Τρίτη, 28 Ιανουαρίου, 2025
10.9 C
Ioannina

Αδέσποτα ζώα: H «Νέμεσις» σχολιάζει τα θετικά σημεία της νέας εγκυκλίου και επισημαίνει τις παραλείψεις

H «Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι – Νέμεσις», με αφορμή την εγκύκλιο για τα επικίνδυνα αδέσποτα ζώα, επισημαίνει τα αρνητικά και τα θετικά της εγκυκλίου που σε κάθε περίπτωση σχολιάζει ότι αποτελεί ένα «θετικό βήμα» καθώς θα μπει «φρένο στις ορέξεις των Δήμων, Δημάρχων, Αντιδημάρχων και αρμόδιων Διοικητικών Υπαλλήλων».

Ειδικότερα, με ανάρτηση στο Facebook, η «Νέμεσις» καταθέτει προτάσεις, οι οποίες αν συμπληρωθούν στην εγκύκλιο «θα είναι ένα πολύ καλό επεξηγηματικό βοήθημα» όπως αναφέρει.

Στην ανάρτηση διευκρινίζεται ότι είναι πολύ σημαντικό ότι πλέον στην εγκύκλιο ορίζεται πιο ζώο χαρακτηρίζεται επικίνδυνο και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να γίνει περισυλλογή παρόλα αυτά τονίζεται ότι υπάρχει ένα νομικό κενό το οποίο πρέπει να καλυφθεί.

Η ανάρτηση της «Νέμεσις»

Βήμα προς βήμα η Εγκύκλιος για τα επικίνδυνα άστεγα ζώα.

Τα δυνατά της σημεία, που θεωρητικά περιορίζουν την ασυδοσία των Δήμων, και οι ελλείψεις της.

Κάτι αρχήν να πούμε ότι ποτέ μια εγκύκλιος δε μπορεί να αλλάξει το νόμο παρά μόνο να τον διευκρινίσει.

Να πούμε επίσης, ότι αρκετές προτάσεις μας που κατ’ επανάληψη είχαμε καταθέσει για να διευκρινιστούν , έγιναν δεκτές.
▪Η εγκύκλιος αποτελείται από 3 Μέρη ήτοι:
▪1.Διευκρινήσεις σχετικά με τη διαδικασία χαρακτηρισμού ενός ζώου συντροφιάς ως «επικίνδυνου».
▪2. Αποσαφήνιση της αρμοδιότητας της γνωστής 5μελούς Επιτροπής.
▪3.Αποσαφήνιση της αρμοδιότητας της Τριμελούς Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής.

Τα γενικά σημεία του 1, 2, ,3

  1. Επικίνδυνο χαρακτηρίζει ο νόμος και το επιθετικό ζώο και αυτό που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, μεταδιδόμενο είτε στον άνθρωπο είτε σε άλλα ζώα. Επικίνδυνα ονομάζονται και στις δύο περιπτώσεις.
    Την απόφαση για την επικινδυνότητα (επιθετικό ή πάσχον) ή όχι του ζώου την παίρνει η 5μελής επιτροπή, σύμφωνα με την γνωμάτευση του ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥ, την οποία η 5μελης ΟΦΕΙΛΕΙ να την λάβει υπόψη της στην απόφαση, που θα πάρει.

ΔΕΝ ΓΝΩΜΑΤΕΥΕΙ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ (αυτό λέει ο νόμος)

ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΕΝΟΣ ΑΣΤΕΓΟΥ ΖΩΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ.

Είναι το πιο σημαντικό θέμα που η Εγκύκλιος διευκρινίζει ρητά και βάζει ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΔΗΜΩΝ, θεωρητικά τουλάχιστον.

ΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΠΡΙΝ;

Στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις αρκούσε μια τηλεφωνική προφορική καταγγελία ενός δημότη , που κατήγγειλε ένα αδέσποτο ως επιθετικό και ο Δήμος άνευ ετέρου το περισυνέλεγε.

Η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι, ΠΡΙΝ την περισυλλογή ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

ΈΓΓΡΑΦΗ καταγγελία , με ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ των περιστατικών, αναφορά σε ονόματα τυχόν αυτοπτών μαρτύρων, απαρίθμηση άλλων περιπτώσεων που το επίδικο σκυλί έκανε επιθέσεις (τεκμηρίωση του κατ’ επανάληψη).

Τα παραπάνω μπορούν να κατατεθούν στο δήμο ή στο αστυνομικό τμήμα (ΔΕΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΟΝΤΑΝ ΠΡΙΝ)

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Να υπάρχει σωματική βλάβη, δάγκωμα δηλαδή, η οποία βλάβη για να ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΙΝ θα πρέπει να είναι από ιατροδικαστή, επικουρικό ιατροδικαστή, και σε περίπτωση ελλείψεως από ιατρό δημοσίου νοσηλευτικού ιδρύματος.(ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ)

Να αποδεικνύεται, ότι η επίθεση ήταν ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ και αδικαιολόγητη και απρόκλητη ,να έχει συμβεί δε πολλές φορές.

