Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
5.9 C
Ioannina

Πούτιν: H Δύση δοκιμάζει τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας, ξεκινάμε τη μαζική παραγωγή Oreshnik, οι συμβασιούχοι μας έδωσαν ώθηση στην Ουκρανία

Δριμύ κατηγορώ στη Δύση ότι ωθεί τη Ρωσία στις «κόκκινες γραμμές» της –καταστάσεις που έχει ξεκαθαρίσει δημοσίως ότι δεν θα ανεχθεί– εξέπεμψε ο Βαλντιμίρ Πούτιν και δήλωσε ότι η Μόσχα έχει αναγκαστεί να απαντήσει.

Ο Πούτιν δήλωσε σε συνάντηση με αξιωματούχους του τομέα της άμυνας ότι η Ρωσία παρακολουθεί την αμερικανική πιθανή ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς με ανησυχία.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ρωσία θα άρει όλους τους δικούς της εκούσιους περιορισμούς στην ανάπτυξη των δικών της πυραύλων, εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων.

Ο Πούτιν τόνισε επίσης ότι «η μαζική παραγωγή των πυραύλων Oreshnik θα ξεκινήσει σύντομα». Πρόκειται για τον υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο που ήδη χρησιμοποίησε η Μόσχα κατά της Ουκρανίας. Ο «αόρατος» πύραυλος της Ρωσίας προκάλεσε συναγερμό, καθώς πρόκειται για ένα όπλο που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τα αντιπυραυλικά συστήματα της Ουκρανίας αλλά και των περισσότερων χωρών. Το χτύπημα με Oreshnik ήταν περιορισμένο, καθώς δεν έφερε ισχυρά εκρηκτικά, ωστόσο ήταν μια επίδειξη ισχύος από τη Μόσχα για τις δυνατότητες του οπλοστασίου της.

Ο Πούτιν, που δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει τον έλεγχο 189 οικισμών στην Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος, είπε ότι τα ρωσικά πυρηνικά όπλα υπάρχουν για λόγους αποτροπής.

«Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν τη στρατηγική πρωτοβουλία σε όλη τη γραμμή επαφής» στην Ουκρανία, δήλωσε, κάνοντας λόγο για την «απελευθέρωση 189 κοινοτήτων». «Θέλω να τονίσω ότι η περασμένη χρονιά ήταν μια χρονιά αποφασιστικής σημασίας σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Αντρέι Μπελοούσοφ, που μίλησε μετά τον Πούτιν, δήλωσε ότι η Ρωσία κατέλαβε 4.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικών εδαφών φέτος και ότι αυτή τη στιγμή προχωρεί με ρυθμό «30 τετραγωνικών χιλιομέτρων την ημέρα».

Ο Πούτιν κατηγόρησε για μια ακόμα φορά τις χώρες του ΝΑΤΟ, συμμάχους της Ουκρανίας, ότι συνιστούν απειλή για τη Ρωσία. «Οι χώρες του ΝΑΤΟ αυξάνουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες. Ομάδες επέμβασης της συμμαχίας έχουν δημιουργηθεί και έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα της Ρωσίας», δήλωσε.

Ο υπουργός Αντρέι Μπελοούσοφ δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός πρέπει να προετοιμάζεται «για όλες τις πιθανές εξελίξεις της κατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας μιας ένοπλης σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη τις επόμενες δεκαετίες».

Η Ρωσία απορρίπτει τον όρο εισβολή σε ό,τι αφορά την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας και εκτιμά ότι η επίθεσή της έχει στόχο να απωθήσει το ΝΑΤΟ, στο οποίο θέλει να ενταχθεί το Κίεβο, και να αντιμετωπίσει μια υπαρξιακή απειλή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στη σημαντική αύξηση της παραγωγής όπλων στη χώρα και ζητά να συνεχιστεί.

«Πρέπει να ρυθμιστούν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη μαζική παραγωγή και την ανάπτυξη των εθνικών συστημάτων για την πραγματοποίηση πληγμάτων, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών συστημάτων», δήλωσε.

Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου δήλωσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις αρχίζουν να χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένα συστήματα, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

«Οι στρατιώτες λαμβάνουν προηγμένα αυτοματοποιημένα συστήματα, κάποια εκ των οποίων χρησιμοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε.

«Οι συμβασιούχοι του ρωσικού στρατού μας έδωσαν ώθηση στην Ουκρανία»

Τους συμβασιούχους του ρωσικού στρατού έδειξε ως υπευθύνους για τη νικηφόρα πορεία του στρατού στα εδάφη της Ουκρανίας ο Βλαντίμιρ Πoύτιν, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο μεγάλος αριθμός των ανδρών που υπογράφουν συμβάσεις με τον ρωσικό στρατό συνέβαλε στο να αναστραφεί η κατάσταση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία προς όφελος της Μόσχας.

