Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαπραγματεύονται με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες τη συμμετοχή τους σε μια προσωρινή διακυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμο. Aυτό το καθεστώς ισχυρίζονται ότι θα διατηρηθεί μέχρις ότου μπορέσει μια αναμορφωμένη Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει την εξουσία.
Ειδικότερα, οι παρασκηνιακές αυτές συζητήσεις, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν πρώτη φορά από το Reuters, περιλάμβαναν τη δυνατότητα τα ΗΑΕ και οι ΗΠΑ – μαζί με άλλες χώρες – να αναλάβουν προσωρινά τη διακυβέρνηση, την ασφάλεια και την ανασυγκρότηση της Γάζας μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού, μέχρι να αναλάβει μια παλαιστινιακή διοίκηση, δήλωσαν 12 διπλωμάτες και δυτικοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο.
Τα ΗΑΕ είναι στενός εταίρος ασφάλειας των ΗΠΑ και, σε αντίθεση με τις περισσότερες αραβικές κυβερνήσεις, διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ., γεγονός που δίνει στο κράτος του Κόλπου σημαντική επιρροή στην κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Παρόλο που το Ισραήλ εξακολουθεί να διστάζει να παρουσιάσει τα σχέδια και τη στρατηγική του για τη Γάζα έναν χρόνο και πλέον από την έναρξη του πολέμου, και ενώ η διεθνής κοινότητα αγωνίζεται να διαμορφώσει μια βιώσιμη λύση, οι διαπραγματευτικές συνομιλίες των ΗΑΕ διατηρούν τη δυναμική τους στο τραπέζι των συζητήσεων. Οι διπλωμάτες και οι αξιωματούχοι τόνισαν ωστόσο ότι οι ιδέες που προέκυψαν από τις συνομιλίες των ΗΑΕ δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί ούτε έχουν υιοθετηθεί από καμία κυβέρνηση.
Στις παρασκηνιακές συζητήσεις, το Άμπου Ντάμπι υποστηρίζει την αναμόρφωση της Παλαιστινιακής Αρχής για τη διακυβέρνηση της Γάζας, της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στο πλαίσιο ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, ανέφεραν οι πηγές. Η πρόταση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη δημόσια στάση του Ισραήλ, το οποίο έχει αντιταχθεί στην ιδέα της ενίσχυσης της Παλαιστινιακής Αρχής.
«Τα ΗΑΕ δεν θα συμμετάσχουν σε κανένα σχέδιο που δεν περιλαμβάνει ουσιαστική αναμόρφωση της Παλαιστινιακής Αρχής, την ενδυνάμωσή της και την κατάρτιση ενός αξιόπιστου οδικού χάρτη για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους», δήλωσε αξιωματούχος των Εμιράτων στο Reuters, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις.
Η Παλαιστινιακή Αρχή ιδρύθηκε πριν από τρεις δεκαετίες βάσει των Συμφωνιών του Όσλο 1993-1995, που υπεγράφησαν μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, και της παραχωρήθηκε περιορισμένη εξουσία στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Ασκεί ακόμη κάποια εξουσία στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, αλλά εκδιώχθηκε από τη Γάζα το 2007 από τη Χαμάς μετά από έναν σύντομο εμφύλιο πόλεμο.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στο Reuters ότι έχουν γίνει συνομιλίες με αρκετούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ, για επιλογές διακυβέρνησης, ασφάλειας και ανασυγκρότησης, και ότι διάφορες προτάσεις, σχέδια και ιδέες έχουν τεθεί προς συζήτηση.
«Πρόκειται για διερευνητικές συζητήσεις που συνεχίζονται, καθώς αναζητούμε την καλύτερη πορεία για το μέλλον», συνέχισε ο εκπρόσωπος, αρνούμενος να σχολιάσει περαιτέρω «ιδιωτικές διπλωματικές συνομιλίες».
Τόσο το πρωθυπουργικό γραφείο του Νετανιάχου όσο και η Παλαιστινιακή Αρχή αρνήθηκαν να σχολιάσουν για τις συνομιλίες.
Εκτός από την αναμόρφωση της Παλαιστινιακής Αρχής, τέσσερις από τους διπλωμάτες και τους δυτικούς αξιωματούχους δήλωσαν ότι οι αξιωματούχοι των Εμιράτων πρότειναν τη χρήση ιδιωτικών στρατιωτικών εργολάβων ως μέρος μιας ειρηνευτικής δύναμης μετά τον πόλεμο στη Γάζα.
