Μία ημέρα μετά την τραγωδία στη Νότια Κορέα, οι έρευνες για το αεροπορικό δυστύχημα συνεχίζονται, όπως και η ταυτοποίηση των θυμάτων.
Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, από τους 179 νεκρούς, έχουν ταυτοποιηθεί οι 141, ενώ συνολικά, σύμφωνα με τη λίστα των επιβατών, θύματα είναι 84 άνδρες και 85 γυναίκες, ενώ υπάρχουν και 10 θύματα που δεν έχει προσδιοριστεί το φύλο τους.
Με τα μαύρα κουτιά της πτήσης της Jeju Air να εξετάζονται ήδη, ειδικοί συνεχίζουν να αναλύουν τα δεδομένα που έχουν στη κατοχή τους, προσπαθώντας να βρουν την άκρη στο νήμα των αιτίων του δυστυχήματος.
Οι αναφορές πως το αεροπλάνο έπεσε σε σμήνος πουλιών επιβεβαιώθηκαν, ωστόσο υπάρχει η εκτίμηση πως το γεγονός αυτό δεν ήταν καθοριστικό για την κατάληξη που είχε η πτήση
Η αρχική θεωρία έλεγε ότι το χτύπημα αυτό οδήγησε σε βλάβη του κινητήρα που τροφοδοτούσε το σύστημα προσγείωσης, το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε τη μοιραία προσγείωση κατά την οποία ο πιλότος δεν μπόρεσε να μειώσει την ταχύτητα του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να προσκρούσει στο τοιχίο που υπήρχε στο τέλος του διαδρόμου, πρόσκρουση που προκάλεσε τελικά την τραγωδία.
Η Σόνια Μπράουν, ανώτερη λέκτορας στον αεροδιαστημικό σχεδιασμό στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας, εμφανίστηκε επίσης επιφυλακτική.
«Ένα χτύπημα πουλιού πρέπει να είναι ένα γεγονός που μπορεί να επιβιώσει ένα αεροσκάφος… Δεν πρέπει να οδηγεί σε αυτό που τελικά είδαμε με την πτήση. Σε οποιαδήποτε κατάσταση όπου ένας κινητήρας δεν λειτουργεί, υπάρχει ακόμα αρκετή δύναμη (στον κινητήρα)», λέει, προσθέτοντας ότι τα χτυπήματα πουλιών είναι τόσο συνηθισμένα που λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό των σύγχρονων αεροπλάνων.
Σε ένα Boeing 737 και σε οποιοδήποτε εμπορικό αεροσκάφος «υπάρχουν επίπεδα πλεονασμού, ειδικά για το σύστημα προσγείωσης, το οποίο λειτουργεί υδραυλικά», πρόσθεσε.
«Ακόμα κι αν αυτό αποτύγχανε, έχει το πλεονέκτημα στο ότι μπορεί ακόμα να εκτείνεται χωρίς το υδραυλικό σύστημα το οποίο λειτουργεί βασικά με τη βαρύτητα, επομένως το σύστημα προσγείωσης θα πρέπει ακόμα να μπορεί να εκτείνεται» σημειώνει.
Ακόμη, πρόσθεσε πως τα αεροσκάφη αυτού του τύπου, έχουν και άλλα συστήματα ελέγχου πτήσης, τα οποία πέφτουν πριν από την προσγείωση για να αυξήσουν την επιβράδυνση της ταχύτητας του αεροσκάφους, κάτι που θα έπρεπε να έχει ενεργοποιηθεί λίγο πριν τη μοιραία πρόσκρουση.
«Καταργούν δύο ανεξάρτητα υδραυλικά συστήματα και είναι πολύ απίθανο ένα χτύπημα πουλιού να αφαιρέσει αυτά τα δύο ανεξάρτητα υδραυλικά συστήματα. Φαίνεται ότι υπάρχουν περισσότερα (προβλήματα) σε αυτό το περιστατικό», είπε.
«Μια πρόσκρουση με πουλί δεν προκαλεί πλήρη αποτυχία των συστημάτων»
Στην θεωρία αυτή συμφωνεί και ο καθηγητής Νταγκ Ντρέρι του Central Queensland University.
