Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διόρισε σήμερα τον κεντρώο σύμμαχό του Φρανσουά Μπαϊρούύ στη θέση του πρωθυπουργού, έπειτα από κοπιώδεις διαβουλεύσεις για να βρεθεί ένας διάδοχος του Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος ανατράπηκε την περασμένη εβδομάδα μετά την υπερψήφιση μιας ιστορικής πρότασης μομφής, ωστόσο πιθανότατα αναμένεται να αντιμετωπίσει τις ίδιες υπαρξιακές δυσκολίες με τον Μπαρνιέ στο κοινοβούλιο, με τρία αντιμαχόμενα μπλοκ.
Την ίδια ώρα η έντονη πολιτική δυσφορία στη Γαλλία έχει εγείρει αμφιβολίες για το αν ο Μακρόν θα ολοκληρώσει τη δεύτερη προεδρική του θητεία, η οποία λήγει το 2027.
Ο 73χρονος Μπαϊρού, αναμένεται να παρουσιάσει τη λίστα με τους υπουργούς του τις επόμενες ημέρες. Ο νέος πρωθυπουργός από κοινού με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα προχωρήσουν στην συγκρότηση του νέου κυβερνητικού σχήματος και το μείζον ερώτημα που εξακολουθεί να υπάρχει είναι ποιες πολιτικές δυνάμεις θα το στηρίξουν.
Το θρίλερ
Νωρίτερα, ο διορισμός του εξελίχθηκε σε ταινία μυστηρίου, καθώς αν και αρχικά ο Εμανουέλ Μακρόν είχε ενημερώσει τον Φρανσουά Μπαϊρού πως δεν θα ήταν ο νέος πρωθυπουργός, τελικά μετά από μια περίπου δίωρη συνάντηση που είχαν, τα δεδομένα αντράπηκαν.
Ο Γάλλος πρόεδρος τηλεφώνησε νωρίς σήμερα το πρωί στον Φρανσουά Μπαϊρού για να του ανακοινώσει την απόφασή του. Ο Μπαϊρού πήγε «φορτωμένος» στο Ελιζέ λίγη ώρα αργότερα και συζήτησε σε έντονο ύφος με τον Μακρόν για περίπου μια ώρα και 45 λεπτά, αφού φέρεται να του πρότεινε τη θέση του «νούμερο δύο», με πρωθυπουργό τον Ρολάν Λεσούρ. Ο Μπαϊρού αρνήθηκε και αντιπρότεινε το όνομα του Μπερνάρ Καζνέβ για το Ματινιόν, το οποίο ωστόσο απορρίφθηκε από τον Μακρόν.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, μπροστά στο ενδεχόμενο σύγκρουσης με τον σύμμαχό του, άλλαξε τελικά γνώμη και επέλεξε να διορίσει τον Φρανσουά Μπαϊρού.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διόρισε πρωθυπουργό τον κ. Φρανσουά Μπαϊρού και του ανέθεσε να σχηματίσει κυβέρνηση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων. Ο Μπαϊρού θα αναλάβει τη δύσκολη αποστολή να σχηματίσει μια κυβέρνηση η οποία να μπορέσει να επιβιώσει της απειλής μιας πρότασης μομφής σε βάρος της στην Εθνοσυνέλευση, τη γαλλική βουλή, όπου δεν υπάρχει ένας πλειοψηφικός συνασπισμός, και να κάνει να υιοθετηθεί ένας προϋπολογισμός για το 2025.
Πρόκειται για τον τέταρτο αρχηγό κυβέρνησης μετά την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν τον Απρίλιο του 2022.
Το πρώτο που θα έχει να αντιμετωπίσει επικεφαλής της κυβέρνηση θα είναι η κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2025, την ώρα που η Γαλλία είναι βαριά χρεωμένη και το σχέδιο προϋπολογισμού για την κοινωνική ασφάλιση οδήγησε στην πτώση του προκατόχου του.
Οι αντιδράσεις
Την ίδια ώρα, ο απερχόμενος Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του, λέγοντας: «Θερμά συγχαρητήρια στον Φρανσουά Μπαϊρού για τον διορισμό του ως πρωθυπουργού. Όσοι μοιράστηκαν τους αγώνες του γνωρίζουν ότι θα ανταποκριθεί στην βαθιά ανάγκη της χώρας για ηρεμία και ενότητα».
Σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Χ, ο πρώην πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ χαιρέτισε τον διορισμό του Μπαϊρού στο χαρτοφυλάκιο του Γάλλου πρωθυπουργού. “Σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας, γνωρίζω ότι έχει τα προσόντα να υπερασπιστεί το γενικό συμφέρον και να οικοδομήσει την απαραίτητη σταθερότητα που περιμένουν οι Γάλλοι”, δήλωσε ο πρόεδρος της “Αναγέννησης”.
«Δεν θα υπάρξει εκ των προτέρων μομφή», δήλωσε ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, οι ψήφοι του οποίου, μαζί με αυτές των βουλευτών της αριστεράς, επέτρεψαν την ανατροπή του πρώην πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ στην Εθνοσυνέλευση.
