Στη μετά covid-19 εποχή οι πιθανότητες για έναν άνθρωπο να βιώσει από μια πανδημία στη ζωή του, ανέρχεται στο 38%.
Οι κύριες απειλές προέρχονται σήμερα από τουλάχιστον 25 οικογένειες ιών, οι οποίες έχουν μπει σε λίστα επιτήρησης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), που ολοκληρώθηκε φέτος.
Στην κορυφή αυτής της λίστας είναι η γρίπη των πτηνών, που έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τους ειδικούς στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων της Ε.Ε.
Τα παραπάνω ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας -Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Σωτήρης Τσιόδρας στην ημερίδα του ΕΟΔΥ με θέμα «Επίκαιρα Θέματα Δημόσιας Υγείας», που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα.
Πάντως ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι δεν είναι βέβαιο πως η πανδημία θα προέλθει από αυτούς τους ιούς. Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες μιλάνε για τη νόσο “Χ”, η οποία μπορεί να προκύψει με πανδημικά χαρακτηριστικά.
«Ο σκοπός είναι να έχουμε έτοιμα αντίμετρα για ενδεχόμενη νέα πανδημία. Σήμερα πρωταγωνιστεί η γρίπη των πτηνών, η Η1Ν1, με πολλαπλά κρούσματα στην Αμερική. Πρόκειται για μία νόσο η οποία είναι ελαφριά, αλλά ήδη έχει οδηγήσει στο θάνατο ένα νέο παιδί στο Βανκούβερ. Ίσως να υπάρξει μία μετάλλαξη του ιού, η οποία θα τον κάνει πιο εύκολα μεταδόσιμο και αυτό μπορεί να προκύψει φέτος ή μετά από 15 – 20 χρόνια».
Σύμφωνα με τον καθηγητή σήμερα έχουν προσβληθεί 112 εκατομμύρια πουλερικά στις ΗΠΑ, 18.000 έχουν τον ιό και βρίσκονται υπό επιτήρηση, ενώ 58 άνθρωποι έχουν εμφανίσει τη νόσο και είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθείται.
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε επίσης ότι το πρώτο παθογόνο “Χ” που προκάλεσε πανδημία ήταν ο νέος κορωνοϊός ( COVID-19) και σε προηγούμενη περίοδο ήταν ο MERS κορωνοϊός και ο SARS. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρχει επιτήρηση διεπαφής ανθρώπων με ζώα και να γίνει επένδυση σε αντίμετρα.
Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Απόκρισης και Ετοιμότητας του ΕΟΔΥ, ψυχολόγος Μάρω Στάμου σημείωσε πως για την αντιμετώπιση μελλοντικών απειλών: « Είναι σε εξέλιξη η ανάπτυξη ενός νέου συστήματος, το οποίο θα περιλαμβάνει λειτουργικά μοντέλα, εργαλεία τεχνολογίας και επικοινωνιών».
Σχεδιάζονται, επίσης, δράσεις, όπως:
- ένα γενικό σχέδιο Δημόσιας Υγείας,
- εξελιγμένο και άρτια εξοπλισμένο κέντρο επιχειρήσεων,
- συστήματα λήψης αποφάσεων,
- αλγόριθμοι εκτίμησης και προγνωστικά μοντέλα,
- εκπαίδευση των εμπλεκόμενων με ασκήσεις.
Επιπλέον οι ειδικοί ανέφεραν ότι ολοκληρώνεται, παράλληλα, ένα επιχειρησιακό σχέδιο για τα νοσοκομεία, με στόχο να προστατεύεται η υγεία των ασθενών και των επαγγελματιών Υγείας σε περίοδο πανδημίας.