Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
10.9 C
Ioannina

Ο επικεφαλής των ανταρτών «κλείνει» το μάτι στη Δύση και την Τουρκία: «Η Συρία δεν αποτελεί απειλή για τον κόσμο» – Ο ρόλος της Άγκυρας

Ο de facto ηγέτης της Συρίας, Αχμέντ αλ-Σαράα, – στο παρελθόν γνωστός με το πολεμικό ψευδώνυμο Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι – δήλωσε ότι η χώρα έχει εξαντληθεί από τον πόλεμο και δεν αποτελεί απειλή για τους γείτονές της ή για τη Δύση, σε συνέντευξή του στο BBC στη Δαμασκό. Επιπλέον ζήτησε να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Συρίας.

«Τώρα, μετά από όλα αυτά που συνέβησαν, οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν, διότι είχαν στόχο το παλιό καθεστώς. Το θύμα και ο καταπιεστής δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο», ανέφερε ο ηγέτης των Σύρων ανταρτών.

Ο Σαράα ηγήθηκε της αστραπιαίας επίθεσης που ανέτρεψε το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες. Είναι ο ηγέτης της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), της κυρίαρχης ομάδας της ανταρτικής συμμαχίας.

Είπε ότι η HTS πρέπει να διαγραφεί από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Έχει χαρακτηριστεί ως τέτοια από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ πολλών άλλων, καθώς ξεκίνησε ως ομάδα απόσχισης της Αλ Κάιντα, από την οποία αποσχίστηκε το 2016.

Ο Αχμέντ αλ-Σαράα δήλωσε ότι η HTS δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Δεν στόχευαν αμάχους ή αστικές περιοχές, είπε. Στην πραγματικότητα, θεωρούσαν τους εαυτούς τους θύματα των εγκλημάτων του καθεστώτος Άσαντ. Παράλληλα αρνήθηκε ότι ήθελε να μετατρέψει τη Συρία σε μια εκδοχή του Αφγανιστάν.

Ο επικεφαλής των ανταρτών σημείωσε ότι οι χώρες είναι πολύ διαφορετικές, με διαφορετικές παραδόσεις. Το Αφγανιστάν ήταν μια φυλετική κοινωνία. Στη Συρία, είπε, υπήρχε διαφορετική νοοτροπία και τόνισε ότι σε αντίθεση με τους Ταλιμπαν ο ίδιος πιστεύει στην εκπαίδευση των γυναικών.

«Είχαμε πανεπιστήμια στην Ιντλίμπ για περισσότερα από οκτώ χρόνια», δήλωσε, αναφερόμενος στη βορειοδυτική επαρχία της Συρίας που κατέχουν οι αντάρτες από το 2011.

«Νομίζω ότι το ποσοστό των γυναικών στα πανεπιστήμια είναι πάνω από 60%».

Όταν ρωτήθηκε αν θα επιτραπεί η κατανάλωση αλκοόλ, δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση: «Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία απλώς δεν έχω το δικαίωμα να μιλήσω, επειδή είναι νομικά ζητήματα».

Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μια «συριακή επιτροπή νομικών εμπειρογνωμόνων για τη σύνταξη ενός συντάγματος. Αυτοί θα αποφασίσουν. Και κάθε κυβερνήτης ή πρόεδρος θα πρέπει να ακολουθεί το νόμο».

«Ύμνοι» του Αλ Τζολάνι για την Άγκυρα: Η Τουρκία θα έχει προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση της Συρίας

Νωρίτερα σε συνέντευξή του την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak ο ηγέτης των Σύρων ανταρτών εξέφρασε τα… φιλοτουρκικά του αισθήματα, δηλώνοντας ότι η νίκη του συριακού λαού είναι και νίκη του τουρκικού λαού, και δεσμευόμενος ότι η Τουρκία θα έχει προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση της Συρίας.

Ενώ η Άγκυρα μέχρι πρόσφατα αποκαλούσε την HTS τρομοκρατική οργάνωση, η εφημερίδα Γενί Σαφάκ αποκαλεί «ηγέτη μιας άνευ προηγουμένου ξεκάθαρης επανάστασης που ήρθε σε 13 ημέρες», τον ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης που ανέτρεψε τον Άσαντ.

Ο Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι υπενθύμισε ότι η Τουρκία ήταν η χώρα που άνοιξε τις πύλες της στους Σύρους πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του 13ετούς εμφυλίου πολέμου για να επισημάνει ότι οι προτεραιότητες της Τουρκίας θα ληφθούν υπόψη στην ανασυγκρότηση της Συρίας: «Η Τουρκία έχει πολλές προτεραιότητες στην οικοδόμηση του νέου συριακού κράτους. Θα υπάρξουν επίσης αμοιβαίες εμπορικές σχέσεις. Εμπιστευόμαστε ότι η Τουρκία θα μεταφέρει την εμπειρία της για την οικονομική ανάπτυξη της Συρίας. Θα διατηρήσουμε τους κοινωνικούς δεσμούς. Θα μοιραστούμε τις κοινές μας στιγμές με αγάπη και ειλικρίνεια… Η επανάσταση πέτυχε, και αυτή η νίκη δεν είναι μόνο νίκη του συριακού λαού αλλά και του τουρκικού λαού».

Ο αλ Τζολάνι απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία ήταν αποτέλεσμα διεθνούς συνωμοσίας. «Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και ΗΠΑ. Εξέφραζαν δικαίως τις επιφυλάξεις τους για να μην μπούμε στον πόλεμο. Αλλά εμείς θέλαμε να το κάνουμε για να απαλλαγούμε από αυτό το καθεστώς» δήλωσε.

