Στα ακραία καιρικά φαινόμενα – συνέπεια της κλιματικής αλλαγής – που απειλούν τη χώρα μας αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Berliner Morgenpost, που παρουσιάζει η Deutsche Welle, συσχετίζοντάς την με τις συνέπειες στον τουρισμό της Ελλάδας.
«Για την Ελλάδα– μια χρονιά με ακραία καιρικά φαινόμενα φτάνει στο τέλος της- ήταν στην πραγματικότητα η πιο ζεστή και η πιο ξηρή χρονιά από τότε που ξεκίνησε η συστηματική καταγραφή καιρικών φαινομένων πριν από 164 χρόνια (…) Ειδικά για τον τουρισμό, που αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για τους Έλληνες, η κλιματική αλλαγή αποτελεί πρόκληση. Ήδη το φετινό καλοκαίρι κατέδειξε το εξής: ολοένα περισσότεροι παραθεριστές αποφεύγουν τους ζεστούς θερινούς μήνες και έρχονται στην Ελλάδα στο τέλος της τουριστικής σεζόν ή μετά από αυτή» σημειώνει το ρεπορτάζ και συνεχίζει:
«Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο του ελληνικού ΑΕΠ και έτσι αποτελεί σημαντικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Όμως το κλασικό μοντέλο διακοπών ‘ήλιος, παραλία, θάλασσα’ πιθανώς να αρχίσει να φθίνει τα επόμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η τουριστική βιομηχανία θα πρέπει να αναζητήσει νέες προσφορές πέρα από τις διακοπές στη θάλασσα. Πόσο μάλλον που οι παραλίες κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας».
Ανεβαίνει η στάθμη της Μεσογείου, κινδυνεύουν με εξαφάνιση ακτές
Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις έρευνες του Καθηγητή Φυσικών Καταστροφών από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας Κώστα Συνολάκη, σύμφωνα με τις οποίες «οι τελευταίες προβλέψεις συντείνουν στο ότι η στάθμη των υδάτων στη Μεσόγειο μπορεί να αυξηθεί κατά περίπου ένα μέτρο μέχρι το 2100».
Η Νίκη Ευελπίδου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, έχει εντοπίσει «293 παραλίες που θα μπορούσαν να εξαφανιστούν τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής». Παράλληλα απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και σπουδαίες αρχαιολογικές τοποθεσίες όπως η Δήλος η οποία, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, θα μπορούσε να βυθιστεί ως το 2150.
Ένα άλλο κομβικό πεδίο της κλιματικής αλλαγής για το οποίο προειδοποιούν οι ειδικοί, αφορά τον ολοένα αυξανόμενο κίνδυνο δασικών πυρκαγιών, εξαιτίας της αύξησης των μέσων θερμοκρασιών και της μείωσης των βροχοπτώσεων. «Ο αριθμός των πυρκαγιών φέτος κινήθηκε στο 7,5% πάνω από τον μέσο όρο. Ειδικοί από τον χώρο της πολιτικής προστασίας αναμένουν περαιτέρω αύξηση των δασικών πυρκαγιών τα επόμενα χρόνια» ενώ το άρθρο αναφέρεται και στις αναγκαίες επενδύσεις που κάνει η Ελλάδα στον τομέα της προστασίας των δασών και των σύγχρονων μέσων πυρόσβεσης.