Με περισσότερους από 300 εκατομμύρια χρήστες και έσοδα 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το ταχέως αναπτυσσόμενο OnlyFans, συνδυάζει τη σεξουαλική εργασία με την οικονομία των διαδικτυακών δημιουργών. Είναι τέτοια, μάλιστα, η επιτυχία του που επεκτείνεται και στους τομείς της κωμωδίας, της μουσικής ή των αγώνων αυτοκινήτων.
Όμως, παρά την εκρηκτική του εξάπλωση και επιρροή, η εσωτερική λειτουργία του OnlyFans παραμένει εν πολλοίς αδιαφανής.
Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία που επαναπροσδιορίζει την πορνογραφία απαριθμεί μόλις μερικές δεκάδες υπαλλήλους, παρά το γεγονός ότι έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια η βάση χρηστών της πλατφόρμας.
Η εταιρεία που προσφέρει «ηθικό» πορνό
Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του ιστότοπου, ο ουκρανός Λεονίντ Ραντβίνσκι, εμφανίζεται σπάνια δημόσια, στη διεύθυνση της επίσημης έδρας της εταιρείας στο Λονδίνο δεν υπάρχει καν ταμπέλα και ένα σημαντικό κομμάτι της λειτουργίας της πλατφόρμας – συμπεριλαμβανομένης της εποπτείας περιεχομένου – λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία – μια χώρα σε πόλεμο.
Το δημόσιο πρόσωπο του OnlyFans είναι η διευθύνουσα σύμβουλος Κέιλι Μπλερ, μια ιρλανδή δικηγόρος, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως φεμινίστρια και «μανιακή με την ασφάλεια». Η ίδια ισχυρίζεται πως ειδικευόταν στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τη διασφάλιση του απορρήτου στο διαδίκτυο. Προήχθη στην κορυφαία θέση της εταιρείας το 2023 και στις δημόσιες εμφανίσεις της, η 42χρονη Μπλερ, παρουσιάζει την πλατφόρμα ως μέσο ενίσχυσης των εισοδημάτων και της προσωπικότητας, κυρίως γυναικών. Οι άνθρωποι συρρέουν στο OnlyFan -λέει- επειδή προσφέρει «ηθικό πορνό», αν και συνήθως αποφεύγει να χρησιμοποιεί τη λέξη «πορνό».
Όμως αδιαμφισβήτητα η λέξη αυτή οδηγεί την επιχείρηση. Οι εγγεγραμμένοι δημιουργοί της πλατφόρμας κερδίζουν χρήματα από τους συνδρομητές δημοσιεύοντας πορνογραφικό περιεχόμενο και συνομιλώντας μαζί τους διαδικτυακά. Από το 2016 που ιδρύθηκε, λέει ότι έχει πληρώσει πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια στους δημιουργούς της, οι οποίοι πλέον ανέρχονται σε 4,1 εκατομμύρια.
Η OnlyFans δεσμεύεται δημόσια ότι χτίζει «την ασφαλέστερη πλατφόρμα κοινωνικών μέσων στον κόσμο». Ωστόσο, λειτουργεί πίσω από εκατομμύρια paywalls δημιουργών (ο τρόπος με τον οποίο οι δημιουργοί περιεχομένου περιορίζουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένο περιεχόμενο, απαιτώντας από τους χρήστες να πληρώσουν ή να γίνουν συνδρομητές για να το δουν), γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη την ανεξάρτητη αξιολόγηση αυτού του ισχυρισμού. Αυτά τα paywalls θα μπορούσαν να αποκρύπτουν σοβαρές παρανομίες. Σε μια σειρά ερευνών που δημοσιεύθηκαν φέτος, το Reuters εξέτασε αστυνομικά και δικαστικά αρχεία που τεκμηρίωσαν πολλαπλές περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης , υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και μη συναινετικό ή «εκδικητικό» πορνό στο OnlyFans μεταξύ των ετών 2019 και 2024.
