Η συζήτηση για το μεταναστευτικό στην Ελλάδα γίνεται, ως γνωστόν, με τον άναρχο και άκρως ιδεολογικό τρόπο με τον οποίο συζητούνται σχεδόν όλα τα άλλα μεγάλα θέματα της χώρας. Κοινώς, ερήμην των δεδομένων. Ωστόσο τα δεδομένα υπάρχουν και δεν διαψεύδονται. Ένα εξ αυτών επεσήμανε στον ΣΚΑΪ 100,3 τη Δευτέρα το πρωί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Τι είπε ο κεντρικός τραπεζίτης; Ότι «η Ευρώπη χρειάζεται μετανάστες διότι μειώνεται το εργατικό δυναμικό λόγω γήρανσης, κάτι που έχουμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε να το αρνηθούμε αυτό, γιατί, αν το αρνηθούμε, τότε θα καταδικαστούμε σε παραγωγική στασιμότητα. Λείπουν 200.000 χέρια».
Είπε και κάτι ακόμη: «Ο Πρόεδρος Τραμπ είπε ότι θα διώξει έναν αριθμό μεταναστών. Αυτό θα δημιουργήσει πληθωρισμό στην Αμερική, διότι θα συρρικνώσει την αγορά εργασίας, την προσφορά εργασίας με δεδομένη ζήτηση, θα αυξηθούν τα μεροκάματα, θα αυξηθεί ο πληθωρισμός».
Με απλά λόγια είπε το αυτονόητο: καμιά δυτική οικονομία, όσο μεγάλη κι αν είναι, δεν μπορεί να σταθεί στον ανταγωνισμό με την Ανατολή, όπου τα φθηνά χέρια περισσεύουν. Ωστόσο η Ευρώπη έχει ένα σοβαρό ζήτημα με την προέλευση, τις πεποιθήσεις και τις πρακτικές μιας μερίδας μεταναστών.
Για παράδειγμα το Ισλάμ και η εγκατάστασή του στη «γηραιά ήπειρο» είναι ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο εδώ και χρόνια αλλάζει – επί τα χείρω – τον πολιτικό χάρτη. Πολλοί επιχειρούν να το υποβαθμίσουν μιλώντας για ισλαμοφοβία, αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να συγκαλύπτουν – ανεπιτυχώς – το θέμα και να τροφοδοτούν την Άκρα Δεξιά.
Ο Στουρνάρας πάντως έβαλε τα πράγματα στη θέση τους λέγοντας ότι «η μετανάστευση από προορισμούς τους οποίους επιθυμούμε είναι μια λύση στο πρόβλημα της αγοράς εργασίας, εσωτερικές λύσεις επίσης υπάρχουν. Πρέπει να αυξήσουμε τη συμμετοχή των γυναικών στην παραγωγική διαδικασία, πρέπει να δούμε τους νέους γιατί δεν εργάζονται και προτιμούν να μένουν με τους γονείς».
Σε αυτή την κατεύθυνση επεσήμανε πως «υπάρχουν προγράμματα εκπαίδευσης για εργαζομένους χωρίς τις απαραίτητες δεξιότητες, το Ταμείο Ανάκαμψης παρέχει τη χρηματοδότηση». Στοιχειώδης λογική…