Κατά προσέγγιση 430.000 Ρώσοι υπέγραψαν φέτος συμβάσεις με το στρατό, περισσότεροι δηλαδή από τους περίπου 300.000 το προηγούμενο έτος, δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση με αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας.

Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ελπίζει ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα διατηρήσουν το ρυθμό τους στο μέτωπο, αλλά προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες – που σήμερα ανέρχονται στο 6,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος – επ’ αόριστον.

Στόχος ο στόλος της Ρωσίας στο 15ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ

Την ίδια ώρα, η ΕΕ υιοθέτησε το 15ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που περιλαμβάνει μέτρα κατά του αποκαλούμενου σκιώδους στόλου τρίτων χωρών, που επιτρέπει στη Ρωσία να εξάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο παρακάμπτοντας τις δυτικές κυρώσεις.

Το σημερινό πακέτο στοχεύει 52 πλοία από τον σκιώδη στόλο της Ρωσίας. Αυτά τα πλοία (εκτός ΕΕ) υπόκεινται σε απαγόρευση πρόσβασης σε λιμάνια της ΕΕ, καθώς διαπιστώθηκε ότι εμπλέκονται σε ναυτιλιακές πρακτικές υψηλού κινδύνου κατά τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου ή προϊόντων πετρελαίου, σε παραδόσεις όπλων, κλοπές σιτηρών ή υποστήριξη του ρωσικού ενεργειακού τομέα. Η ΕΕ τονίζει ότι με τις κυρώσεις κατά του σκιώδους στόλου της Ρωσίας, αντιμετωπίζονται, παράλληλα, οι σοβαροί κίνδυνοι για την ασφάλεια στη θάλασσα και το περιβάλλον που ενέχουν τα συχνά παλιά και υποασφαλισμένα πλοία του. «Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το εμπόριο των ρωσικών πετρελαϊκών αλλαγών και των διαφορετικών πρακτικών που αποσκοπούν στην παράκαμψη του ανώτατου ορίου των τιμών του πετρελαίου, τόσο όσον αφορά τη συμμόρφωση των φορέων εκμετάλλευσης της G7 όσο και τις δραστηριότητες του σκιώδους στόλου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας δήλωσε: «Αυτά τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν την παράκαμψη των κυρώσεων της ΕΕ μέσω της στόχευσης του σκιώδους στόλου του Πούτιν και την αποδυνάμωση του στρατιωτικού και βιομηχανικού συγκροτήματος της Ρωσίας. Η Ρωσία συνεχίζει τη βάναυση επίθεση κατά της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού. Αυτό το πακέτο κυρώσεων είναι μέρος της απάντησής μας στην αποδυνάμωση της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας και εκείνων που επιτρέπουν αυτόν τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων και των κινεζικών εταιρειών. Δείχνει την ενότητα των κρατών μελών της ΕΕ στη συνεχή υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Η άμεση προτεραιότητά μας είναι να βάλουμε την Ουκρανία στην ισχυρότερη δυνατή θέση. Θα σταθούμε δίπλα στον ουκρανικό λαό σε όλα τα μέτωπα: ανθρωπιστικό, οικονομικό, πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ουκρανία θα κερδίσει».

Το 15ο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει, επίσης, 84 επιπλέον καταχωρίσεις ( 54 ατόμων και 30 οντοτήτων), που με τις ενέργειές τους υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Τώρα υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και -στην περίπτωση ιδιωτών- επίσης σε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Οι καταχωρίσεις αφορούν κυρίως ρωσικές στρατιωτικές εταιρείες που κατασκευάζουν εξαρτήματα αεροσκαφών, drones, ηλεκτρονικά, κινητήρες, εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας για όπλα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό. Οι καταχωρίσεις στοχεύουν επίσης ορισμένα ανώτερα στελέχη σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ρωσικό ενεργειακό τομέα (συμπεριλαμβανομένων ναυτιλιακών εταιρειών), παρέχοντας σημαντικά έσοδα στη ρωσική κυβέρνηση. Η ΕΕ επιβάλλει επίσης κυρώσεις στη στρατιωτική μονάδα που είναι υπεύθυνη για το χτύπημα στο παιδικό νοσοκομείο Okhmadyt στο Κίεβο καθώς και σε άτομα που είναι υπεύθυνα για την απέλαση παιδιών.