Η πλατφόρμα λέει ότι απαγορεύει υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και τη «σύγχρονη δουλεία», συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, και αφαιρεί το παράνομο περιεχόμενο αμέσως μόλις εντοπιστεί. Διαβεβαιώνει επίσης ότι επενδύει πολλά στην εποπτεία του περιεχομένου, ελέγχει «τα πάντα» στον ιστότοπο και συνεργάζεται στενά με τις αρχές επιβολής του νόμου παγκοσμίως για να υποστηρίξει τις έρευνές τους.
Η προσωπική σύνδεση που οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν
Αν και δωρεάν υλικό πορνό εντοπίζεται με ευκολία στο διαδίκτυο, το OnlyFans προσφέρει κάτι διαφορετικό για το οποίο φαίνεται ότι οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν: προσωπική σύνδεση. Οι συνδρομητές μπορούν να στείλουν απευθείας μηνύματα στους δημιουργούς και να αναζητήσουν συντροφικότητα και οικειότητα. Οι δημιουργοί από την πλευρά τους κερδίζουν χρήματα όχι μόνο μέσω της πώλησης εξατομικευμένου περιεχομένου ή συνδρομής, αλλά και της προσωποποιημένης επαφής και των συμβουλών.
Το OnlyFans προσφέρει στους δημιουργούς του ένα δελεαστικό μείγμα σεξουαλικής έκφρασης και οικονομικής ελευθερίας, με δυνατότητα να συγκεντρώσουν μικρές περιουσίες, εφόσον είναι πρόθυμοι να γδυθούν.
Η θολή διαδικασία ελέγχου του υλικού
Η διαδικασία εποπτείας του περιεχομένου του OnlyFans, εν τω μεταξύ, παραμένει θολή. Η ίδια η εταιρεία λέει ότι το 80% του προσωπικού της είναι «εκπαιδευμένοι συντονιστές περιεχομένου», όμως δεν αποκαλύπτει δημόσια το μέγεθος αυτού του εργατικού δυναμικού ή τον τρόπο εκπαίδευσης των συντονιστών. Αυτό καθιστά τους ισχυρισμούς περί αποτελεσματικότητας του ελέγχου του περιεχόμενου δύσκολα επαληθεύσιμους.
Καθώς η δημοτικότητα του OnlyFans μεγάλωνε με το πέρασμα του χρόνου, το παράνομο περιεχόμενο ξεγλιστρούσε από τους συντονιστές της πλατφόρμας. Υπήρξαν πολλές καταγγελίες στην αστυνομία για παραβιάσεις και παιδική πορνογραφία.
Τον Αύγουστο του 2021, η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση-βόμβα πως από τον Οκτώβριο θα απαγόρευε το πορνογραφικό περιεχόμενο, λέγοντας ότι επιδιώκει να συμμορφωθεί με αιτήματα τραπεζικών συνεργατών και παρόχων πληρωμών. Αυτό προκάλεσε την οργή πολλών δημιουργών περιεχομένου, που σχολίαζαν ότι αφού η εταιρεία τους χρησιμοποίησε, μετά τους πέταξε μακριά.
Μόλις έξι ημέρες αργότερα, το OnlyFans ανακάλεσε την απαγόρευση, λέγοντας ότι είχε εξασφαλίσει τις «απαραίτητες διαβεβαιώσεις» για να υποστηρίξει τους δημιουργούς του. Δεν εξήγησε ποιες ήταν αυτές οι διαβεβαιώσεις ή ποιος τις έδωσε. Αλλά η κατάργηση του πορνογραφικού περιεχομένου ασφαλώς θα ακρωτηρίαζε την πλατφόρμα, με τη συνεπακόλουθη διακοπή της ροής εσόδων για τις συνεργαζόμενες με το OnlyFans τράπεζες.
