Οι εξελίξεις στη Συρία και η στάση της Ελλάδας σχετικά με τα αιτήματα χορήγησης ασύλου σε Σύρους πρόσφυγες βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε ότι «κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε επισκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στη Συρία και αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι που αφορούν την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας και ένα συμπεριληπτικό μέλλον που θα διασφαλίζει όλες τις θρησκευτικές μειονότητες.
Η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα θα πρέπει να σημάνει το τέλος των προσφυγικών ροών και να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους. Η Ελλάδα σταθμίζει όλες τις εξελίξεις. Παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην περιοχή, τα οποία είναι δυναμικά, και προσαρμόζει τη στάση της στο Μεταναστευτικό/ Προσφυγικό στα εκάστοτε νέα δεδομένα, στο πλαίσιο και των αποφάσεων των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει σε «πάγωμα» προς το παρόν των αιτήσεων ασύλου, καθώς οι περισσότεροι από τους Σύρους πρόσφυγες απειλούνταν από το καθεστώς Άσαντ, το οποίο, πλέον, έχει καταρρεύσει και, ως εκ τούτου, αυτός ο λόγος χορήγησης ασύλου έχει πάψει να υφίσταται, ενώ, τα στοιχεία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δείχνουν σαφή μείωση ροών από τη Συρία.
Πάντως, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, με δεδομένη τη ρευστή κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προβεί στην παρούσα φάση σε άλλες ενέργειες, όπως, π.χ., επιστροφές προσφύγων στη χώρα, τουλάχιστον μέχρι να διαπιστωθεί ότι η Συρία είναι κατά το δυνατόν ασφαλής για τους περίπου 9.500 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης
Προεδρία Δημοκρατίας: Γιατί το όνομα του Νίκου Δένδια επανέρχεται στο Μαξίμου