Ο Ντόναλντ Τραμπ σφίγγει τις πολιτικές του έναντι της Ευρώπης και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κραδαίνοντας τους δασμούς ως μέσο πίεσης, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του.
Τώρα, η ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ θα απαιτήσει από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ (από το 2% που είναι σήμερα), αν και φέρεται να σχεδιάζει (;) να συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Οι στενότεροι σύμβουλοι εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ μοιράστηκαν τις προθέσεις του σε συζητήσεις που είχαν με ανώτερους Ευρωπαίους αξιωματούχους αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με άτομα με γνώση των συνομιλιών που επικαλούνται οι Financial Times
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ είπε ότι θα διακόψει τη βοήθεια προς την Ουκρανία για να αναγκάσει το Κίεβο σε άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες και θα αφήσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ανυπεράσπιστους αν δεν ξοδέψουν αρκετά για την άμυνα.
Ωστόσο, σε μια κίνηση καλών προθέσεων προς τους συμμάχους που ανησυχούν ιδιαίτερα για την ικανότητά τους να υποστηρίζουν και να προστατεύουν την Ουκρανία χωρίς την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, ο Τραμπ σκοπεύει τώρα να διατηρήσει τις αμερικανικές στρατιωτικές προμήθειες στο Κίεβο μετά την ορκωμοσία του, σύμφωνα με άλλα τρία άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις με δυτικούς αξιωματούχους.
Ταυτόχρονα, ο Τραμπ θα απαιτήσει από το ΝΑΤΟ να υπερδιπλασιάσει τον στόχο δαπανών του 2%- τον οποίο πληρούν επί του παρόντος μόνο 23 από τα 32 μέλη της Συμμαχίας – στο 5%, ανέφεραν δύο άτομα που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες.
Μια από τις πηγές είπε ότι οι αξιωματούχοι κατανόησαν ότι ο Τραμπ θα συμβιβαζόταν με το 3,5% και ότι σχεδιάζει να συνδέσει ρητά τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες και την προσφορά ευνοϊκότερων εμπορικών όρων με τις ΗΠΑ.
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις για την αύξηση του στόχου στο 3% στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, αλλά πολλά κράτη μέλη ανησυχούν για τις δύσκολες δημοσιονομικές αποφάσεις που θα απαιτηθούν να ληφθούν για να ανεβάσουν το ποσοστό αυτό.
Ενώ ο Τραμπ εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ουκρανία δεν πρέπει ποτέ να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και θέλει τον άμεσο τερματισμό του πολέμου, ο εκλεγμένος πρόεδρος πιστεύει ότι η παροχή όπλων στο Κίεβο μετά από μια εκεχειρία θα εξασφάλιζε ένα αποτέλεσμα «ειρήνη μέσω δύναμης», πρόσθεσαν οι πηγές.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση με τελωνειακούς δασμούς, αν δεν μειώσει το «τεράστιο» εμπορικό έλλειμμά της με την Ουάσινγκτον αγοράζοντας απ’ αυτή πετρέλαιο και αέριο.
Το πρωί της Παρασκευής, μέσω ανάρτησής του στο Truth Social, το προσωπικό του μέσο κοινωνικής δικτύωσης, έγραψε ότι «είπα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πρέπει να καλύψουν το τεράστιο έλλειμμά τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες με την αγορά σε μεγάλη κλίμακα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μας. Διαφορετικά, είναι ΔΑΣΜΟΙ μέχρι τέλους».
Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, το έλλειμμα στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 131,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αγαθών της ΕΕ το 2023, αντιπροσωπεύοντας το 19,7% των εξαγωγών της. Ωστόσο, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ΕΕ στράφηκε στις ΗΠΑ κυρίως για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Προσέθεσε, δε, ότι η ΕΕ εξακολουθεί να αγοράζει σημαντικές ποσότητες ενέργειας από τη Ρωσία, και, στο πλαίσιο αυτό, διερωτήθηκε: «Γιατί να μην το αντικαταστήσουμε με αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο είναι φθηνότερο για εμάς και μειώνει τις τιμές της ενέργειάς μας; Είναι κάτι για το οποίο μπορούμε να ξεκινήσουμε μια συζήτηση, επίσης σε ό,τι αφορά το εμπορικό μας έλλειμμα».
Πάντως, φαίνεται ήδη ότι οι απειλές του Τραμπ για δασμούς έχουν αποτέλεσμα: Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πριν από μερικές ημέρες, εκτίμησε ότι ότι ένας τρόπος για να αποτραπεί η επιβολή νέων δασμών είναι η Ευρώπη να αγοράζει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από την Αμερική. Η Γερμανίδα πολιτικός περιέγραψε μια στρατηγική που περιλαμβάνει επικοινωνία, συζήτηση για κοινά συμφέροντα και στόχους και διαπραγματεύσεις.