«Δεν παρέχουμε μόνο πορνό»
Τον περασμένο Μάρτιο, στο συνέδριο SXSW στο Ώστιν του Τέξας, η Μπλερ απέρριψε τον ισχυρισμό ότι σχεδόν όλο το περιεχόμενο του OnlyFans είναι πορνό και δήλωσε ότι «διαθέτουμε επίσης πολύ άλλο περιεχόμενο», αναφέροντας τον αθλητισμό, την κωμωδία και τη μουσική.
Η πλατφόρμα υποστηρίζει ότι δεν παρακολουθεί καν πόσο πορνογραφικό περιεχόμενο πουλά, συγκεντρώνοντας τα οικονομικά στοιχεία μαζί με όλες τις άλλες προσφορές του. «Δεν κατηγοριοποιούμε τους δημιουργούς μας με βάση το περιεχόμενο που παράγουν, επομένως δεν ξέρουμε τι ποσοστό δημιουργεί περιεχόμενο για ενηλίκους», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Reuters.
Αλλά και το πορνογραφικό περιεχόμενο του OnlyFans είναι διαφορετικό από άλλους ιστότοπους, ισχυρίζεται η εταιρεία, η οποία υποστηρίζει ότι επέτρεψε σε ενήλικες ερμηνευτές να ξεφύγουν από το εκμεταλλευτικό σύστημα των πορνογραφικών στούντιο και να επωφεληθούν άμεσα από το περιεχόμενο που παρήγαγαν. Αυτό το «ηθικό περιεχόμενο» για ενήλικες είναι αυτό που τράβηξε τόσους πολλούς συνδρομητές στο OnlyFans, υπογραμμίζει.
Μια φεμινίστρια στο… τιμόνι
«Είμαι φεμινίστρια», δηλώνει επανειλημμένα η διευθύνουσα σύμβουλος της επιχείρησης, συμπληρώνοντας ότι «ο φεμινισμός μου βοηθάει να πληροφορήσω γιατί κάνω αυτή τη δουλειά».
Ορισμένοι όμως βλέπουν τον διορισμό της Μπλερ στο τιμόνι της εταιρείας ως μια ιδιοφυή κίνηση δημοσίων σχέσεων.
Σε πρόσφατη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Έλι Χάνσον, κλινική ψυχολόγος ειδικευμένη στην πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης, αμφισβήτησε αν ένας άνδρας CEO θα «προσκαλούνταν τακτικά σε κοινωνικά φόρουμ» για να εκφραστεί με λυρικά λόγια για την «ενίσχυση των γυναικών», την «αυθεντικότητα» και τον «φεμινισμό» στο OnlyFans.
Σε κάθε περίπτωση, νυν και πρώην δημιουργοί αμφισβητούν κατά πόσο το OnlyFans είναι ενισχυτικό για την εικόνα της γυναίκας. Πολλές κοπέλες έχουν καταγγείλει ότι η παραγωγή και η προώθηση του περιεχομένου είναι αδυσώπητη και τιμωρητική, ενώ οι άνδρες πελάτες θέλουν να τις χρησιμοποιούν μόνο για την ικανοποίησή τους.
Η 27χρονη Σοφία Μέι, δημιουργός περιεχομένου από την Αγγλία, είπε ότι έγινε μέλος του OnlyFans το 2021 για να βγάλει «λίγο επιπλέον χαρτζιλίκι» και τώρα βγάζει περίπου $44.000 το μήνα. «Ειλικρινά δεν θα κοιτούσα πίσω», εξομολογείται στο Reuters, όμως αναγνωρίζει τους κινδύνους που επιφέρει η παραγωγή αυτού του υλικού, αφού στην περίπτωσή της, η συγκεκριμένη εργασία έχει βλάψει τις σχέσεις της με την οικογένεια και τους φίλους της και την έχει αναγκάσει να αντιμετωπίσει μοναξιά και πολλές ώρες με κακοποιητές άνδρες συνδρομητές.
«Πιθανώς το μεγαλύτερο απ’ όλα είναι το ψυχικό τίμημα», λέει. «Σε βλέπουν ως αντικείμενο, σε βλέπουν σαν ένα κομμάτι κρέας».
Πηγή: Reuters