Την οργή του Παύλου Ασλανίδη, πατέρα θύματος της φονικής σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη προκάλεσε η απόφαση του Εφέτη Ανακριτή, Σωτήρη Μπαϊκάμη, να μην επιτρέψει την εκταφή του παιδιού του.
Ο κ. Ασλανίδης ζήτησε την εκταφή προκειμένου να ακολουθήσει εξέταση DNA, και μέσω αυτής, εφόσον ταυτοποιηθεί ότι ανήκει στον γιο του, να διενεργηθούν βιοχημικές εξετάσεις, οι οποίες όπως υποστηρίζει, παραλείφθηκαν και δεν έγιναν.
Υπενθυμίζεται ότι η Μαρία Καρυστιανού από κοινού με τον Παύλο Ασλανίδη είχαν ζητήσει με υπόμνημα τους την αντικατάσταση του κ. Μπαϊκάμη για «παράβαση καθήκοντος», το οποίο τελικά απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας.
«Κανιβαλισμός σε αθώα παιδιά, έγινε η συγκάλυψη του αιώνα»
Σε δηλώσεις του στο Documento, ο κ. Ασλανίδης έκανε λόγο για «κανιβαλισμό» και καθώς και για συγκάλυψη που προήλθε μετά από κρατικό έγκλημα.
«Το κρατικό έγκλημα έγινε η συγκάλυψη του αιώνα και μετά διατάχθηκε όλο το δήθεν επιτελικό κράτος και έκανε τον κανιβαλισμό σε αθώα παιδιά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Παύλος Ασλανίδης, αναφέρθηκε αρχικά στο γεγονός ότι έπειτα από ενέργειες των συγγενών θυμάτων, βρέθηκαν οστά στο Κουλούρι, τα οποία, όπως είπε, δεν είχαν περισυλλεγεί όπως έπρεπε. «Έχουν μηνυθεί ιατροδικαστές από άλλους συγγενείς, έχουμε κάνει αιτήματα εδώ και τόσους μήνες να πάρουμε τα οστά να γίνει ανάλυση στο εξωτερικό και με όλη αυτή την κοροΐδια από το βράδυ του εγκλήματος, εγώ δεν έχω ησυχάσει, ότι αυτό που μου δώσανε ήταν ο γιος μου. Έτσι ζήτησα να γίνει εκταφή για να γίνει σωστά η διαδικασία με σοβαρούς επιστήμονες και όχι αυτούς που ορίζουνε, που όλοι είναι πλέον κατηγορούμενοι. Εδώ (σ.σ. στην απόφαση απόρριψης του αιτήματος) μου αναφέρουν ότι γίνανε όλα καλά και ότι δεν υπάρχει το παραμικρό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Όλα αυτά δεν συνάδουν με σωστές ενέργειες. Και ακόμα και σήμερα αποδεικνύεται ότι υπάρχει το μεγάλο μυστικό στα Τέμπη, που δεν πρέπει να αποκαλυφθεί» τόνισε.
Απόσπασμα από την απορριπτική απόφαση του εφέτη ανακριτή
«Ο αιτών με την υπό κρίση αίτησή του αιτείται την εκταφή της σορού του υιού του, προκειμένου να ακολουθήσει εξέταση DNA και μέσω αυτής, εφόσον ταυτοποιηθεί ότι ανήκει στον υιό του, στη συνέχεια να διενεργηθούν βιοχημικές εξετάσεις στην εν λόγω σορό (…).
Από το προαναφερθέν άρθρο 201 παρ. 1 ΚΠΔ προκύπτει ότι η εξέταση DNA προβλέπεται για την ανακάλυψη της ταυτότητας του δράστη, προϋπόθεση όμως που δεν συντρέχει στην υπό κρίση περίπτωση, αφού οι κατηγορούμενοι έχουν ήδη ταυτοποιηθεί και ο Εφέτης Ανακριτής Λάρισας έχει προσδιορίσει τον κύκλο των προσώπων που έχουν την ιδιότητα του κατηγορούμενου, ήτοι έχει προσδιορίσει τα εμπλεκόμενα στη σύγκρουση των τρένων άτομα. Επομένως, ως προς το σκέλος αυτό, η υπό κρίση αίτηση πρέπει να απορριφθεί».
Παράλληλα, ως προς το αίτημα για διενέργεια βιοχημικών εξετάσεων στη σορό, αναφέρεται ότι «αυτό είναι αλυσιτελές και πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμο, αφού έχουν ήδη λάβει χώρα οι απαιτούμενες ανακριτικές πράξεις και εν γένει δικονομικές ενέργειες για τη διακρίβωση των συνθηκών και αιτιών πρόκλησης του εν λόγω θανατηφόρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, όπως διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής, και σύνταξη σχετικής έκθεσης, όπου αναφέρεται η αιτία του θανάτου, λήψη βιολογικού υλικού για προσδιορισμό γενετικού τύπου – εξέταση DNA, ανάλυση βιολογικών υλικών από ανθρώπινη σορό, ανάλυση βιολογικών υλικών από συγγενείς αγνοουμένου ατόμου, επισύναψη έκθεσης εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης (DNA), επισύναψη έκθεσης αναγνώρισης, οπότε και στη συνέχεια την 5-3-2023 παραδόθηκε η αναγνωρισθείσα σορός του υιού του αιτούντος σε γραφείο τελετών για τις περαιτέρω ενέργειες».