«Ένα χτύπημα πουλιού σε έναν κινητήρα δεν θα προκαλούσε την πλήρη αποτυχία όλων των συστημάτων, μπορεί να πετάξει ένα 737 με έναν κινητήρα. Αν επρόκειτο να κάνει μια προσγείωση στην κοιλιά, θα το επιβραδύνει ώστε απλώς να σταματήσει την ταχύτητα. Αλλά αυτό το πράγμα κατέβαινε στην πίστα με πολλή ενέργεια» σημείωσε.
«Γιατί πήγαιναν τόσο γρήγορα», αναρωτήθηκε. «Υπάρχουν πολλά περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις σε αυτό το σημείο».
Την ίδια στιγμή, έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση η ύπαρξη του τοιχίου στο τέλος του διαδρόμου. Αρκετοί ειδικοί τονίζουν πως δεν θα έπρεπε να υπάρχει τέτοια κατασκευή στο σημείο αυτό και γίνονται έρευνες για τους λόγους για τους οποίους τοποθετήθηκε εκεί.
«Κανονικά, στο τέλος ενός διαδρόμου, δεν υπάρχει τέτοιο στέρεο εμπόδιο – είναι αντίθετο με τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας της αεροπορίας. Η εν λόγω κατασκευή προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους και τη φωτιά. Έξω από το αεροδρόμιο, συνήθως υπάρχουν μόνο φράχτες, οι οποίοι είναι μαλακοί και δεν προκαλούν σημαντική ζημιά. Το αεροπλάνο θα μπορούσε να γλιστρήσει περισσότερο και να σταματήσει φυσικά. Η περιττή δομή είναι πολύ λυπηρή» αναφέρει ο Κιμ Κουάνγκ Ιλ, καθηγητής αεροναυτικής του Πανεπιστημίου Σίλλα και πρώην πιλότος.
Τα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Μεταφορών της Νότιας Κορέας, σε συνεργάσία με τις πυροσβεστικές Αρχές, έδωσαν το χρονοδιάγραμμα της τραγωδίας, το οποίο δημοσίευσε το Reuters (με τοπική ώρα Ν. Κορέας).
Αναλυτικά:
- 8:54 π.μ. – Ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου Muan επιτρέπει στο αεροσκάφος να προσγειωθεί στον διάδρομο 01
- 8:57 π.μ. – Ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας δίνει το σήμα «προσοχή – πουλί, δραστηριότητα».
- 8:59 π.μ. – Ο πιλότος της πτήσης 7C2216 αναφέρει χτύπημα πουλιού, κηρύσσει έκτακτη ανάγκη «Mayday Mayday Mayday Mayday» και «Bird strike, bird strike, go-around» (χτύπημα σε πουλί, χτύπημα σε πουλί, κάνω στροφή).
- 9:00 π.μ. – Η πτήση 7C2216 ξεκινάει αναστροφή και ζητάει άδεια προσγείωσης στον διάδρομο 19, ο οποίος είναι με προσέγγιση από το αντίθετο άκρο του μοναδικού διαδρόμου του αεροδρομίου.
- 9:01 π.μ. – Ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας επιτρέπει την προσγείωση στον διάδρομο προσγείωσης 19.
- 9:02 π.μ. – Η πτήση 7C2216 έρχεται σε επαφή με τον διάδρομο προσγείωσης σε περίπου 1.200 μέτρα του διαδρόμου, ο οποίος έχει μήκος 2.800 μέτρα.
- 9:02:34 π.μ. – Ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας ειδοποιεί τη μονάδα διάσωσης της πυροσβεστικής του αεροδρομίου για «καμπανάκι συντριβής».
- 9:02:55 π.μ. – Η πυροσβεστική μονάδα διάσωσης του αεροδρομίου ολοκληρώνει την ανάπτυξη του εξοπλισμού διάσωσης.
- 9:03 π.μ. – Η πτήση 7C2216 συντρίβεται σε ανάχωμα μετά από υπέρβαση του διαδρόμου προσγείωσης.
- 9:10 π.μ. – Το υπουργείο Μεταφορών λαμβάνει μια αναφορά για το ατύχημα από τις αρχές του αεροδρομίου.
- 9:23 π.μ. – Ένας άνδρας διασώθηκε και μεταφέρθηκε σε προσωρινές ιατρικές εγκαταστάσεις.
- 9:38 π.μ. – Το αεροδρόμιο Muan κλείνει.
- 9:50 π.μ. – Ολοκληρώθηκε η διάσωση ενός δεύτερου ατόμου από το εσωτερικό του ουραίου τμήματος του αεροπλάνου.