Επιπλέον, για πρώτη φορά από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, η ΕΕ υιοθέτησε κυρώσεις κατά έξι κινεζικών επιχειρήσεων και ενός ατόμου από την Κίνα (ταξιδιωτική απαγόρευση, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων), που διευκολύνουν την καταστρατήγηση των κυρώσεων της ΕΕ και προμηθεύουν ευαίσθητα εξαρτήματα drone και μικροηλεκτρονικά εξαρτήματα στη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία.

Στη λίστα με τις κυρώσεις περιλαμβάνονται και δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της Βόρειας Κορέας που σχετίζονται με την υποστήριξη και ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων στη Ρωσία. Η απόφαση αυτή, έρχεται ως συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου και των συζητήσεων στο πλαίσιο του G7.

Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, στο 15 πακέτο κυρώσεων προστίθενται άλλες 32 εταιρείες στον κατάλογο εκείνων που υποστηρίζουν το στρατιωτικό και βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας (20 ρωσικές εταιρείες, επτά υπό τη δικαιοδοσία Κίνας/Χονγκ Κονγκ, δύο από τη Σερβία και μία από το Ιράν, την Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). Προς τις εταιρείες αυτές υιοθετούνται αυστηροί περιορισμοί στις εξαγωγές αγαθών τεχνολογίας διπλής χρήσης, καθώς και τα είδη προηγμένης τεχνολογίας.

Πηγή: Topontiki.gr

Hot this week

Παύλος Μαρινάκης: Καλούμε τα κόμματα να δουν πίσω από τους διαχωρισμούς προηγούμενων ετών και να υπερψηφίσουν τον κ. Τασούλα

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως το «όχι σε όλα» είναι η απάντηση στο ερώτημα γιατί το ΠΑΣΟΚ πέφτει δημοσκοπικά και κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξανασκεφτεί την στάση του

Κατάρ: Υπάρχουν «μηχανισμοί παρακολούθησης» για να διασφαλιστεί ότι όλα τα μέρη τηρούν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι παρουσίασε την Τετάρτη τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός Ισραήλ-Χαμάς

Ποιος αναλαμβάνει νέος CEO της ΕΡΤ

Η ανακοίνωση μπορεί να γίνει και αύριο

Bloomberg: Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα πρέπει να πιστωθεί στον Τραμπ

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε στον Νετανιάχου και στο υπουργικό του συμβούλιο ένα τελεσίγραφο να υπογράψουν τη συμφωνία ή να αποξενώσουν την κυβέρνησή του

Topics

Παύλος Μαρινάκης: Καλούμε τα κόμματα να δουν πίσω από τους διαχωρισμούς προηγούμενων ετών και να υπερψηφίσουν τον κ. Τασούλα

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως το «όχι σε όλα» είναι η απάντηση στο ερώτημα γιατί το ΠΑΣΟΚ πέφτει δημοσκοπικά και κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξανασκεφτεί την στάση του

Κατάρ: Υπάρχουν «μηχανισμοί παρακολούθησης» για να διασφαλιστεί ότι όλα τα μέρη τηρούν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι παρουσίασε την Τετάρτη τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός Ισραήλ-Χαμάς

Ποιος αναλαμβάνει νέος CEO της ΕΡΤ

Η ανακοίνωση μπορεί να γίνει και αύριο

Bloomberg: Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα πρέπει να πιστωθεί στον Τραμπ

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε στον Νετανιάχου και στο υπουργικό του συμβούλιο ένα τελεσίγραφο να υπογράψουν τη συμφωνία ή να αποξενώσουν την κυβέρνησή του

Στίβεν Γουίτκοφ: Ο άνθρωπος του Τραμπ και ο ρόλος του στη συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς

Σαφής προειδοποίησης του Τραμπ ότι «θα γίνει της κολάσεως» αν δεν υπάρξει συμφωνία πριν την ορκωμοσία του

Τι απάντησε ο Μπάιντεν στην ερώτηση ποιος παίρνει τα εύσημα για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός (Video)

«Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι αυτή η συμφωνία επιτεύχθηκε από τη δική μου κυβέρνηση, αλλά οι όροι της θα εφαρμοστούν στο σύνολό τους από την επόμενη κυβέρνηση»

Κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ: Καρατομήθηκαν 3 αντιστράτηγοι, ακολουθούν οι υποστράτηγοι

Στην αποστράτευση τριών αντιστρατήγων προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία την Τετάρτη, στο πλαίσιο των κρίσεων στα ελληνικά σώματα ασφαλείας
spot_img

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img