Ωστόσο, η χρήση τέτοιων δυνάμεων προκαλεί ανησυχίες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς οι ιδιωτικοί στρατιωτικοί εργολάβοι έχουν κατηγορηθεί για παραβιάσεις και υπέρμετρη χρήση βίας σε περιοχές όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Ο αξιωματούχος των ΗΑΕ δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με τη χρήση στρατιωτικών εργολάβων.
Η ανασυγκρότηση της Γάζας θα διαρκέσει χρόνια
Η ανασυγκρότηση της Γάζας, έπειτα από 15 μήνες ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας, αναμένεται να διαρκέσει χρόνια και να απαιτήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τη διεθνή κοινότητα. Οι ΗΑΕ, ενώ επικρίνουν τη στρατιωτική συμπεριφορά του Ισραήλ, θεωρούν τον πλούτο της χώρας τους – κυρίως από το πετρέλαιο – ως έναν από τους παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Γάζας.
Παρά τις διαφορές μεταξύ τους, τα ΗΑΕ και το Ισραήλ συμφωνούν στη θέση τους κατά της Χαμάς: Το Άμπου Ντάμπι θεωρεί τη Χαμάς και άλλες ισλαμιστικές ομάδες ως αποσταθεροποιητικούς παράγοντες. Αξιωματούχοι των ΗΑΕ έχουν επίσης εκφράσει δημόσια ανησυχία για τον αντίκτυπο του πολέμου στη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής και στις προσπάθειες για μεγαλύτερη περιφερειακή ολοκλήρωση και οικονομική ανάπτυξη.
Η Χαμάς έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε οποιεσδήποτε προτάσεις που περιλαμβάνουν εξωτερικές παρεμβάσεις, με τον αξιωματούχο της Χαμάς, Μπασέμ Ναΐμ, να τονίζει πως η Γάζα πρέπει να παραμείνει «αυστηρά παλαιστινιακή» και να αποφευχθούν «ξένες παρεμβάσεις».
Ενώ οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ προσπαθούν να προωθήσουν τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι διαπραγματεύσεις παραμένουν δύσκολες και σε καθεστώς αβεβαιότητας.
Η αναμόρφωση της Παλαιστινιακής Αρχής
Το κράτος του Κόλπου έχει δηλώσει ότι θα έστελνε στρατεύματα σε μια πολυεθνική αποστολή μετά τον πόλεμο μόνο με πρόσκληση της Παλαιστινιακής Αρχής και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.
Ο Νετανιάχου, ωστόσο, έχει δηλώσει ότι αντιτίθεται στη διακυβέρνηση της Γάζας από την Παλαιστινιακή Αρχή στη σημερινή της μορφή, επικαλούμενος μακροχρόνια παράπονα σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Αρχής, το οποίο, όπως υποστηρίζει, υποδαυλίζει το μίσος κατά του Ισραήλ, καθώς και την πολιτική της να δίνει μισθούς σε οικογένειες Παλαιστινίων που βρίσκονται φυλακισμένοι στο Ισραήλ.
Τα ΗΑΕ έχουν ζητήσει την τοποθέτηση ενός νέου πρωθυπουργού για την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής, την οποία Εμιρατιανοί αξιωματούχοι συχνά κατηγόρησαν για διαφθορά και ανικανότητα κατά τη διάρκεια των κλειστών συζητήσεων, όπως δήλωσαν διπλωμάτες και αξιωματούχοι, χωρίς να δώσουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες.
Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Μουστάφα, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάρτιο, έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή, της οποίας τα οικονομικά βρίσκονται σε αταξία εδώ και χρόνια, καθώς τα κράτη-δωρητές έχουν μειώσει τη χρηματοδότηση μέχρι να αντιμετωπιστούν η διαφθορά και η σπατάλη.
Αξιωματούχοι των εμιράτων έχουν αναφέρει το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Σαλάμ Φαγιάντ, ως τον τύπο του ανθρώπου που θα μπορούσε να ηγηθεί αξιόπιστα μιας αναμορφωμένης Παλαιστινιακής Αρχής. Ο Φαγιάντ είναι πρώην αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, με αμερικανική εκπαίδευση. Υπηρέτησε ως πρωθυπουργός από το 2007 έως την παραίτησή του το 2013, μετά από ρήξη με τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος παραμένει στην εξουσία. Θεωρείται από πολλούς ότι διαθέτει την απαραίτητη αξιοπιστία και ικανότητα να ηγηθεί ενός μεταρρυθμισμένου οργανισμού.