«Οι κόκκινες γραμμές μας παραμένουν, δεν θα αλλάξουν» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας: «Όχι στη διαγραφή φαρμάκων από τις λίστες, όχι στην αποδυνάμωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης των συνταξιούχων».
Στη συνέχεια ο Μπαρντελά κατακεραύνωσε τον Μακρόν, κάνοντας λόγο για έναν «κουτοπόνηρο πρόεδρο που επέλεξε νέο πρωθυπουργό ο οποίος πρέπει να λάβει υπόψη του τη νέα πολιτική κατάσταση».
Από την πλευρά του, το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς «Η Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI) τάχθηκε υπέρ μιας πρότασης μομφής κατά του Μπαϊρού επειδή δεν προέρχεται από τις τάξεις της αριστεράς.
“Μια ακόμη υποψηφιότητα για την αναστολή του Εμανουέλ Μακρόν. Η χώρα έχει δύο ξεκάθαρες επιλογές: συνέχιση της κακότυχης πολιτικής με τον Φρανσουά Μπαϊρού ή ρήξη”, υποστήριξε και συνέχισε: “Οι βουλευτές θα έχουν δύο επιλογές: υποστήριξη της διάσωσης του Μακρόν ή μομφή. Εμείς έχουμε κάνει τη δική μας”.
«Θα καταθέσουμε πρόταση μομφής», πρόσθεσε ο συντονιστής του κινήματος Μανουέλ Μπομπάρ, καταγγέλλοντας μια ύβρη προς τη δημοκρατία.
“Ο Φρανουά Ρουφέν βουλευτής του Σομ, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των οικολόγων στην Εθνοσυνέλευση, σχολίασε ότι “γελοιοποιεί τον γαλλικό λαό”. “Εκείνοι απαιτούν αλλαγή, ενώ εκείνος επιλέγει τον επί επτά χρόνια σύμμαχό του!”, κατήγγειλε. Ο κ. Ρουφέν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποδοκιμάσει τη μελλοντική κυβέρνηση”εκτός απροόπτου”. Εκτός αν προτείνει την κατάργηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των 64 ετών που υποστήριξε. Εκτός αν επαναφέρει τον φόρο πλούτου, την κατάργηση του οποίου ενέκρινε. Αλλά αυτό είναι πολιτική φαντασία”. Για τον βουλευτή του Σομ, “κάθε μέρα που περνάει θέτει το ζήτημα της παραίτησης του Προέδρου”, πριν καλέσει την Αριστερά να “προετοιμαστεί” για πρόωρες προεδρικές εκλογές.
Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές δεν θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία Φρανσουά Μπαϊρού, ανακοίνωσε σήμερα ο Μπορίς Βαλό, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών.
Ορίζοντας τον σύμμαχό του Μπαϊρού για πρωθυπουργό, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε να συνεχίσει την πολιτική του, είπε ο Βαλό, χαρακτηρίζοντας την επιλογή Μπαϊρού «επικίνδυνη» .
Οι Σοσιαλιστές είχαν θεωρηθεί πιθανοί ρυθμιστές μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ την περασμένη εβδομάδα, που πυροδότησε τη δεύτερη μεγάλη πολιτική κρίση στη Γαλλία μέσα σε έξι μήνες.
“Ο διορισμός του Φρανσουά Μπαϊρού είναι κακή είδηση”, ήταν η αντίδραση του Φαμπιέν Ρουσέλ στο X. “Θα επιμείνει να θέλει να επιβάλει μια πολιτική που απέτυχε και τιμωρήθηκε;”, αναρωτήθηκε ο εθνικός γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF), ο οποίος ζήτησε “αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης και σεβασμό στο Κοινοβούλιο”. “Ο διορισμός ενός πρωθυπουργού από το δικό του στρατόπεδο στέλνει λάθος μήνυμα”, δήλωσε ο Ρουσέλ, ο οποίος ωστόσο διαβεβαίωσε ότι “θα κρίνει με βάση τα στοιχεία” και δήλωσε ότι δεν θα αποδοκιμάσει εκ των προτέρων την κυβέρνησή του.
Και τα «κουκιά»
Σε πρώτη φάση οι σύμμαχοι του Μπαϊρού για τη νέα κυβέρνηση είναι οι: 36 βουλευτές του κόμματός MoDem, οι 99 του Μακρόν, οι 31 από το κόμμα «Ορίζοντες» (μέλος της συμμαχίας του Μακρόν) και οι 47 των Ρεπουμπλικάνων, δηλαδή συνολικά 213 βουλευτές, ενώ για την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 577 εδρών απαιτούνται 289 βουλευτές.
Επομένως με δεδομένο ότι του λείπουν 76 βουλευτές, βρίσκεται στο σημείο που ήταν και ο Μπαρνιέ, αφού χρειάζεται είτε την στήριξη της ακροδεξιάς (172 βουλευτές), είτε υπολογίζει σε διάσπαση του του Λαϊκού Μετώπου (Σοσιαλιστές 66, LFI 72 , Οικολόγοι 38, Κομμουνιστές 17).
