Οι βασικοί στόχοι του στρατηγικού σχεδίου για την περίοδο 2025-2027 παρουσιάστηκαν από τον CEO του Υπερταμείου, Γρηγόρη Δημητριάδη, και τα μέλη της διοίκησης.
Ο Γρ. Δημητριάδης ανέφερε ότι ένας από τους βασικούς στόχους είναι η αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας κατά 35% μέχρι το τέλος της τριετίας, φτάνοντας τα 114 εκατ. ευρώ, καθώς και η βελτίωση της απόδοσης των περιουσιακών στοιχείων στο 3,4%, από 2,5% που είναι σήμερα.
Με αφορμή τη λήξη της θητείας του, ο Γρ. Δημητριάδης ανακοίνωσε ότι θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για την επόμενη διοίκηση του Υπερταμείου.
Το Υπερταμείο προχωρά στη σύσταση του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα λειτουργεί ως θυγατρική με ξεχωριστό Διοικητικό Συμβούλιο και αρχικό κεφάλαιο ύψους 303 εκατ. ευρώ. Ο επικεφαλής του Υπερταμείου ανέφερε ότι το ταμείο αναμένεται να είναι έτοιμο την άνοιξη του 2025 και ότι θα ξεκινήσει την επενδυτική του δραστηριότητα στο δεύτερο εξάμηνο του 2025, επενδύοντας σε 7 με 10 επενδυτικά projects, με την ιδιότητα του μειοψηφικού μετόχου.
Ένα ακόμη σημαντικό σχέδιο του Υπερταμείου είναι η συγχώνευση των κεντρικών αγορών της Αθήνας (ΟΚΑΑ) και της Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ). Ο Γρ. Δημητριάδης ανακοίνωσε ότι ο νέος φορέας θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών και ότι εξετάζεται η μετεγκατάσταση των δύο αγορών. Για τον ΟΚΑΑ, μελετάται η περίπτωση της Φυλής, ενώ για την ΚΑΘ εξετάζεται η μεταφορά στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου.
Ο αναπληρωτής CEO του Υπερταμείου, Στέφανος Γιουρέλης, εκτίμησε ότι η παραχώρηση των 22 περιφερειακών αεροδρομίων θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2027. Μάλιστα, αναφέρθηκαν οι χρόνοι ρεκόρ στην παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας. Ο κ. Δημητριάδης ανακοίνωσε ότι όλα τα 22 αεροδρόμια θα παραχωρηθούν «πακέτο» μέσω διαγωνισμού, ο οποίος αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2025.
Από το 2022 έως το 2024, το Υπερταμείο (Growthfund) πέτυχε τη δημιουργία σημαντικής οργανικής αξίας για την ελληνική οικονομία, ύψους 700 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση των εσόδων κατά 14%. Στην ίδια χρονική περίοδο, εισέπραξε 317 εκατ. ευρώ σε μερίσματα και απέδωσε 186 εκατ. ευρώ στο ελληνικό κράτος, επιβεβαιώνοντας τη θετική του επίδραση στην οικονομία.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου/Growthfund, Γρηγόρης Δημητριάδης, δήλωσε: «Η στρατηγική μας απόφαση για την τριετία 2022-2024 ήταν να μετατρέψουμε το Growthfund από έναν αποστασιοποιημένο μέτοχο σε ένα μεταρρυθμιστικό εθνικό επενδυτικό ταμείο. Η συμμετοχή μας στις θυγατρικές μας και η ενίσχυση της διακυβέρνησής τους βελτίωσαν την αποδοτικότητά τους. Θέσαμε, έτσι, τα θεμέλια για την μελλοντική μετατροπή του Growthfund στο Sovereign Wealth Fund (SWF) της χώρας».
Για το 2025, οι προτεραιότητες του Υπερταμείου περιλαμβάνουν τον μετασχηματισμό του Growthfund μέσω της απορρόφησης του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ, ενώ παράλληλα ολοκληρώνεται η δημιουργία του νέου Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο αναμένεται να προσελκύσει επιπλέον ιδιωτικές επενδύσεις, ευθυγραμμισμένες με τις εθνικές στρατηγικές προτεραιότητες.
Το 2023, παρά τις ανακατατάξεις λόγω της μεταφοράς των εταιρειών ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) στο δημόσιο, το Growthfund παρουσίασε καθαρά κέρδη 154,1 εκατ. ευρώ. Επίσης, στο διάστημα 1.1.2023-30.6.2024, τα κέρδη του ανήλθαν σε 213,7 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας το συνολικό ποσό των κερδών από την ίδρυσή του μέχρι το 2022. Η απόδοσή του ήταν η δεύτερη καλύτερη ανάμεσα σε οκτώ σημαντικά Sovereign WealthFunds.
Το Growthfund ολοκλήρωσε επίσης μια σειρά από μη οικονομικούς στόχους, όπως η μείωση κατά 15% των εκπομπών άνθρακα, η αύξηση κατά 27% της εμπιστοσύνης των πολιτών και η ενίσχυση της διείσδυσης των τεχνολογιών κατά 25%. Παράλληλα, ξεκίνησαν μετρήσεις δέσμευσης εργαζομένων και ικανοποίησης πελατών.
Η διεθνής αναγνώριση της επιτυχίας του Growthfund επιβεβαιώνεται από την ανάθεση της διοργάνωσης της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Φόρουμ Εθνικών Επενδυτικών Ταμείων (IFSWF) το 2026, με τη συμμετοχή των επικεφαλής από πάνω από 50 SWFs, συνολικής αξίας άνω των 8 τρισ. δολαρίων.
Αναφορικά με τις θυγατρικές του Υπερταμείου, η ΕΤΑΔ παρουσίασε αύξηση 23% στις ενεργές μισθώσεις, ενώ αναμένονται έσοδα περίπου 60 εκατ. ευρώ το 2024. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, υπό νέα διοίκηση, κατέγραψαν σημαντική πρόοδο με μείωση λειτουργικών δαπανών και αύξηση της διακίνησης δεμάτων. Ο Όμιλος ΟΑΣΑ, παρά τις αυξήσεις του κόστους ενέργειας, πέτυχε αύξηση 70% στις επιβιβάσεις από το 2021 έως το 2024.
Το ΤΑΙΠΕΔ αξιοποίησε περιουσιακά στοιχεία ύψους 5,2 δισ. ευρώ και δημιούργησε τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF), η οποία διαχειρίζεται έργα 8 δισ. ευρώ. Η ΓΑΙΑΟΣΕ πέτυχε τα υψηλότερα έσοδα της ιστορίας της, και η καθαρή της θέση τριπλασιάστηκε, ενώ προχωρά σε σχέδια ανάπτυξης σιδηροδρομικής ακίνητης περιουσίας και κέντρων logistics.
Τα στρατηγικά έργα του Υπερταμείου περιλαμβάνουν την παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας, την αναγέννηση της ΔΕΘ και την ανάπτυξη της ακίνητης περιουσίας της ΑΕΔΙΚ. Στο στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο 2025-2027, στόχος παραμένει η μεγιστοποίηση της αξίας του χαρτοφυλακίου του Growthfund και η ενίσχυση της κοινωνικής του επίδρασης, με την ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομής και την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων.
Διαβάστε επίσης
Καραμολέγκος: Εξαγόρασε την εταιρεία υγιεινών σνακ Nutree
Εθνική Ασφαλιστική: Σε πορεία επιστροφής στην Εθνική Τράπεζα μετά από 3 χρόνια ελέγχου από το CVC