Σε εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών στις 11 το πρωί της Δευτέρας η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το πακέτο των μέτρων που έχει σχεδιάσει για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την έκθεσή τους σε ακατάλληλο για την ηλικία τους διαδικτυακό περιεχόμενο.
Την παρουσίαση των μέτρων θα κάνουν διαδοχικά οι υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ενώ η εκδήλωση θα κλείσει με συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με ένα κορίτσι για τους κινδύνους του διαδικτύου.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία των ανηλίκων στα social media κινείται σε τρεις βασικούς άξονες που είναι η ενίσχυση του γονικού ελέγχου, η αντικειμενική πιστοποίηση της ηλικίας και ο διάλογος με τις πλατφόρμες, ενώ η κυβέρνηση στοχεύει – ή μάλλον θεωρεί ως εκ των ων ουκ άνευ – την ενεργή εμπλοκή και των γονέων στην προσπάθεια αυτή.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πακέτο των μέτρων που θα παρουσιαστεί σήμερα δεν θα περιλαμβάνονται πολλές απαγορεύσεις, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι δύσκολη η εφαρμογή τους, αλλά και είναι αμφίβολη η αποτελεσματικότητά τους (προφανώς κινούμενη εντός της θεωρίας του «απαγορευμένου φρούτου»).
Στο πλαίσιο αυτό, στο επίκεντρο της προσπάθειας βρίσκονται δύο κομβικές πρωτοβουλίες:
- Η πρώτη αφορά στην ειδική σελίδα parco.gov.gr (Parental Control), που θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία και στην οποία οι γονείς θα μπορούν να βρουν χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες για το πώς μπορούν να χρησιμοποιούν εφαρμογές και να ασκήσουν γονικό έλεγχο.
- Η δεύτερη αφορά στην εφαρμογή Kids Wallet, το ψηφιακό πορτοφόλι που σχεδιάζει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τα παιδιά και αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι την Άνοιξη. Θα λειτουργεί ταυτόχρονα ως εργαλείο γονικού ελέγχου και μηχανισμός πιστοποίησης της πραγματικής ηλικίας του χρήστη.
Ειδικά το Kids Wallet έρχεται να «απαντήσει» στους ισχυρισμούς των πλατφορμών social media, ότι είναι δύσκολη η πιστοποίηση της ηλικίας των χρηστών τους, καθώς θα είναι συνδεδεμένο με τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, για τον οποίο οι γονείς θα υποχρεούνται να δηλώνουν στο Μητρώο Πολιτών ότι χρησιμοποιείται από ανήλικο, με την εφαρμογή να συνδέεται με το Μητρώο και να πιστοποιεί ηλικία.
Στο πλαίσιο αυτό, οι πλατφόρμες θα υποχρεούνται να συμμορφωθούν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να προσαρμόσουν το περιεχόμενο που διαθέτουν προς το συγκεκριμένο τηλέφωνο, από τη στιγμή που θα έχει πιστοποιηθεί ότι ο χρήστης του είναι ανήλικος. Ταυτόχρονα, οι γονείς θα μπορούν να καθορίζουν το χρόνο που θα έχει πρόσβαση ένα παιδί σε πλατφόρμες και που θα φθάνει το πολύ τις 4 ώρες.
Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση πιέζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις (π.χ. να καθοριστεί πανευρωπαϊκά η ηλικία ψηφιακής «ενηλικίωσης» που στην Ελλάδα σήμερα ορίζεται στα 15 έτη) που θα αφορούν συνολικά στη λειτουργία της κάθε πλατφόρμας στην ΕΕ, στον αλγόριθμό της (στόχος είναι να αποτρέπεται ο εθισμός), στο περιεχόμενο που προσφέρει, κ.λπ.
Διαβάστε επίσης
ΠΑΣΟΚ για τα «58 καρφιά» στα Τέμπη: «Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ο βανδαλισμός του έργου»