Μετά τις επισκέψεις του σε διάφορα ΤΕΠ (Τμήματα επειγόντων περιστατικών) ο υπουργός Υγείας συναναντάτε σήμερα (07/01/2025) στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση του χρόνου αναμονής στις εφημερίες των νοσοκομείων.
Το πρωί ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στο Action 24, μίλησε το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αναδιοργάνωση των εφημεριών και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), το οποίο περιλαμβάνει 25 διαφορετικά μέτρα και θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες.
Σήμερα οι αναμονές φτάνουν και τις 10 ώρες, ενώ δεκάδες περιστατικά παραμελούνται εξαιτίας της έλλειψης συντονισμού, της έλλειψης προσωπικού αλλά και των κατακερματισμένων υπηρεσιών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ο υπουργός θέλοντας να δικαιολογήσει τα παραπάνω είπε ότι:
«Τα καλύτερα συστήματα υγείας του πλανήτη που είναι στη Βόρεια Ευρώπη έχουν μέσο χρόνο αναμονής τις 4 με 4,5 ώρες. Δεν υπάρχει αναμονή μηδέν στο νοσοκομείο. Στα νέα μέτρα που θα λάβουμε για τη μείωση του χρόνου αναμονής, είναι η πρόσληψη 500 τραυματιοφορέων μόνο για τα ΤΕΠ των μεγάλων νοσοκομείων, όπως επίσης και οι μαζικές συμβάσεις για να γίνονται οι διαγνώσεις των απεικονιστικών εξετάσεων εξ αποστάσεως. Δουλεύω πάνω από τέσσερις μήνες με όλη την ομάδα επάνω σε αυτό. Έχουμε καταγράψει το πρόβλημα, έχουμε σκεφτεί τι πρέπει να κάνουμε για να μειωθεί ο μέσος όρος εφημερίας, τα έχουμε βάλει σε μία σειρά – πρόκειται για 25 διαφορετικά μέτρα – τα οποία θα παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό τις επόμενες μέρες».
Όσο για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε πως στο τέλος Ιανουαρίου θα γίνει η πρώτη αποτίμηση. «Εφόσον πέρασαν οι γιορτές, να βάλουμε τις μηχανές στο φουλ για τα απογευματινά χειρουργεία γιατί εκεί έχουμε ένα στόχο 34.000 χειρουργείων που πρέπει να γίνουν μέχρι τέλος του ’25, άρα πρέπει να παρακολουθούμε την εφαρμογή του μέτρου. Μέχρι τώρα έχουν γίνει πάνω από 2.000 χειρουργεία. Αφορούν κυρίως σε καταρράκτες, αρθροπλαστικές και χολές».
Στόχος του σχεδίου
Στο 50% επιχειρεί να μειώσει τον χρόνο αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών που αν συμβεί και πάλι θα ξεπερνά τις 4 ώρες, καθώς σήμερα ο μέσος όρος κυμαίνεται μέχρι και τις 10 ώρες, ακόμη και για περιστατικά που χρήζουν άμεσης ιατρικής βοήθειας.
Οι συμβάσεις με ιδιώτες
Ο χρόνος που απαιτείται για να ολοκληρωθούν και να αξιολογηθούν οι διαγνωστικές εξετάσεις οφείλεται σε έλλειψη ακτινοδιαγνωστών. Ο υπουργός έχει προαναγγείλει ότι σύντομα στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας θα μπορούν να συνεργάζονται ιδιώτες ακτινοδιαγνώστες για την «εξ αποστάσεως διάγνωση». Μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται να ενταχθεί σε αυτό τον τρόπο το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας ο Ευαγγελισμός.
Οι τραυματιοφορείς
Εντός του 2025 θα προσληφθούν 500 τραυματιοφορείς για τα μεγάλα νοσοκομεία ενώ ήδη έχει γίνει η σχετική προκήρυξη.
Οι ανακαινίσεις
Με μεγάλο μέρος των κονδυλίων, από το ταμείο ανάκαμψης ανακαινίζονται τα τμήματα επειγόντων περιστατικών ώστε να μπορούν να γίνεται καλύτερη διαχείριση των ασθενών μέσα στο ΕΣΥ.
