Μια ειδική επετειακή έκδοση παρουσίασε η γαλλική σατιρική εφημερίδα «Charlie Hebdo» με αφορμή τα δέκα χρόνια από την αιματηρή επίθεση της 7ης Ιανουαρίου του 2015, που σημάδεψε την ιστορία της, αφήνοντας πίσω της 12 νεκρούς, εκ των οποίων, οκτώ μέλη της συντακτικής ομάδας.
Με τίτλο τη λέξη «Ακλόνητοι!» το εξώφυλλο απεικονιζει μια καρικατούρα που γιορτάζει τη διαχρονικότητα της εφημερίδας, ενώ τέσσερις εσωτερικές σελίδες φιλοξενούν τις καλύτερες συμμετοχές ενός διαγωνισμού καρικατούρας με θέμα τον Θεό και θρησκευτικούς ηγέτες.
«Η σάτιρα έχει μια αρετή που μας βοήθησε να ξεπεράσουμε αυτές τις τραγικές στιγμές: την αισιοδοξία» έγραψε στο κύριο άρθρο ο διευθυντής της εφημερίδας, Ρις, ένας από τους επιζώντες της επίθεσης.
«Όταν θέλεις να γελάσεις, σημαίνει ότι θέλεις να ζήσεις. Το γέλιο, η ειρωνεία και οι καρικατούρες είναι εκφράσεις αισιοδοξίας. Ό,τι κι αν συμβεί, το χιούμορ δεν θα πάψει ποτέ να υπάρχει» προσθέτει.
Increvable !
Notre numéro spécial 7 janvier de 32 pages :
Sondage Ifop : les Français sont pour la caricature
Les résultats de notre concours #RireDeDieu
Caricatures de Mahomet : récit d'une manipulation
L'histoire des miracles de Charlie à l'usage des mécréants pic.twitter.com/wv8ETkKpML— Charlie Hebdo (@Charlie_Hebdo_) January 6, 2025
Η επίθεση το 2015 από δύο αδέρφια αλγερινής καταγωγής, γεννημένα στο Παρίσι, θεωρήθηκε εκδίκηση για τις σατιρικές καρικατούρες του Μωάμεθ που είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα. Το τραγικό αυτό γεγονός αποτέλεσε την αρχή μιας σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη από οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.
Η επετειακή έκδοση, που παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ ανήμερα των Θεοφανίων, θα κυκλοφορήσει επίσημα αύριο Τρίτη (7/1/25), συνοδεύοντας τις δημόσιες εκδηλώσεις μνήμης που θα πραγματοποιηθούν υπό την παρουσία του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της δημάρχου Παρισιού, Αν Ινταλγκό.
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, το Charlie Hebdo προκάλεσε τους γελοιογράφους να δημιουργήσουν τις «πιο αστείες και καυστικές» απεικονίσεις του Θεού, με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ναι, μπορούμε να γελάσουμε με τον Θεό, ειδικά αν υπάρχει». Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 350, ενώ από αυτές ξεχώρισαν 40 καρικατούρες.
Μία εξ αυτών, αναφέρεται στον προφήτη Μωάμεθ, με τη λεζάντα: «Αν σχεδιάσω κάποιον που σχεδιάζει κάποιον που σχεδιάζει τον Μωάμεθ, είναι εντάξει;».