Στην πολιτική τους σύγκρουση μετά και την «ανάπαυλα» των διακοπών των Χριστουγέννων επέστρεψαν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ με τελευταίο σημείο αντιπαράθεσης να είναι τα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας.
Κόντρα για τις εξοντωτικές αυξήσεις
Μετά τη θύελλα αντιδράσεων η κυβέρνηση προανήγγειλε παρέμβαση για τις εξοντωτικές αυξήσεις στα ιδιωτικά ασφάλιστρα Υγείας. Πρόκειται για αυξήσεις που ανάγκασαν μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων ακυρώσουν τα συμβόλαιά τους, ενώ οι ασφαλιστικές έχουν προαναγγείλει και νέες μεγάλες αυξήσεις για φέτος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε σχετική ερώτηση κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων προανήγγειλε την παρέμβαση της κυβέρνησης σημειώνοντας πως «εδώ και κάποιους μήνες επεξεργάζεται ένα σχέδιο το αρμόδιο Υπουργείο. Όταν έχουμε κάτι, το οποίο μπορεί να ανακοινωθεί -και δεν θα αργήσουμε θεωρώ- θα έχουμε και σχετικές απαντήσεις από την Κυβέρνηση. Είναι δεδομένο, όμως, ότι υπάρχει συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο όλοι το εντοπίζουμε και πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».
Οι παραπάνω δηλώσεις έφεραν την αντίδραση του Κώστα Τσουκαλά, ο οποίος τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ «τράβηξε την κουρτίνα αποκαλύπτοντας την αβελτηρία τους». «Στις 23 Δεκεμβρίου ο Νίκος Ανδρουλάκης εξήγγειλε πρωτοβουλίες για τις εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας, που οδηγούν τους ασφαλισμένους σε μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες ακυρώσεις συμβολαίων.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ομολόγησε ότι υπάρχει μεγάλο ζήτημα, το οποίο όμως και πάλι χρειάστηκε το ΠΑΣΟΚ να τραβήξει την κουρτίνα αποκαλύπτοντας την αβελτηρία τους. Σε κάθε περίπτωση μετά την παρέλευση του εθνικού πένθους για τον θάνατο του πρώην Πρωθυπουργού, το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία δίνοντας λύση στο μεγάλο αυτο προβλημα, όπως είχε δεσμευτεί στους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
Κεντροαριστερός Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Ως προς το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας στο ΠΑΣΟΚ απαντούν σχεδόν μονότονα πως «ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ο κατεξοχήν συναινετικός θεσμός.
«Η επιλογή και το πρόσωπό του πρέπει να συμπυκνώνει την πολιτική εξισορρόπηση. Αφού λοιπόν κυβερνάει η δεξιά παράταξη πρέπει να έχουμε μία επιλογή Προέδρου από την κεντροαριστερά ώστε όλος ο λαός να εκφράζεται από τους δύο κορυφαίους πολιτειακούς θεσμούς και παράλληλα να είναι εγγυητής της θεσμικής ομαλότητας. Προφανώς πρόσωπα που είναι αξιόλογα και έχουν το βάρος που χρειάζεται υπάρχουν σε όλα, κυρίως στα μεγάλα, κόμματα. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι στην συγκεκριμένη συγκυρία για να εκφράζεται η ενότητα θα πρέπει όταν ο πρωθυπουργός είναι από την μία μεριά ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι από την άλλη. Αυτό είναι μια ισχυρή παράδοση, που εγκαινίασε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1995 με την επιλογή του Κωστή Στεφανόπουλου και έχει αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία με προέδρους που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων», αναφέρουν στελέχη του Κινήματος.