Άδωνις Γεωργιάδης: Οι δεσμεύσεις για να μειωθούν οι αναμονές
«Είναι περίπου 20 βήματα που πρέπει να εφαρμοστούν κι έχουμε εφαρμόσει 3-4 από αυτά. Βγήκε το ΦΕΚ για την πρόσκληση την έκτακτη 500 τραυματιοφορέων μέσω της ΔΥΠΑ για να έχουμε άμεσα σε ένα μήνα περίπου 500 τραυματιοφορείς επιπλέον που θα μοιράσουμε στα μεγάλα νοσοκομεία στις εφημερίες όσο και να σας κάνει εντύπωση, ο τραυματιοφορέας είναι βασικό κλειδί για να μειωθεί ο χρόνος της εφημερίας.
Βγάλαμε την εγκύκλιο ώστε να μπορεί να γίνεται διάγνωση στη μαγνητική σου τομογραφία εξ’ αποστάσεως. Δηλαδή, τα νοσοκομεία μπορεί να έχουν τώρα σύμβαση με γιατρό ο οποίος στο σπίτι του το βράδυ κάνει βάρδια. Του στέλνεις με email τη μαγνητική τομογραφία και κάνει διάγνωση επιτόπου».
Το επόμενο διάστημα ο αρμόδιος υπουργός θα παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου αναλυτικά στοιχεία τόσο για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία όσο και τα πρώτα αποτελέσματα από τις αλλαγές στις εφημερίες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στο Λεκανοπέδιο.
Ο προϋπολογισμός του 2025 που δεν επαρκεί
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ γενεσιουργός αιτία των παθογενειών του ΕΣΥ είναι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση που ξεκίνησε από την αρχή των Μνημονίων και συνεχίζεται και με τον προϋπολογισμό του έτους 2025 που ψηφίστηκε στη Βουλή. Όπως λέει η επίσημη ανακοίνωσή της:
«Οι Δημόσιες δαπάνες υγείας παραμένουν στο χαμηλότατο ύψος του 5,5% του ΑΕΠ, παρά τις οριακές αυξήσεις στη χρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας του έτους 2025, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Ο Μέσος Όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5% του ΑΕΠ. Με τέτοιες δαπάνες είναι σαφές ότι οι υπηρεσίες θα υποβαθμίζονται, θα ιδιωτικοποιούνται περαιτέρω, με τον πολίτη να καλείται να πληρώνει όλο και περισσότερο για την εξεύρεση υπηρεσιών υγείας.
Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού τα Νοσοκομεία οφείλουν τέλος Σεπτεμβρίου 2024 (έως εκεί υπάρχουν στοιχεία) 1,36 δις ευρώ.
Το ανώτατο όριο δαπανών του Υπουργείου Υγείας με βάση τον προϋπολογισμό διαμορφώνεται ως πρόβλεψη για το έτος 2025 στα 7,177δις.ευρώ από 6,335δις ευρώ που είναι η εκτίμηση ότι θα κλείσει το έτος 2024. Αύξηση 842 εκατ.ευρώ. Από τον τακτικό προϋπολογισμό προβλέπεται χρηματοδότηση 6,608δις ευρώ από 6,051δις ευρώ που είναι η εκτίμηση για το έτος 2024. Αύξηση 557 εκατ.ευρώ. Για έργα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπεται ότι θα δοθούν 503 εκατ.ευρώ από 234 εκατ.ευρώ που είναι η εκτίμηση για το έτος 2024.
- Από τα προϋπολογισθέντα ποσά που θα κατευθυνθούν στην Δημόσια Υγεία με 938 εκ. ευρώ, θα επιχορηγείται ο ΕΟΠΠΥ για την κάλυψη της απώλειας των εσόδων του από την μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών για υγειονομική περίθαλψη.
- Από την εσωτερική ανάλυση των προϋπολογισθέντων ποσών για τη Δημόσια Υγεία δεν προκύπτουν αλλαγές που θα διορθώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
- Τα έσοδα των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης θα ανέλθουν στα 4.254 δις ευρώ από 3.897 δις ευρώ το έτος 2024 είναι η εκτίμηση. Αύξηση 357 εκ. ευρώ.
