Ένα μίγμα καταγγελτικών τόνων και στάσης «ευθύνης» για τα εθνικά ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ στον προϋπολογισμό όπου έδωσε τη μάχη με κεντρική αιχμή τις τράπεζες και το κοινωνικό κράτος και με επιδίωξη να καταγραφεί ως μαχητική, σοβαρή αλλά όχι «συναινετική» αντιπολίτευση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Φάμελλος έδειξαν και στον προϋπολογισμό να ψάχνουν τα πατήματά τους ως τρίτο κόμμα στην κοινοβουλευτική σειρά σε αυτή τη νέα εποχή, μετά από την απώλεια του στάτους της αξιωματικής αντιπολίτευσης και βέβαια μετά την περιδίνιση στην οποία περιήλθε το κόμμα για ένα ολόκληρο χρόνο λόγω Κασσελάκη.
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «κοροϊδία», «ανεπαρκή» και «καθυστερημένα» τα μέτρα που εξήγγειλε πρωθυπουργός στην ολοκλήρωση της συζήτησης χθες το βράδυ.
Στις επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου είδε προσπάθεια Μητσοτάκη «να κρύψει την ανεπάρκειά του», ανάγνωση ενταγμένη στην κομματική γραμμή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας και αυτοί που τον φοβούνται επιζητούν την απαξίωσή του.
Παράλληλα εξέλαβε ως αμηχανία την απουσία κάθε αναφοράς του πρωθυπουργού στην εξωτερική πολιτική, κατά την ομιλία του. «Πνίγηκε στη σούπα του κ. Σαμαρά και δεν άρθρωσε ούτε μία λέξη για την εξωτερική πολιτική» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Καραμέρος. Λίγο νωρίτερα στην ομιλία του ο Σωκράτης Φάμελλος, κατηγορούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «τυχοδιωκτική» πολιτική στα εθνικά και για μπρος – πίσω ως προς τις Πρέσπες αλλά και τη Χάγη, ανάλογα με τις «μικροπολιτικές» ανάγκες – (πότε με τον Σαμάρα, πότε απέναντι), επιχειρώντας να αναδείξει και τα ρήγματα στο εσωτερικό της ΝΔ και την πίεση από τα δεξιά της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τον προϋπολογισμό, ενώ όπως είχε αποφασίσει από το Σάββατο, με εισήγηση του Σωκράτη Φάμελλου υπερψήφισε τις αμυντικές δαπάνες για λόγους στήριξης της εθνικής ασφάλειας και άμυνας, υπό τη διευκρίνιση ότι δεν δίνει στην κυβέρνηση «λευκή επιταγή» αντιθέτως θα απαιτεί λογοδοσία.
«Μίνι» αναστάτωση εξαιτίας της ψήφου Τσίπρα
Μικρή αναστάτωση, που έληξε σύντομα, δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι η ψήφος του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις αμυντικές δαπάνες, καταχωρήθηκε ως «όχι» στο ηλεκτρονικό σύστημα, εμφανιζόταν δηλαδή να έχει καταψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες σε αντίθεση με την εισήγηση Φάμελλου.
Το αλαλούμ έληξε με την διευκρίνιση από το επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού ότι καταψήφισε τον προϋπολογισμό και υπερψήφισε τις αμυντικές δαπάνες και τις δαπάνες για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Διάψευση υπήρξε και από την Κουμουνδούρου που απέδωσε το «όχι» σε τεχνικό λάθος, κατά την καταχώρηση στο ηλεκτρονικό σύστημα. Σήμερα η πλευρά Τσίπρα αναμένεται να απευθυνθεί στις υπηρεσίες της Βουλής προκειμένου να διαπιστωθεί γιατί η ψήφος καταχωρήθηκε λάθος και να υπάρξει η σχετική διόρθωση.
Επίσης, από την Κουμουνδούρου έκαναν διευκρινίσεις και για την ψήφο Πολάκη – ότι ψήφισε «ναι» στις αμυντικές δαπάνες (παρά τους προβληματισμούς που είχε διατυπώσει στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας) – καθώς ήταν απών από την ψηφοφορία και ψήφισε «επιστολικά».
«Διμέτωπος» κατά κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ
Με αιχμή τις τράπεζες ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησε σε αυτή την πρώτη κρίσιμη μάχη υπό την νέα ηγεσία και την αλλαγή σελίδας να ξετυλίξει έναν «διμέτωπο», τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και κατά του ΠΑΣΟΚ.
Ο Σωκράτης Φάμελλος προσπάθησε να τηρήσει ισορροπίες ανάμεσα στους καταγγελτικούς τόνους και την «υπεύθυνη» στάση (αμυντικές δαπάνες) ανάλογη ενός κόμματος που έχει κυβερνήσει τη χώρα. Σε ό,τι αφορά τους υψηλούς τόνους άλλωστε η γραμμή που έχει χαραχτεί είναι αυτή της αντιπαράθεσης «με τεκμηρίωση» όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι της «συναίνεσης» για την οποία η Κουμουνδούρου κατηγορεί το Νίκο Ανδρουλάκη. Σημειώνεται ότι και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του στο Συνέδριο του Βήματος την Παρασκευή κινήθηκε στη γραμμή ότι «η χώρα χρειάζεται αντιπολίτευση και όχι συναινέσεις».
Ο Σωκράτης Φάμελλος, επιδιώκοντας να υπογραμμίσει την παρουσία του σε αυτή την πρώτη μάχη στον προϋπολογισμό με την ιδιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και με πρόθεση να ανατραπούν οι εντυπώσεις από την πρόσφατη απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
- Παρενέβη το απόγευμα της Πέμπτης με την πρόταση για την πιο «ενεργητική παρουσία» του Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα, ώστε να παίξει τον «εξυγιαντικό» του ρόλου, να αποκατασταθεί ο ανταγωνισμός και να σπάσει το «καρτέλ».
- Παρενέβη και το βράδυ του Σαββάτου με αφορμή τη βλάβη στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, λίγες μέρες μετά την λειτουργία του, ζητώντας να εμφανιστεί ο αρμόδιος υπουργός για εξηγήσεις.
«Ανέγγιχτα» τα κέρδη του τραπεζικού καρτέλ
Πιο συγκεκριμένα, για την μεν κυβέρνηση ο Σ. Φάμελλος και οι βουλευτές του κόμματος εξαπέλυσαν την κατηγορία ότι σύρεται αναγκαστικά σε κάποια ανεπαρκή μέτρα, αλλά στην πραγματικότητα προστατεύει τα υπερκέρδη του τραπεζικού καρτέλ, αλλά και των ολιγοπωλίων σε ρεύμα και διύλιση πετρελαίου. Ως προς τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ο ΣΥΡΙΖΑ δια του εκπροσώπου Τύπου σχολίασε:
- Αφήνει τα υπερκέρδη ανέγγιχτα.
- Παρεμβαίνει καθυστερημένα μετά από μια τριετία εξωφρενικών χρεώσεων που συσσώρευσαν στα ταμεία των τραπεζών δισεκατομμύρια. Εδώ μάλιστα, περιμένουμε να δούμε τις λεπτομέρειες των ρυθμίσεων.
- Τα 100 εκατομμύρια της έκτακτης φορολόγησης των τραπεζών και μάλιστα με κατεύθυνση προς τις κατασκευαστικές εταιρείες είναι κοροϊδία με δεδομένα τα 4,5 δισ. κερδών.
Οι αιχμές κατά Ανδρουλάκη
Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ το κατηγόρησε ότι η τροπολογία του για τη φορολόγηση των υπερκερδών αποτελεί «χάδι» για τις τράπεζες και αποδεικνύει ότι ασκεί «βολική και συναινετική» αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση.
Επιπλέον, χθες ο Σωκράτης Φάμελλος διερωτήθηκε για το αν αυτή η συναινετική στάση του ΠΑΣΟΚ σημαίνει και στήριξη της αναθεώρησης του άρθρου 16 (ιδιωτικά πανεπιστήμια) και της ιδιωτικοποίησης του νερού.