Διευκρινίζει, ότι αν η επιθετική συμπεριφορά προήλθε ▪α)μετά από επίθεση, που ειχε δεχθεί, ▪β. αν είχε χτυπηθεί ή εκδιωχθεί διά της βίας, ▪γ.) αν είχε ενοχληθεί στον χώρο που διαβιεί ή σιτίζεται διά οποιουδήποτε τρόπου, ▪ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΜΥΝΑ, όπως θα έκανε και ο άνθρωπος και κάθε άλλο ζώο.(ΟΛΟ ΤΟ 3 ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ).

Ενδεικτικά δε, αναφέρει τέτοιες περιπτώσεις που δε συνιστούν επιθετικότητα, ενώ πριν λογίζονταν από τα ξεφτέρια των Δήμων ως επιθετική συμπεριφορα, ήτοι

Το ζώο που εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά όταν ενοχλείται, την ώρα που τρώει και λόγω ενστίκτου αυτοσυντήρησης ▪δεν λογίζεται επικίνδυνο.

Το ζώο που αντιδρά με επιθετικό τρόπο λόγω προφανούς αιτίας, π.χ. λόγω τραυματισμού, πόνου ή /και φόβου και εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά, ▪δεν λογίζεται επικίνδυνο

Δηλαδή το ζώο να εκδηλώνει την επιθετικότητά του είτε προς άλλα ζώα, είτε προς τους ανθρώπους, χωρίς να δεχθεί πρόκληση.

Δηλαδή χωρίς καμία αφορμή, χωρίς να δεχθεί το ίδιο επίθεση, χωρίς να χτυπηθεί ή να εκδιωχθεί διά της βίας, χωρίς να ενοχληθεί στον χώρο που διαβιεί ή σιτίζεται διά οποιουδήποτε τρόπου, εντελώς απρόκλητα.

Όταν λοιπόν συντρέχουν τα 1, 2, 3 ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ο Δήμος πρέπει να το περισυλλέξει.

Στη συνέχεια ▪μεταφέρεται ΣΕ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ. Ο κτηνίατρος παρακολουθεί τη συμπεριφορά του (δεν προσδιορίζει το χρόνο και αυτό είναι στα μείον της εγκυκλίου) ▪και προχωρά στις ενδεδειγμένες κτηνιατρικές εξετάσεις.

ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ (Δεν υπήρχε προ εγκυκλίου).

Συντάσσει μια εμπεριστατωμένη έκθεση,-γνωμάτευση τόσο για τους παράγοντες που οδηγούν σε επιθετική συμπεριφορά, όσο και για τη πάθηση ή το μεταδοτικό σοβαρό νοσήματος που το ζώο φέρει.

Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να αποφαίνεται ,αν η κατάσταση είναι ιάσιμη ή όχι. Τα συμπεράσματα του ελέγχου και της παρακολούθησης καταγράφονται σε έκθεση,7 στην οποία περιέχονται όλα τα σχετικά δεδομένα, όπως αποτελέσματα εξετάσεων, δοκιμών, οι παρατηρήσεις συμπεριφοράς του ζώου, καθώς και οι προτάσεις για την διαχείρισή του.

Η γνωμάτευση κατατίθεται στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, η οποία τη στέλνει στο 5μελη.

Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ

Όταν η επιθετικότητα του σκύλου δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια, ο δήμος ▪ΜΠΟΡΕΙ να ζητήσει τη γνώμη επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων, μέλους νομίμως αναγνωρισμένου επαγγελματικού σωματείου κλπ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ 5ΜΕΛΗ

▪Όλο το προαναφερόμενο υλικό διαβιβάζεται στη 5μελή επιτροπή .
▪Απαιτείται:
▪αναλυτική περιγραφή των περιστατικών,
▪ αξιοποίηση τυχόν αυτοπτών μαρτύρων,
▪απαρίθμηση άλλων περιστατικών που αφορούν το συγκεκριμένο ζώο,
▪δίδεται έμφαση στην ύπαρξη ιδίως δελτίων συμβάντων καταγραφής κατά το παρελθόν όμοιων καταγγελθέντων περιστατικών
▪Μείζονος σημασίας κρίνεται η λήψη από την καθ’ ύλην και κατά τόπο αρμόδια αρχή διενέργειας της προανάκρισης, ενόρκων καταθέσεων των πολιτών που ισχυρίζονται ότι ένα ζώο εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά.

Η απόφαση της 5μελους ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΦΩΝΗ

διαφορετικά η υπόθεση και η απόφαση μεταβιβάζεται στη 3μελη ειδική επιστημονική επιτροπή .Η σύνθεση της καταγράφεται στο άρθρο 10, παρ 10 του 4830/21.