- Τα έξοδα των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης το έτος 2025 προβλέπονται ότι θα διαμορφωθούν στα 3.981 δις ευρώ από 3.678 δις ευρώ που είναι η εκτίμηση για το έτος 2024. Αυξημένα κατά 303 εκ. ευρώ.
- Φαινομενικές είναι οι αυξήσεις στις μεταβιβάσεις του προϋπολογισμού στη Δημόσια Υγεία καθότι εξανεμίζονται από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις αυξήσεις στις τιμές υπηρεσιών και αγαθών, τις επιχορηγήσεις προς τον ΕΟΠΥΥ. Είναι βέβαιον ότι ο ΕΟΠΥΥ τελικά θα αποδώσει λιγότερα των 911 εκ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του έτους 2025 προς τα Νοσοκομεία και την Π.Φ.Υ.
Σαφές λοιπόν είναι ο προϋπολογισμός δεν σηματοδοτεί την ανάκαμψη της Δημόσιας Υγείας.
Με βάση την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού 2025 στο Υπουργείο Υγείας το έτος 2023 προσελήφθησαν 1.050 τακτικοί υπάλληλοι.
- Το έτος 2024 (έως 30/9/2024) προσελήφθησαν 3.090 (τακτικοί υπάλληλοι). Σύνολο 4.140 διορισμοί τακτικών υπαλλήλων.
- Οι αποχωρήσεις ήταν 3.176 τακτικοί υπάλληλοι το έτος 2023 και 2.624 ως εκτίμηση το έτος 2024. Σύνολο αποχωρούντων τακτικών υπαλλήλων 6.340 υπάλληλοι σε δύο χρόνια.
- Το έτος 2025 η εκτίμηση του προϋπολογισμού είναι ότι θα αποχωρήσουν άλλοι 2.701 τακτικοί υπάλληλοι.
- Επικουρικοί – Συμβασιούχοι εργαζόμενοι το έτος 2023 προσελήφθησαν μόνο 150, για το έτος 2024 προβλέπονται 1.000 προσλήψεις επικουρικών και το έτος 2025 προβλέπονται προσλήψεις 1.400 Επικουρικών.
- Οι μόνιμες προσλήψεις των 4.000 της προκήρυξης 7Κ ολοκληρώθηκαν και περιλαμβάνονται στα ανωτέρω στοιχεία. Οι όποιες νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εκκινήσουν δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους λόγω χρονοβόρων διαδικασιών του ΑΣΕΠ.
Στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνεται η ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού, δηλαδή οι συμβασιούχοι που καταλαμβάνουν θέσεις τακτικών υπαλλήλων σε νέες προκηρύξεις, καθώς επίσης οι τακτικοί υπάλληλοι που αλλάζουν νοσοκομείο και οι 1.500 συμβασιούχοι εργαζόμενοι που αποχώρησαν (είτε να βρουν αλλού δουλειά είτε γιατί προσελήφθησαν στο ΕΣΥ ως μόνιμοι).
Το κύμα μαζικών αποχωρήσεων προκαλείται από τους μισθούς που με συγκεκριμένα στοιχεία αναδείξαμε ότι βρίσκονται στην περιοχή των μισθών του ανειδίκευτου εργάτη, από το χαμηλό ωρομίσθιο με αποτέλεσμα το φουλ κυκλικό ωράριο ενός Νοσηλευτή να αμείβεται με 100 ευρώ το μήνα.
Σημαντικές αιτίες επίσης είναι η εργασιακή ανασφάλεια των Συμβασιούχων παρ’ ότι ανανεώνονται οι Συμβάσεις δεν μονιμοποιούνται, η μη ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Εάν λοιπόν δεν υπάρξει γενναία αύξηση στη Δημόσια Δαπάνη Υγείας δεν φτιάχνει το Δημόσιο Σύστημα».
