Το περιεχόμενο του θησαυροφυλακίου της κεντρικής τράπεζας της Συρίας αποκάλυψε σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ το Reuters, φέρνοντας στο φως τα αποθέματα χρυσού, που φτάνουν στους 26 τόνους, αλλά και τα συναλλαγματικά αποθέματα σε μετρητά, που αγγίζουν τα 200 εκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το διεθνές ειδησεογραφικό μέσο, το θησαυροφυλάκιο της κεντρικής τράπεζας της Συρίας περιέχει σχεδόν 26 τόνους χρυσού, την ίδια ποσότητα που είχε στην αρχή του αιματηρού εμφυλίου της το 2011, ακόμη και μετά τη χαοτική πτώση του δεσποτικού καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως είπαν στο Reuters τέσσερα άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.
Αλλά η χώρα έχει μόνο ένα μικρό ποσό αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος σε μετρητά, είπαν οι ίδιοι άνθρωποι.
Τα αποθέματα χρυσού της Συρίας ανήλθαν σε 25,8 τόνους τον Ιούνιο του 2011, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, το οποίο αναφέρει την Κεντρική Τράπεζα της Συρίας ως πηγή δεδομένων. Αυτό αξίζει 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε τρέχουσες τιμές αγοράς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας ανέρχονται, ωστόσο, σε περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, μια από τις πηγές είπε στο Reuters, ενώ μια άλλη είπε ότι τα αποθέματα σε δολάρια ΗΠΑ ήταν «σε εκατοντάδες εκατομμύρια».
Αν και δεν θα διατηρούνταν όλα τα αποθεματικά σε μετρητά, η πτώση είναι σημαντική σε σύγκριση με πριν από τον πόλεμο. Στα τέλη του 2011, η κεντρική τράπεζα της Συρίας ανέφερε 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το 2010, το ΔΝΤ είχε υπολογίσει τα συναλλαγματικά αποθέματα της Συρίας σε 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα αποθέματα δολαρίων έχουν σχεδόν εξαντληθεί επειδή το καθεστώς τα χρησιμοποιούσε όλο και περισσότερο για να χρηματοδοτήσει τρόφιμα, καύσιμα και την πολεμική προσπάθεια του Άσαντ, δήλωσαν στο Reuters νυν και πρώην αξιωματούχοι της Συρίας.
Οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης της νέας κυβερνητικής κυβέρνησης της Συρίας και της Κεντρικής Τράπεζας της Συρίας δεν απάντησαν στα αιτήματα του Reuters για σχόλια σχετικά με το μέγεθος των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας.
Η Συρία σταμάτησε να μοιράζεται οικονομικές πληροφορίες με το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους διεθνείς οργανισμούς αμέσως μετά την κατάργηση των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας το 2011 από το καθεστώς Άσαντ, σε μια καταστολή που εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο.
Η νέα κυβέρνηση της Συρίας, με επικεφαλής πρώην αντάρτες, εξακολουθεί να κάνει τον απολογισμό των περιουσιακών στοιχείων της χώρας μετά τη φυγή του Άσαντ στη Ρωσία στις 8 Δεκεμβρίου. ανέφερε το Reuters.
Μερικά από όσα είχαν κλαπεί επιστράφηκαν στη συνέχεια από τους νέους ηγεμόνες της Συρίας, δήλωσαν Σύροι αξιωματούχοι στο Reuters.
Το θησαυροφυλάκιο είναι ανθεκτικό στις βόμβες και απαιτεί τρία κλειδιά, το καθένα από τα οποία κρατά διαφορετικό άτομο, και έναν κωδικό συνδυασμού για να ανοίξει, είπε μία από τις πηγές.
Το θησαυροφυλάκιο επιθεωρήθηκε από μέλη της νέας διοίκησης της Συρίας την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν δύο πηγές, ημέρες αφότου οι αντάρτες πήραν τον έλεγχο της συριακής πρωτεύουσας Δαμασκού σε μια αστραπιαία επίθεση που έδωσε τέλος σε περισσότερα από 50 χρόνια διακυβέρνησης από την οικογένεια Άσαντ.
Με επικεφαλής την ομάδα Hayat Tahrir al-Sham, μια πρώην θυγατρική της Αλ Κάιντα που εδώ και πολύ καιρό έχει αποκηρύξει αυτούς τους δεσμούς, η νέα κυβέρνηση δημιούργησε γρήγορα μια κυβέρνηση και εδραιώνει τον έλεγχο των κρατικών θεσμών.
Το Reuters δεν μπόρεσε να έχει πρόσβαση στα θησαυροφυλάκια της κεντρικής τράπεζας.
Άνοιξε ξανά η Κεντρική Τράπεζα στη Δαμασκό
Τα κεντρικά γραφεία της κεντρικής τράπεζας, ένα φαρδύ λευκό κτίριο στην κεντρική Δαμασκό, άνοιξε ξανά πλήρως την Κυριακή, την πρώτη ημέρα της εργάσιμης εβδομάδας στη Συρία.
Γέμιζε από υπαλλήλους καθώς και από ανθρώπους που ήθελαν να έχουν πρόσβαση σε δολάρια, ενώ άλλοι κουβαλούσαν σάκους γεμάτους λίρες Συρίας.
Εκτός από τα πενιχρά αποθέματά της σε δολάρια ΗΠΑ, η συριακή κεντρική τράπεζα μπορεί επί του παρόντος να υπολογίζει σε συριακές λίρες αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στα αποθέματά της, είπε μια πηγή.
Οι νέες εισροές συναλλάγματος μειώθηκαν επειδή η Συρία έχασε την κύρια πηγή ξένου εισοδήματός της, το αργό πετρέλαιο, όταν Κούρδοι μαχητές και άλλες ένοπλες ομάδες κατέλαβαν τα χωράφια στα ανατολικά της χώρας κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Η Συρία έχει επίσης γίνει στόχος αυστηρών δυτικών κυρώσεων και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις στην ίδια την κεντρική τράπεζα και έχουν βάλει στη μαύρη λίστα αρκετούς από τους διοικητές της.
Ωστόσο, πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση είπαν στο Reuters ότι ο χρυσός δεν ρευστοποιήθηκε ποτέ προκειμένου να διατηρηθούν επαρκείς εξασφαλίσεις για τις συριακές λίρες που κυκλοφορούν στην αγορά.
Το τοπικό νόμισμα της Συρίας έχει υποτιμηθεί από περίπου 50 λίρες ανά δολάριο πριν από τον πόλεμο σε περίπου 12.500 από τη Δευτέρα.
Η νέα κυβέρνηση της Συρίας απαίτησε την άρση των διεθνών κυρώσεων για να αναζωογονήσει την οικονομία, να ανοικοδομήσει τη χώρα μετά από χρόνια πολέμου και να ενθαρρύνει εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν.
Ωστόσο, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν ότι θα πρέπει να περιμένουν και να δουν τι είδους διοίκηση θα θέσουν σε εφαρμογή οι νέοι ισλαμιστές ηγέτες της χώρας.