Το Μπελκάστρο βρίσκεται στη νότια περιοχή της Καλαβρίας, μία από τις φτωχότερες της Ιταλίας. Οι κάτοικοί του «διατάσσονται… να αποφεύγουν να προσβληθούν από οποιαδήποτε ασθένεια που μπορεί να απαιτεί επείγουσα βοήθεια από γιατρό», αναφέρεται σε διάταγμα του δημάρχου Αντόνιο Τόρτσια.
Η απαγόρευση αυτή είναι «προφανώς μια χιουμοριστική πρόκληση» αλλά έχει και σοβαρό υπόβαθρο. Η «διαταγή» του σύμφωνα με τον ίδιο είχε περισσότερο αποτέλεσμα από τις επείγουσες ειδοποιήσεις που είχε στείλει στις περιφερειακές αρχές για να τονίσει τις αδυναμίες του τοπικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.
Στο πλαίσιο του διατάγματος, οι κάτοικοι έχουν επίσης λάβει εντολή «να μην επιδίδονται σε συμπεριφορές που μπορεί να είναι επιβλαβείς, να αποφεύγουν οικιακά ατυχήματα και να μην βγαίνουν από το σπίτι πολύ συχνά, να ταξιδεύουν ή να αθλούνται. Αντ’ αυτού συστήνεται να ξεκουράζονται».
Οι μισοί από τους 1.200 κατοίκους του Μπελκάστρο είναι άνω των 65 ετών και το πλησιέστερο τμήμα Ατυχημάτων και Έκτακτης Ανάγκης απέχει πάνω από 45 χιλιόμετρα, είπε ο δήμαρχος. Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο τμήμα είναι προσβάσιμο μόνο από δρόμο με όριο ταχύτητας 30 χλμ/ώρα. Το αγροτικό ιατρείο του χωριού είναι επίσης ανοιχτό μόνο σποραδικά και δεν προσφέρει καμία κάλυψη τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες ή μετά από συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας τους.
Ο δήμαρχος σε τηλεοπτική του συνέντευξη σημείωσε ότι είναι δύσκολο «να αισθάνεσαι ασφαλής όταν ξέρεις ότι αν χρειαστείς βοήθεια, η μόνη σου ελπίδα είναι να φτάσεις στο συγκεκριμένο τμήμα επειγόντων έγκαιρα» και ότι οι δρόμοι είναι σχεδόν στις περισσότερες περιπτώσεις πιο επικίνδυνοι από μία ασθένεια. Οι διορισμένοι ειδικοί επίτροποι που πήγαν από τη Ρώμη δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τα τεράστια επίπεδα χρέους που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία.
Covid και μαφία οι πανδημίες της Καλαβρίας
Η Καλαβρία έχει δύο πανδημίες, σημειώνει το BBC: «Τον Covid και τη μαφία». Δεκαοκτώ από τα νοσοκομεία της περιοχής έχουν κλείσει από το 2009. Έτσι οι δύο εκατομμύρια κάτοικοι της Καλαβρίας αναζητούν ιατρική βοήθεια εκτός της περιοχής. Από το 2022 μέχρι σήμερα η Κούβα έστειλε σταδιακά 497 γιατρούς στην περιοχή. Ο περιφερειάρχης είπε πέρυσι ότι αυτοί οι γιατροί «έσωσαν» τα νοσοκομεία της Καλαβρίας.