Ο πόλεμος των τελών για τα σκουπίδια, συνεχίζεται μεταξύ Δήμου Αθηναίων και ΕΔΣΝΑ.
Ο Χάρης Δούκας, σε άρθρο του που δημοσίευσε στο «Βήμα», ανέφερε μεταξύ άλλων πως «απαιτείται άμεσα ανάκληση της απόφασης για την καταβολή εξοντωτικών επιβαρύνσεων των δήμων, εξυγίανση του ΕΔΣΝΑ και ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων».
Χαρακτηρίζει «αποτυχημένο», το μοντέλο τον ΕΔΣΝΑ (ο αρμόδιος φορέας για τα απορρίμματα) και τον ίδιο «ενορχηστρωτή» αυτής της κακοφωνίας, σημειώνοντας ότι η «7μελής Εκτελεστική Επιτροπή, (και όχι το Διοικητικό Συμβούλιο, όπως έπρεπε) που πήρε την τελευταία απόφαση, για πρώτη φορά στην ιστορία του Συνδέσμου, είναι μονοπαραταξιακή (υπέρ της κυβέρνησης).
Υποστηρίζει, ότι πρόκειται για «Μια πανάκριβη υπηρεσία, χωρίς αντίκρισμα, στην οποία καλούνται να πληρώνουν κατ’ εξακολούθηση οι πολίτες» και πως ο «ΕΔΣΝΑ και το κράτος, σε μια τριετία εισέπραξαν και ζητούν να εισπράξουν από τους δήμους, κυρίως της Αττικής, περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ για την διαχείριση των απορριμμάτων».
Και αυτό, προσθέτει ο κ. Δούκας, ενώ «είναι με το χέρι απλωμένο στους δημοτικούς προϋπολογισμούς – ήδη έχουν εισπραχθεί 270 εκατομμύρια ευρώ – το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, επιδεινώνεται χρόνο με τον χρόνο».
Επιπλέον, παρατηρεί, «Η ανακύκλωση κινείται με ρυθμούς χελώνας, δεν υπάρχει περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων και ο μοναδικός χώρος που εξυπηρετεί ολόκληρο το Λεκανοπέδιο με το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και τον χώρο ταφής υπολειμμάτων, στην Φυλή, έχει ημερομηνία λήξης το 2028».
Εκφράζει τον φόβο ότι «Κάποιοι οδηγούν και πάλι τα πράγματα σε αδιέξοδο» .
Καθώς, όπως παρατηρεί, κάποιοι:
- «Αμέλησαν» να αξιοποιήσουν τους ευρωπαϊκούς πόρους για το θέμα των απορριμμάτων καθώς διατέθηκαν για όλη την Ελλάδα λιγότερα από 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
- Υπονόμευσαν την ανακύκλωση. Στην Ευρώπη ο μέσος όρος της ανακύκλωσης των απορριμμάτων κυμαίνεται στο 50%, ενώ στην Ελλάδα κινείται σε μονοψήφια ποσοστά, ενώ «τα απορρίμματα που ο πολίτης θεωρεί ότι ανακυκλώνει, σε ποσοστό που ξεπερνά το 60%, θάβονται στην χωματερή της Φυλής».
- Βάφτισαν περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων ένα κείμενο προθέσεων, χωρίς έργα, χωρίς χρονοδιάγραμμα, χωρίς προϋπολογισμό.
Η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» προσθέτει ο δήμαρχος Αθηναίων, ήταν 4 ημέρες πριν από τη νέα χρονιά. Όταν η Εκτελεστική Επιτροπή και όχι το Διοικητικό Συμβούλιο, αποφάσισε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και αφού οι δήμοι είχαν ψηφίσει τους νέους δημοτικούς προϋπολογισμούς, υπερδιπλασιασμό του τέλους ταφής. Ζητώντας να εισπράξει από τους δήμους μέχρι τον Απρίλιο, 203,5 εκατ. ευρώ, «ωθώντας τους ουσιαστικά να μετακυλήσουν το κόστος αυτό στους δημότες, μέσω της αύξησης των ανταποδοτικών τελών».
Σημειώνει, επίσης, ότι ο Σύνδεσμος προχώρησε στην απόφαση αυτή, ενώ «αγνοείται η τύχη 30 εκατομμυρίων ευρώ, που εισέπραξε από τους δήμους, το 2022».
Εκφράζει την πίστη ότι ο εν εξελίξει έλεγχος για τη διαχείριση των οικονομικών του ΕΔΣΝΑ θα δώσει απαντήσεις.
Δούκας: Γιατί τιμωρούν τους δήμους με το τέλος ταφής;
Ωστόσο, ζητά απαντήσεις σε ερώτηματα όπως: Ποια έργα διαχείρισης απορριμμάτων έγιναν αυτά τα χρόνια; Γιατί οι δήμοι τιμωρούνται επειδή δεν προχωρά η ανακύκλωση, με το τέλος ταφής απορριμμάτων ως πρόστιμο, ενώ δεν λειτουργεί ούτε μία Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων; Γιατί οι δήμοι συνεχίζουν να είναι υπόλογοι για την ανακύκλωση, όταν δεν τους παραδίδονται, ούτε καν μπλε κάδοι ανακύκλωσης, καθώς η αρμόδια Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), βρίσκεται στα πρόθυρα χρεωκοπίας, γιατί οι επιχειρήσεις, μαζικά, δεν καταβάλουν τις εισφορές για την ανακύκλωση των συσκευασιών;
Τέλος σε ό,τι αφορά τη «μονοπαραταξιακή» Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου, ο κ. Δούκας παρατηρεί ότι «Συμμετέχουν μόνο δημοτικοί και περιφερειακοί αιρετοί από παρατάξεις που υποστηρίχθηκαν από την κυβέρνηση και ενώ δεν εκπροσωπείται ο δήμος της Αθήνας, εκπροσωπείται η δημοτική παράταξη του κ. Μπακογιάννη…».