Για τη λήψη απόφασης από τη 3μελη ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ

▪η παρουσία και των τριών (3) τακτικών ή αναπληρωματικών μελών,
▪ενώ η λήψη απόφασης ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ (3) τακτικών ή αναπληρωματικών.

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑΣ

Εφόσον η επιθετική συμπεριφορά του ζώου

▪επαναλαμβάνεται,
▪εφόσον συνταχθούν Ιατροδικαστικές ή Ιατρικές Εκθέσεις και Κτηνιατρικές γνωματεύσεις,
▪εφόσον κατατεθούν έγγραφες στοιχειοθετημένες καταγγελίες – είτε στο δήμο είτε στην αρμόδια αρχή διενέργειας της προανάκρισης (π.χ. Ελληνική Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα κ.ά.) ,

ΤΟΤΕ -στοιχειοθετείται σχετική ποινική δικογραφία.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ

Οι παραλείψεις της εγκυκλίου είναι οι εξής:

▪1) από ποιον εποπτεύεται τόσο η Πενταμελής, όσο και η Τριμελής Επιτροπή?
▪Ποιος θα ελέγχει, εάν εφαρμόστηκαν όλα τα παραπάνω;

▪2) ποιο είναι το ένδικο βοήθημα με το οποίο μπορεί να προσβληθεί η απόφαση της Πενταμελούς η΄Τριμελούς; Σε τι προθεσμία;

▪3) Μπορούν να προσβληθούν και οι επιμέρους αποφάσεις της αναφερόμενης στην εγκύκλιο διαδικασίας μεμονωμένα, ή συμπροσβάλλονται αναγκαστικά;

▪4) Από ποιον; Ποιος νομιμοποιείται να πληροφορηθεί και να λάβει γνώση της διαδικασίας; Πώς; Με αίτηση στο δήμο, ή στην Πενταμελή;

▪Ποιο όργανο θα αποφανθεί σε δεύτερο βαθμό;

Δεν μπορεί φυσικά οι προσφυγές να κατατίθενται στην ίδια την Πενταμελή! Επομένως υπάρχει νομικό κενό και τα παραπάνω να συμπληρώσουν την Εγκύκλιο.

Συμπερασματικά η Εγκύκλιος είναι σε θετική κατεύθυνση και πιστεύουμε, ότι θα βάλει φρένο στις ορέξεις των Δήμων, Δημάρχων, Αντιδημάρχων και αρμόδιων Διοικητικών Υπαλλήλων.

Αν δε, συμπληρωθεί με τα παραπάνω θα είναι ένα πολύ καλό επεξηγηματικό βοήθημα για τις πλείστες όσες ασάφειες και κενά που υπήρχαν έως τώρα και οδηγούσαν στις εξωφρενικές αυθαιρεσίες των δήμων.

Πηγή: Topontiki.gr

Hot this week

Στον «Άγιο έρωτα» τα σκήπτρα τηλεθέασης της Δευτέρας (27/1)

Η επίσης κοινωνική σειρά εποχής «Grand Hotel», ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος πόλος έλξης τηλεθεατών

Πούτιν: Έτοιμος για διαπραγματεύσεις, αλλά όχι με τον «παράνομο» Ζελένσκι – «Δεν θα αντέξουν ούτε μήνα χωρίς βοήθεια»

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία

Νέα Αριστερά: Αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τα Τέμπη

Η επιστολή Χαρίτση στον πρόεδρο της Βουλής

Σεισμός 3,6 ρίχτερ νότια της Κρήτης

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα 7,7 χιλιόμετρα και το επίκεντρο 26 χιλιόμετρα δυτικά των Καλών Λιμένων Ηρακλείου

Topics

Στον «Άγιο έρωτα» τα σκήπτρα τηλεθέασης της Δευτέρας (27/1)

Η επίσης κοινωνική σειρά εποχής «Grand Hotel», ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος πόλος έλξης τηλεθεατών

Πούτιν: Έτοιμος για διαπραγματεύσεις, αλλά όχι με τον «παράνομο» Ζελένσκι – «Δεν θα αντέξουν ούτε μήνα χωρίς βοήθεια»

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία

Σεισμός 3,6 ρίχτερ νότια της Κρήτης

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα 7,7 χιλιόμετρα και το επίκεντρο 26 χιλιόμετρα δυτικά των Καλών Λιμένων Ηρακλείου

«Ανέβηκε» στην κορυφή της τηλεθέασης ο Alpha τη Δευτέρα (27/1)

Ο Alpha απέσπασε τη μερίδα του λέοντος και μοιάζει να πήρε «τη μπουκιά από το στόμα» του Mega

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Πάτρα ενόψει Καρναβαλιού μετά τον θάνατο του φοιτητή από κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα – Ποια τα συμπτώματα

Το πανεπιστήμιο της Πάτρας ανέβαλε την εξεταστική και ελήφθησαν μέτρα για την προστασία των φοιτητών
spot_img

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img