Η κατάσταση στο λαϊκό
Στο μεταξύ 258 γιατροί στο λαϊκό υπογράφουν την παρακάτω επιστολή που αποδεικνύει γιατί τα προαναγγελθέντα μετράν δεν θα φέρουν ουσιαστικές αλλαγές
«Κύριε Υπουργέ,
Κυρία Διοικήτρια της 1ης ΥΠΕ, από την 1/11/24, το «Λαϊκό» λειτουργεί με βάση το νέο καθεστώς πρωινής εφημέρευσης πέραν, των γενικών εφημεριών ανά τετραήμερο. Ο νέος αυτός τρόπος λειτουργίας του Νοσοκομείου μας έχει επιδεινώσει σημαντικά τις συνθήκες εργασίας μας, αλλά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους ασθενείς μας. Ο φόρτος εργασίας στα πρωινά ιατρεία έχει υπερδιπλασιαστεί.
Το ιατρικό προσωπικό συνεπώς που πρέπει να απασχολείται στα πρωινά ΤΕΠ έχει υπερδιπλασιαστεί (με αντίστοιχη μείωσή του από τις κλινικές). Οι ώρες απλήρωτης υπερεργασίας μας έχουν αυξηθεί σημαντικά. Πολλές προγραμματισμένες παρακλινικές εξετάσεις (π.χ υπέρηχοι) ήδη νοσηλευόμενων ασθενών αναβάλλονται ή προγραμματίζονται καθυστερημένα. Διαταράσσεται σημαντικά η εύρυθμη λειτουργία των χειρουργείων ενώ προγραμματισμένες επεμβάσεις αναβάλλονται. Ως εκ τούτου, η ορθή και επιστημονικά σωστή διακίνηση των περιστατικών είναι δυσχερέστερη, πολλά από τα τακτικά ιατρεία είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν στην ώρα τους, και η πιθανότητα ιατρικών λαθών όταν λειτουργούμε διαρκώς σε κατάσταση εφημερίας έχει αυξηθεί. Παράλληλα, οι ελλείψεις σε νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και βοηθούς θαλάμου καθιστούν αδύνατη τη σωστή λειτουργία των πρωινών ιατρείων σε καθεστώς γενικής εφημερίας. Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα η κατάσταση για τους ασθενείς όχι μόνο να μη βελτιώνεται (όπως διατείνεστε ότι θα γίνει με τον νέο τρόπο εφημέρευσης), αλλά να έχει επιδεινωθεί. Οι αναμονές στα ΤΕΠ παραμένουν πολύωρες, η διάρκεια νοσηλείας των ασθενών έχει αυξηθεί, ενώ τα ράντζα αποτελούν πλέον μόνιμη καθημερινότητα. Να τονίσουμε δε ότι και πριν την εφαρμογή του νέου αυτού τρόπου εφημέρευσης, οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων καθιστούσαν τη λειτουργία του νοσοκομείου «Λαϊκό» οριακή. Πλέον, με τη σημαντικότατη αύξηση των περιστατικών που αντιμετωπίζουμε κάθε δεύτερη μέρα – την ώρα που το προσωπικό παραμένει το ίδιο – το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί. Στην όλη κατάσταση συμβάλλει και η απουσία οργανωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας στην Αττική, αλλά και η αποσάθρωση των Δημόσιων Δομών Υγείας στην Περιφέρεια ιδίως των γειτονικών Περιφερειών. Όπως πολύ σωστά έχει επισημάνει και το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου μας (Αρ. Πρωτ. 309/6-11-2024), η λειτουργία του νοσοκομείου «Λαϊκό» με βάση το νέο μοντέλο εφημέρευσης, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες και με το υπάρχον προσωπικό, είναι επισφαλής τόσο για τους εργαζόμενους σε αυτό, όσο και για τους ασθενείς μας. Η κίνησή σας να αφαιρέσετε την ημέρα προ γενικής εφημερίας από το καθεστώς πρωινής εφημέρευσης επιβεβαιώνει την ορθότητα των όσων λέμε, αλλά δεν αρκεί. Γι΄αυτόν τον λόγο σας ζητάμε να αποσύρετε το επίμαχο ΦΕΚ που άλλαξε τον τρόπο εφημέρευσης των Νοσοκομείων της 1ης ΥΠΕ και να προχωρήσετε σε προσλήψεις ιατρικού καιπαραϊατρικού προσωπικού (νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, βοηθούς θαλάμου κοκ)».