Η Σεσίλια Σάλα, μια Ιταλίδα δημοσιογράφος που κρατούνταν σε απομόνωση στο Ιράν, αφέθηκε ελεύθερη και επιστρέφει στην Ιταλία.
Το αεροπλάνο που μετέφερε την 29χρονη απογειώθηκε από την Τεχεράνη μετά από «εντατική εργασία σε διπλωματικά και μυστικά κανάλια», ανέφερε μια δήλωση από το γραφείο της πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι. Η πτήση πρόκειται να φτάσει στο αεροδρόμιο Ciampino της Ρώμης στις 15:30 τοπική ώρα.
Η Σάλα, ρεπόρτερ του Il Foglio, συνελήφθη στις 19 Δεκεμβρίου με την κατηγορία της παραβίασης του ισλαμικού νόμου – τρεις ημέρες αφότου έφτασε στη χώρα με βίζα δημοσιογράφου.
Η κατάστασή της είχε γίνει συνυφασμένη με εκείνη του Μοχάμαντ Αμπεντίνι Νατζαφαμπάντι, ενός Ιρανού μηχανικού που συνελήφθη στο αεροδρόμιο Malpensa του Μιλάνου με ένταλμα των ΗΠΑ λίγες μέρες πριν κρατηθεί η Σάλα.
Ο Νατζαφαμπάντι κατηγορείται ότι προμήθευε εξαρτήματα drone στην Τεχεράνη. Οι εισαγγελείς στο Μιλάνο την Τρίτη απέρριψαν αίτημα για κατ’ οίκον περιορισμό από τους δικηγόρους υπεράσπισης του Νατζαφαμπάντι. Η ακρόαση έχει προγραμματιστεί για τις 15 Ιανουαρίου. Από το πρωί της Τετάρτης, δεν ήταν σαφές πώς η απελευθέρωση της Σάλα θα επηρέαζε την υπόθεση του Νατζαφαμπάντι.
Η απελευθέρωση της δημοσιογράφου έρχεται λίγες ημέρες αφότου η Μελόνι πραγματοποίησε μια επίσκεψη στο κλαμπ γκολφ του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, κατά την οποία φέρεται να «πίεσε σκληρά» την υπόθεση της Σάλα.
Ο Ντανιέλε Ραϊνέρι, ο φίλος της Σάλα, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ansa: «Έχω νέα από αυτήν… ήταν ενθουσιασμένη και πολύ χαρούμενη».
Ο πατέρας της Σάλα, Ρενάτο Σάλα, είπε στο Ansa: «Έχω κλάψει μόνο τρεις φορές στη ζωή μου. Πιστεύω ότι η κυβέρνησή μας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Θα της πω ότι είμαι περήφανος για αυτήν και για την ικανότητα και την ψυχραιμία της».
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους γονείς της την περασμένη εβδομάδα, η Σάλα περιέγραψε τις σκληρές συνθήκες κράτησής της στη διαβόητη φυλακή Evin της Τεχεράνης, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να κοιμάται στο πάτωμα του κελιού της χωρίς στρώμα και να της δίνουν φαγητό από μια ρωγμή στην πόρτα.
Η φυλακή είναι γνωστή για την κράτηση αντιπάλων του ιρανικού καθεστώτος, δημοσιογράφων και ξένων πολιτών.
Μεταξύ των πρόσφατων κρατουμένων του είναι η Ναργκίς Μοχαμαντί, η Ιρανή κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2023, η οποία είπε σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε από το γαλλικό περιοδικό Elle την περασμένη εβδομάδα ότι το Evin ήταν ένα μέρος «όπου πεθαίνουν οι πολιτικοί κρατούμενοι».
Είπε ότι υπήρχαν 70 κρατούμενες στη γυναικεία πτέρυγα «από όλα τα κοινωνικά στρώματα, όλων των ηλικιών και όλων των πολιτικών πεποιθήσεων», συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, συγγραφέων, ακτιβιστών για τα δικαιώματα των γυναικών και ανθρώπων που διώκονται για τη θρησκεία τους.
Ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα «όργανα βασανιστηρίων» ήταν η απομόνωση, είπε η Μοχαμαντί, η οποία μοιραζόταν ένα κελί με άλλες 13 κρατούμενες πριν αποφυλακιστεί με προσωρινή ιατρική άδεια στις 4 Δεκεμβρίου.
Η Μοχαμαντί έχει προσωπικά τεκμηριώσει περιπτώσεις βασανιστηρίων και σοβαρής σεξουαλικής βίας εναντίον συγκρατούμενων της.
Επρόκειτο να επιστρέψει στη φυλακή στις 25 Δεκεμβρίου, όταν έληξε η περίοδος άδειας τριών εβδομάδων, αλλά η ιρανική νομική της ομάδα ζήτησε παράταση, μια κίνηση που υποστηρίχθηκε από ιατρική επιτροπή αλλά δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τους εισαγγελείς.
Προς το παρόν, η Μοχαμαντί παραμένει ελεύθερη, αλλά σε μετέωρη κατάσταση, ελλείψει ανταπόκρισης από τις ιρανικές αρχές στο αίτημα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τη Δευτέρα η δικηγόρος της οικογένειάς της, Chirinne Ardakani, με έδρα τη Γαλλία. «Πρόκειται για μια σκληρή στρατηγική που αναπτύχθηκε σκόπιμα από τις αρχές», είπε.