Πηγή από τη Γαλλική Προεδρία εξηγώντας την επιλογή Μπαϊρού αναφέρει πως «είναι η πιο ικανή προσωπικότητα να διασφαλίσει την ενότητα και να σχηματίσει μια κυβέρνηση γενικού συμφέροντος». Ο νέος πρωθυπουργός – συμπληρώνει η ίδια πηγή σύμφωνα με τη Liberation δείχνοντας και την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί – «θα έχει την αποστολή του διαλόγου με όλα τα πολιτικά κόμματα [πέρα της Ανυπότακτης Γαλλίας και της Εθνικής Συσπείρωσης], τα οποία θα κληθούν την Τρίτη στα Ηλύσια, προκειμένου να βρεθούν οι προϋποθέσεις για σταθερότητα και δράση».
Το σκάνδαλο, η αθώωση και η Λε Πεν
Από τη μέρα που έπεσε η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ το όνομα του Φρανσουά Μπαϊρού ήταν στην κορυφή της λίστας των υποψηφίων διαδόχων του στην πρωθυπουργία.
Ο Μπαϊρού φέρεται να έκανε όνειρα για το πρωθυπουργικό μέγαρο Ματινιόν από τον περασμένο Φεβρουάριο όταν απαλάχθηκε για υπόθεση κατάχρησης κονδυλίων της ΕΕ που αφορούσε περιπτώσεις αργομισθίας.
Μάλιστα τα ποσοστά αποδοχής του 73χρονου Μπαϊρού από τη γαλλική κοινή γνώμη εκτοξεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες στο 29% στο βαρόμετρο της Les Echos, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2019, σημειώνοντας άνοδο οκτώ ποσοστιαίων μονάδων.
Σύμμαχος του Γάλλου προέδρου από την αρχή της πρώτης θητείας του στο Ελυζέ ο Μπαϊρού έχει διαφωνήσει κατά καιρούς με τις πολιτικές του Μακρόν, ενώ κέρδισε πρόσφατα την… εκτίμηση της Μαρίν Λε Πεν καθώς επέκρινε τις αυστηρές ποινές και τη στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια που ζήτησαν οι εισαγγελείς να επιβληθούν στην επικεφαλής της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης για την υπόθεση της κατάχρησης κοινοβουλευτικών κονδυλίου δηλώνοντας ότι κάτι τέτοιο «θα υπονόμευε τον δημοκρατικό βίο».
«Δεν μου αρέσει η αδικία, έστω κι αν στρέφεται κατά των πολιτικών μου αντιπάλων», είπε ο Μπαϊρού στις 24 Νοεμβρίου στο δίκτυο BFMTV.
Ποιος είναι ο Φρανσουά Μπαϊρού
Γεννήθηκε στις 25 Μαΐου του 1951 στο Μπορντέρ των Ατλαντικών Πυρηναίων της Γαλλίας. Είναι αναπληρωτής καθηγητής κλασικών σπουδών και σύμβουλος πολιτικών προσώπων από το 1979. Διετέλεσε βουλευτής από το 1986 έως το 2012 και ευρωβουλευτής από το 1999 έως το 2002, ενώ είναι δήμαρχος της Πω από το 2014.
Από το 1993 έως το 1997, επί τριών δεξιών κυβερνήσεων διετέλεσε υπουργός Παιδείας. Παράλληλα, ήταν πρόεδρος διαφόρων κεντρώων κομμάτων: του Κέντρου Κοινωνικών Δημοκρατών (CDS) από το 1994 έως το 1995 και της Δημοκρατικής Δύναμης (FD) από το 1995 έως το 1998, της Ενωσης για τη Γαλλική Δημοκρατία (UDF) από το 1998 έως το 2007 και του Δημοκρατικού Κινήματος (Mouvement démocrate) από το 2007 έως σήμερα.
Εχει θέσει υποψηφιότητα σε τρεις προεδρικές εκλογές. Υποψήφιος του UDF, ήρθε τέταρτος στον πρώτο γύρο των εκλογών του 2002, με ποσοστό 6,8% των ψήφων. Το 2007 θεωρήθηκε ότι ήταν σε θέση να προκριθεί στον δεύτερο γύρο, αλλά ήρθε τρίτος με 18,6% των ψήφων. Στη συνέχεια, ίδρυσε το κόμμα MoDem, το οποίο αγκυροβόλησε στο κέντρο, ενώ το UDF κατατάσσεται παραδοσιακά στην κεντροδεξιά. Στις προεδρικές εκλογές του 2012 έλαβε ποσοστό 9,1% των ψήφων, τερματίζοντας στην πέμπτη θέση.
Αφού εγκατέλειψε τις προεδρικές εκλογές του 2017, υποστήριξε τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος στη συνέχεια τον διόρισε υπουργό Επικρατείας και υπουργό Δικαιοσύνης.