Ρουλέτα, 21, Μπλακ Τζακ, 31, είναι κάποια από τα παιχνίδια, που αποτελούν μια μορφή ψυχαγωγίας, για τους περισσότερους από εμάς, ιδιαίτερα αυτές τις γιορτινές ημέρες, που στήνονται παντού τραπέζια και η πράσινη τσόχα έχει την τιμητική της.
Υπάρχει, ωστόσο, και μια κατηγορία ανθρώπων που έχει εγκλωβιστεί στην «μαύρη τρύπα» του εθισμού από τον τζόγο και τους έχει κυριολεκτικά καταστρέψει τη ζωή. Περιουσίες έχουν αλλάξει χεριά και σπίτια κλείνουν από τις αυτοκτονίες που αποτελούν ταμπού, γι΄αυτό και δύσκολα αποκαλύπτονται.
Μάλιστα ο εγκλεισμός από την πανδημία και ο ηλεκτρονικός τζόγος σε διάφορες πλατφόρμες, αυξήσαν το πρόβλημα του εθισμού, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Το ΚΕΘΕΑ δίνει χρήσιμες συμβουλές για τα σημάδια της εξάρτησης αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον εθισμό.
Ποια είναι τα σημάδια της εξάρτησης από τον τζόγο;
Τα συμπτώματα του εθισμού είναι μερικές φορές δύσκολο να ανιχνευθούν και μπορεί να γίνονται αντιληπτά μόνο από όσους συνδέονται πολύ στενά με τον παίκτη ή την παίκτρια. Γενικά, τα σημάδια εθισμού στον τζόγο εντοπίζονται κυρίως όταν η συμπεριφορά του ατόμου που παίζει επηρεάζει την καθημερινότητα και τις σχέσεις του. Ένα άτομο που ασχολείται παθολογικά με τον τζόγο παρουσιάζει:
- Έντονη ενασχόληση με τον τζόγο, ανησυχία και ευερεθιστότητα όταν επιχειρεί να τον διακόψει ή να τον ελαττώσει.
- Τάση δανεισμού χρημάτων, για να αντιμετωπίσει προσωρινά τα οικονομικά του προβλήματα.
- Επανειλημμένες ανεπιτυχείς προσπάθειες να ελέγξει, να ελαττώσει ή να διακόψει τον τζόγο.
- Πολύωρα ή αδικαιολόγητα διαστήματα απουσίας από το σπίτι και τη δουλειά.
- Αλλεπάλληλα δάνεια, υπερφορτωμένες πιστωτικές κάρτες, ακάλυπτους λογαριασμούς και αδικαιολόγητη απουσία χρημάτων από τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
- Εντατική μελέτη των προγραμμάτων και των προγνωστικών από την τηλεόραση, τις εφημερίδες, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο.
- Απομόνωση προκειμένου να σκεφτεί τρόπους με τους οποίους θα παίξει ένα παιχνίδι.
- Άρνηση απέναντι σε υποδείξεις ή αναφορές των άλλων για τον τρόπο με τον οποίο ασχολείται με τον τζόγο.
- Μείωση της αποδοτικότητας στην εργασία.
- Δυσφορία, θυμό και κλιμακούμενη ένταση, εάν κάτι τον εμποδίσει να παίξει.
- Χαρούμενη διάθεση, διογκωμένο «εγώ» και ανακούφιση σε περίπτωση κέρδους.
Πώς γίνεται η απεξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια;
Η θεραπεία απεξάρτησης από τον τζόγο στο ΚΕΘΕΑ στηρίζεται σε ένα εξατομικευμένο πλάνο που διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες του ενδιαφερόμενου, ώστε να μην αποκόπτεται από το περιβάλλον και τις δραστηριότητές του. Στα θεραπευτικά προγράμματα παρέχεται ατομική συμβουλευτική, ομαδική ψυχοθεραπεία, ψυχιατρική υποστήριξη, οικογενειακή θεραπεία ή θεραπεία ζεύγους.
Ο εξυπηρετούμενος προσέρχεται στο πρόγραμμα συνήθως 1-2 φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τη θεραπευτική φάση στην οποία βρίσκεται.
Tα προγράμματα στοχεύουν στην αντιμετώπιση των αιτιών που οδήγησαν στην εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια και στην οικοδόμηση ενός νέου τρόπου ζωής, απαλλαγμένου από το πρόβλημα.
Η θεραπευτική υποστήριξη εστιάζει στα ακόλουθα:
-Διερεύνηση και κατανόηση της πορείας που έχει οδηγήσει το άτομο στην προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια.
-Στρατηγικές και μεθόδους για τη μείωση της ενασχόλησης με τον τζόγο.
-Ανάπτυξη κινήτρων για την αποχή.
-Εκπαίδευση για την αντιμετώπιση καταστάσεων υψηλού ρίσκου.
-Εκμάθηση μεθόδων επίλυσης προβλημάτων και διαχείρισης διαπροσωπικών σχέσεων.
-Θεραπεία οικογένειας και θεραπεία ζεύγους.
Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, τηρείται το απόρρητο και προστατεύεται η ανωνυμία.
Πώς μπορεί να βοηθήσει η οικογένεια στην απεξάρτηση από τον τζόγο;
Η συμμετοχή των συγγενών ή σημαντικών άλλων στη διαδικασία απεξάρτησης από τον τζόγο είναι πολύ σημαντική, γιατί ενισχύει τη θετική έκβαση της θεραπείας και συμβάλει στην αποκατάσταση της λειτουργικότητας της οικογένειας και των στενών διαπροσωπικών σχέσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν ατομική και ομαδική συμβουλευτική για τον εξαρτημένο, στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ προσφέρεται και θεραπεία οικογένειας ή ζεύγους με στόχο την αποκατάσταση των οικογενειακών σχέσεων.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος συνειδητοποιούν πολύ πιο νωρίς από τον ίδιο τον παίκτη ή την παίκτρια ότι υπάρχει πρόβλημα, και μπορεί να αναζητήσουν βοήθεια πρώτοι. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι η αντιμετώπιση της εξάρτησης από τον τζόγο είναι πολυεπίπεδη και μακροχρόνια.
ΠΗΓΗ: ΚΕΘΕΑ