Τρίτη, 28 Ιανουαρίου, 2025
10.9 C
Ioannina

Η Ελλάδα ξεπερνά την Ευρωζώνη σε πληθωρισμό και αυξήσεις τιμών σευπηρεσίες και βιομηχανικά προϊόντα

Η ακρίβεια στην Ελλάδα παραμένει ένα από τα πιο ανησυχητικά και άλυτα προβλήματα των τελευταίων ετών, και αυτό αποδεικνύεται από τα δεδομένα που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Eurostat. Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει πληθωρισμό που είναι σταθερά υψηλότερος από εκείνον της Ευρωζώνης, αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι στον τομέα των τροφίμων, που αποτελεί τον πυρήνα της ακρίβειας, η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Ωστόσο, η πραγματική πρόκληση παραμένει στις υπηρεσίες, όπου οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται σημαντικά και με διάρκεια.

Το γεγονός αυτό ενισχύεται από την παρατήρηση ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα παρέμεινε υψηλή στην Ελλάδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και παρουσίασε μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, κάτι που εξηγεί εν μέρει τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση που παρατηρείται αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον Δεκέμβριο του 2024, ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 2,9%, παρουσιάζοντας μια μικρή μείωση από το 3% του Νοεμβρίου.

Παρά τη μικρή αυτή υποχώρηση, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα πληθωρισμού υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ο οποίος καταγράφεται στο 2,4%.

Ειδικότερα, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που παρουσίασε οριακή μείωση στις τιμές των τροφίμων, ποτών και καπνού (-0,2%), ενώ οι τιμές σε άλλες κατηγορίες, όπως οι υπηρεσίες, παρουσίασαν σημαντική αύξηση.

Η αύξηση στις τιμές των υπηρεσιών στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 5,6%, καταγράφοντας μία αύξηση που ξεπερνά τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ο οποίος ήταν 5,1%.

Η χώρα μας κατέχει την τέταρτη θέση στην Ευρωζώνη όσον αφορά τις αυξήσεις στις τιμές των υπηρεσιών, με την Κροατία, τη Σλοβακία και την Ολλανδία να καταγράφουν ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις.

Παράλληλα, οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 1,7%, καταγράφοντας τον δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης στην Ευρωζώνη, πίσω μόνο από τη Σλοβακία, όπου οι αυξήσεις ανήλθαν στο 2,1%.

Ο μέσος όρος της Ευρωζώνης για τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά ήταν μόλις 0,5%. Η κατάσταση στον τομέα της ενέργειας παρουσίασε μια αναστροφή της τάσης των προηγούμενων μηνών, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν ξανά τον Δεκέμβριο κατά 0,7%, ενώ στην Ευρωζώνη η αύξηση ήταν μόλις 0,1%.

Η Ελλάδα, μαζί με τη Σλοβακία, καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο δομικό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 4,4%, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης βρίσκεται στο 2,7%.

Ο δομικός πληθωρισμός αναφέρεται στον γενικό πληθωριστικό δείκτη χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια, κάτι που υποδεικνύει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις στις τιμές σε τομείς εκτός από τα τρόφιμα και την ενέργεια.

Εξετάζοντας την εικόνα της Ελλάδας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, παρατηρούμε σημαντικές διαφοροποιήσεις. Οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης καταγράφουν πληθωρισμό πολύ χαμηλότερο από εκείνον της Ελλάδας.

Στη Γερμανία, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,8% από 2,4% τον Νοέμβριο, ενώ στη Γαλλία και στην Ιταλία καταγράφηκαν ακόμα χαμηλότεροι ρυθμοί πληθωρισμού, 1,8% και 1,4%, αντίστοιχα. Η Ισπανία παρουσίασε επίσης ρυθμό πληθωρισμού 2,8%, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με τη Γερμανία.

Αυτά τα στοιχεία ενισχύουν την εικόνα ότι η Ελλάδα, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει υψηλότερους πληθωριστικούς δείκτες.

Αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, ειδικά στους τομείς των υπηρεσιών και της ενέργειας.

Η διαφορά αυτή στη συμπεριφορά του πληθωρισμού μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης υπογραμμίζει τις διαρθρωτικές προκλήσεις που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, οι πιέσεις στις τιμές των υπηρεσιών και η αύξηση των τιμών σε μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά ενδέχεται να οδηγήσουν σε αυξημένα λειτουργικά κόστη για τις επιχειρήσεις και να επηρεάσουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Η Ελλάδα καλείται να προσαρμοστεί στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και της παγκόσμιας οικονομίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις εντεινόμενες πιέσεις στις τιμές και να βελτιώσει την οικονομική της ανθεκτικότητα.

Διαβάστε επίσης

Ελεγκτικό Συνέδριο για Ταμείο Ανάκαμψης: Εκπέμπει SOS για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων

Ποιες δηλώσεις μεταβιβάσεων ακινήτων υποβάλλονται ψηφιακά μέσω myProperty και πότε καταβάλλεται ο φόρος

Αντίστοφη μέτρηση για τις χειμερινές εκπτώσεις – Τι να προσέχουν οι καταναλωτές

Πηγή: Topontiki.gr

Hot this week

Στον «Άγιο έρωτα» τα σκήπτρα τηλεθέασης της Δευτέρας (27/1)

Η επίσης κοινωνική σειρά εποχής «Grand Hotel», ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος πόλος έλξης τηλεθεατών

Πούτιν: Έτοιμος για διαπραγματεύσεις, αλλά όχι με τον «παράνομο» Ζελένσκι – «Δεν θα αντέξουν ούτε μήνα χωρίς βοήθεια»

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία

Νέα Αριστερά: Αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τα Τέμπη

Η επιστολή Χαρίτση στον πρόεδρο της Βουλής

Σεισμός 3,6 ρίχτερ νότια της Κρήτης

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα 7,7 χιλιόμετρα και το επίκεντρο 26 χιλιόμετρα δυτικά των Καλών Λιμένων Ηρακλείου

Topics

Στον «Άγιο έρωτα» τα σκήπτρα τηλεθέασης της Δευτέρας (27/1)

Η επίσης κοινωνική σειρά εποχής «Grand Hotel», ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος πόλος έλξης τηλεθεατών

Πούτιν: Έτοιμος για διαπραγματεύσεις, αλλά όχι με τον «παράνομο» Ζελένσκι – «Δεν θα αντέξουν ούτε μήνα χωρίς βοήθεια»

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία

Σεισμός 3,6 ρίχτερ νότια της Κρήτης

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα 7,7 χιλιόμετρα και το επίκεντρο 26 χιλιόμετρα δυτικά των Καλών Λιμένων Ηρακλείου

«Ανέβηκε» στην κορυφή της τηλεθέασης ο Alpha τη Δευτέρα (27/1)

Ο Alpha απέσπασε τη μερίδα του λέοντος και μοιάζει να πήρε «τη μπουκιά από το στόμα» του Mega

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Πάτρα ενόψει Καρναβαλιού μετά τον θάνατο του φοιτητή από κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα – Ποια τα συμπτώματα

Το πανεπιστήμιο της Πάτρας ανέβαλε την εξεταστική και ελήφθησαν μέτρα για την προστασία των φοιτητών
spot_img

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img