιντ Σίπλι, εκ μέρους της εφημερίδας υποστήριξε ότι αποφάσισε να μην δημοσιευύσει το επίμαχο σκίτσο επειδή είχε ήδη δημοσιευθεί κάτι ανάλογο σε άλλη στήλη, ότι είχε προγραμματιστεί ανάλογο δημοσίευμα για τις επόμενες ημέρες και πως σε καμία περίπτωση δεν «κόπηκε» η γελοιογραφία επειδή διακωμωδούσε τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας.
Εκτός από τον Μπέζος, το σκίτσο απεικονίζει τον ιδρυτή της Meta (Facebook), Μαρκ Ζάκερμπεργκ, και τον επικεφαλής της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, να καταθέτουν γονυπετείς σακιά με μετρητά σε ένα άγαλμα του Τραμπ. Δίπλα τους, ο ιδιοκτήτης των Los Angeles Times, Πάτρικ Σουν-Σιόνγκ, που κρατά ένα κραγιόν για τα χείλη αλλά και ο Μίκυ Μάους που προσκυνά μπρούμυτα το άγαλμα του πλανητάρχη.
Για την Τίλνες το σκίτσο είναι «καυστικό» σχόλιο στους «ισχυρούς» της υψηλής τεχνολογίας και των αμερικανικών μίντια, που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να κερδίσουν την εύνοια του νεοεκλεγμένου προέδρου Τραμπ.
Την απόφαση της WAPO, καταδίκασε η Ένωση Αμερικανών Συντακτών Γελοιογράφων κατηγορώντας την εφημερίδα για «λογοκρισία» και «πολιτική δειλία».
Παραμονές των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ η απόφαση του ιδιοκτήτη της εφημερίδας (και της πλατφόρμας Amazon) να μην δημοσιευτεί άρθρο στήριξης στην Κάμαλα Χάρις, με το επιχείρημα της στάσης ουδετερότητας, είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και την παραίτηση αρχισυντάκτη αλλά και άλλων γνωστών δημοσιογράφων.