Την ίδια ώρα στην Τουρκια φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ μιλούν για καθορισμό ΑΟΖ Τουρκίας – Συρίας, ώστε να δημιουργηθεί η τουρκική «ασπίδα» στην Ανατολική Μεσόγειο για τη «Γαλάζια Πατρίδα» στα πρότυπα του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Υπενθυμίζεται ότι πολύ πρόσφατα ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Τουρκία και ο Πρόεδρός της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονται πίσω από τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία που οδήγησαν στην πτώση του καθεστώτος του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Τουρκία αντικρούει την εκτίμηση Τραμπ πως «κατέλαβε» την εξουσία στη Δαμασκό

Η Τουρκία απέρριψε χθες δηλώσεις του Αμερικανού εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά τις οποίες η νίκη της συμμαχίας ανταρτών στη Συρία αυτόν τον μήνα ήταν «μη φιλική κατάληψη της εξουσίας» στη Δαμασκό από την Άγκυρα.

«Θα ήταν σοβαρό λάθος να χαρακτηριστεί αυτό που συμβαίνει στη Συρία κατάληψη της εξουσίας» από την Τουρκία, είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στο Αλ Τζαζίρα.

«Για τον συριακό λαό, δεν έγινε καμιά κατάληψη της εξουσίας. Είναι η βούληση του συριακού λαού που καταλαμβάνει την εξουσία σήμερα», υποστήριξε.

Ο πρώην πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ κατέφυγε στη Ρωσία μετά την αστραπιαία επίθεση συμμαχίας οργανώσεων υπό την ηγεσία της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία), που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την εξουσία στις αρχές του μήνα.

Από το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Άσαντ το 2011, η Τουρκία θεωρείται υποστηρικτής-κλειδί δυνάμεων που επιδίωκαν την ανατροπή του.

Άνοιξε την πόρτα της στη συριακή αντιπολίτευση, υποδέχθηκε εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες και υποστήριξε ένοπλες οργανώσεις που τον πολεμούσαν.

Για τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ωστόσο θα ήταν λαθεμένο να θεωρεί κανείς πως η Τουρκία θα είναι η δύναμη που θα κυβερνήσει τη Συρία μεταπολεμικά.

«Αυτό είναι το τελευταίο που θα θέλαμε (…) Αντλούμε σημαντικά διδάγματα από αυτά που συμβαίνουν στην περιοχή μας, διότι η κουλτούρα της κυριαρχίας είναι αυτή που κατέστρεψε την περιοχή μας», είπε.

«Γι’ αυτό είναι κεφαλαιώδης η συνεργασία. Όχι η τουρκική κυριαρχία, όχι η ιρανική κυριαρχία ή η αραβική κυριαρχία, αλλά η συνεργασία», συνέχισε.

«Η αλληλεγγύη μας προς τον συριακό λαό δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται ή να ορίζεται σήμερα ως εάν εμείς να κυβερνούσαμε τη Συρία. Θεωρώ πως αυτό θα ήταν λάθος», επέμεινε ο Φιντάν.

Πηγή: Topontiki.gr

Hot this week

«Κοιτάζουν» προς ΣΥΡΙΖΑ οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χουρδάκης και Παπαϊωάννου;

Η απόφασή τους να μην στηρίξουν τον Κώστα Τασούλα τους φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε αυτή την προοπτική, έλεγαν στα πηγαδάκια και τους διαδρόμους της Βουλής

Άρειος Πάγος: Αναίρεση στην απόφαση του Εφετείου για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα το 2017 άσκησε η Εισαγγελία

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητα να ξαναδικαστούν οι επτά κατηγορούμενοι

Επιστολές διαμαρτυρίας Δούκα για το ζήτημα της ανακύκλωσης και των τελών ταφής – «Γιατί η Αττική δεν παίρνει χρήματα από το ΕΣΠΑ;»

«Για ποιο λόγο δεν προχωράνε οι διαδικασίες ένταξης των έργων;» ρωτά μεταξύ άλλων

Σε ύφεση βυθίζεται η Γερμανία – Συρρίκνωση ΑΕΠ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά 

Σωρεία παραγόντων θέτουν εμπόδια στην ανάκαμψη

Topics

«Κοιτάζουν» προς ΣΥΡΙΖΑ οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χουρδάκης και Παπαϊωάννου;

Η απόφασή τους να μην στηρίξουν τον Κώστα Τασούλα τους φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε αυτή την προοπτική, έλεγαν στα πηγαδάκια και τους διαδρόμους της Βουλής

Άρειος Πάγος: Αναίρεση στην απόφαση του Εφετείου για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα το 2017 άσκησε η Εισαγγελία

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητα να ξαναδικαστούν οι επτά κατηγορούμενοι

Οι απαιτήσεις Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία – Πάγια θέση οι αποστάσεις του Κιέβου από το ΝΑΤΟ και ο αφοπλισμός

Η στάση του Ρώσου ηγέτη αψηφά επίσης τη δεδηλωμένη επιθυμία του Τραμπ να τερματίσει τη σύγκρουση όσο το δυνατόν γρηγορότερα

To καυστικό σχόλιο του Νίκου Μωραΐτη για την επιλογή Τασούλα

«Ένα κομματικό στέλεχος για να περιμαζέψει τη «Δεξιά του Κυρίου»»
spot_img

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img