Μας «σκοτώνουν» τα ανθεκτικά μικρόβια εξαιτίας της αλόγιστης συνταγογράφησης και κατανάλωσης αντιβιοτικών στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς έως και 6 φορές περισσότερη είναι η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά στη χώρα μας σε σχέση με την Ευρώπη. Στην επικίνδυνή αυτή κατάσταση δυστυχώς συμβάλουν πέντε συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες, οι οποίες είναι «πρωταθλήτριες» στην υπερ-συνταγογράφηση αντιβιοτικών, που κυριολεκτικά έχει αφοπλίσει το μοναδικό αυτό «όπλο» κατά των μολυσματικών μικρόβιων που κάνουν «πάρτι» στην κοινότητα αυξάνοντας κατά συνέπεια και τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στα Ελληνικά νοσοκομεία.
Ενδεικτική είναι η αντοχή που καταγράφεται στην κλεμπσιέλλα της πνευμονίας (k. pneumoniae), με το ποσοστό ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά καρβαπενέμες να ανέρχεται σε 72% στη χώρα μας, όταν το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι μόλις 10,9%.
Εξαιρετικά μεγάλες είναι επίσης οι διαφορές στην αντοχή του:
- χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου (MRSA),
- του κολοβακτηρίδιου (E. coli),
- ψευδομονάδας (P. aeruginosa)
- ακενιτοβακτηρίου (acenitobacter sp).
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο τμήμα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου σε χθεσινή ημερίδα, με τίτλο «Επίκαιρα Θέματα Δημόσιας Υγείας».
Οι επιστήμονες που συμμετείχαν επεσήμαναν πως στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταγράφονται λόγω της μικροβιακής αντοχής 20 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού ενώ 112.360 νοσηλευόμενοι ασθενείς προσβάλλονται από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις με μοιραία, πολλές φορές, κατάληξη.
Η σιωπηλή πανδημία
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ χαρακτήρισε τη μικροβιακή αντοχή ως μία «σιωπηλή πανδημία» εξηγώντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα μπορεί να εντοπίζεται στα νοσοκομεία, αλλά ουσιαστικά «γεννάται» στην κοινότητα, καθώς το 9% των ασθενών φτάνουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα αποικισμένοι με ανθεκτικά μικρόβια, τα οποία έχουν προκύψει λόγω της κακής χρήσης αντιβιοτικών.
Εντυπωσιακά στοιχεία ανάφερε η παιδίατρος Λοιμωξιολόγος Ξανθή Δεδούκου, η οποία τόνισε πως: « Το 12% των ασθενών που νοσηλεύονται σε ελληνικά νοσοκομεία υφίστανται λοίμωξη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι μόλις 6,8%! Δηλαδή λίγο παραπάνω από το μισό».
Από την πλευρά της η επίκουρη καθηγήτρια Μεθοδολογίας – Τεκμηριωμένης Νοσηλευτικής Πρακτικής Γεωργία Κουρλαμπά υπογράμμισε πως: «Οι Έλληνες καταναλώνουν περισσότερα αντιβιοτικά από τους Ευρωπαίους, σε σταθμισμένη ποσότητα DDD 26,7/1.000 κατοίκους, έναντι 18».
Αιτία η αλόγιστη συνταγογράφηση αντιβιοτικών από τους γιατρούς
Οι επιστήμονες συνέδεσαν το πρόβλημα με την επικίνδυνη -όπως όλα δείχνουν- συμπεριφορά των γιατρών για τη δημόσια υγεία, εξηγώντας ότι χορηγούν αντιβιοτικά τελευταίας γενιάς, αποφεύγοντας φάρμακα που προσφέρουν καλύτερη θεραπευτική αξία και έχουν ελάχιστο ενδεχόμενο ανάπτυξης μικροβιακής αντοχής.
Συγκεκριμένα οι Έλληνες γιατροί χορηγούν αντιβιοτικά ευρέως φάσματος με μεγάλη επίδραση στη μικροβιακή αντοχή και μόνο το 43,1% των αντιβιοτικών που καταναλώνονται στην κοινότητα έχουν μικρότερη επίδραση στην αντοχή.
Οι ιατρικές ειδικότητες με τις περισσότερες συνταγές αντιβιοτικών ευρέως φάσματος είναι οι:
- ουρολόγοι,
- πνευμονολόγοι,
- παθολόγοι,
- γενικοί γιατροί
- παιδίατροι.
Ποιες περιοχές είναι οι πρωταθλήτριες την συνταγογράφηση αντιβιοτικών
Οι περιοχές στις οποίες χορηγούνται τα περισσότερα αντιβιοτικά είναι τα νησιά του Ιονίου, η Κρήτη και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίο.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σχέδιο δράσης για πρόληψη των λοιμώξεων στα νοσοκομεία, επισημαίνοντας ότι μια ομάδα 90 ειδικών θα αναλάβουν το έργο της καταγραφής των προβλημάτων, ενώ θα υπάρξει και συνεχιζόμενη εκπαίδευση γιατρών για τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών.