Οι κλυδωνισμοί στο εσωτερικό του δημοσιογραφικού ομίλου GMG συνεχίζονται με αφορμή την πώληση του Observer στην Tortoise Media.
Σε τεταμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή συνάντηση εκπροσώπων του Scott Trust και της διοίκησης του δημοσιογραφικού Ομίλου GMG που εκδίδει μέχρι τώρα τον Guardian και τον Observer.
Η αντιπροσωπεία της ιδιοκτησίας και της διοίκησης των δύο δημοσιογραφικών τίτλων ήρθε αντιμέτωπη με εξοργισμένο, όπως περιγράφεται, προσωπικό ενώ επιχειρούσε να παρέχει εξηγήσεις σχετικά με το σχέδιο πώλησης του Observer, το οποίο συμφωνήθηκε το βράδυ της προηγούμενης ημέρας.
Λέγεται δε ότι προβεβλημένα στελέχη της εργοδοσίας και της διοίκησης, συγκεκριμένα ο πρόεδρος του καταπιστεύματος Scott, Όλε Τζέικομπ Σούντε και η διευθύντρια του Guardian, Κάθριν Βάινερ, χλευάστηκαν απερίφραστα.
Σε ένα καλά προετοιμασμένο και προσεκτικά γραμμένο κείμενο που διαβάστηκε στους εργαζόμενους που είχαν συγκεντρωθεί και σε εκείνους που παρακολουθούσαν μέσω zoom τη συνάντηση (και ήταν οι περισσότεροι) ο πρόεδρος της GMG, Τσάρλς Γκούρασα, επιχείρησε να εξηγήσει την επιλογή της πώλησης, ενώ σε άρθρο, στον Σαββατιάτικο Guardian, ο Σούντε ανέπτυξε επιχειρηματολογία που συνοψίζεται στην φράση «όλοι θέλουν το καλύτερο για τον Observer γι αυτό και η πώληση του στην Tortoise Media έχει νόημα», εξηγώντας πως ο όμιλος δεν καταργεί εντελώς τον ρόλο και την παρουσία του στην εβδομαδιαία εφημερίδα καθώς θα διατηρήσει συμμετοχή στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς – ωστόσο με μικρό ποσοστό- και θα συνεισφέρει οικονομικά, με πέντε εκατ. λίρες, στα επενδυτικά- αναπτυξιακά σχέδια της Tortoise Media για τον Observer.
Παρόλα αυτά, τα πνεύματα παρέμειναν οξυμένα με τους δημοσιογράφους να επιμένουν να ζητούν πιστικές απαντήσεις σε ερωτήματα όπως γιατί η πώληση έγινε με συνοπτικές διαδικασίες και γιατί δεν ζητήθηκε η γνώμη τους.
Ο θυμός τους επικεντρώνεται στην αίσθημα προδοσίας που προκάλεσε η πώληση, καθώς πολλοί ταυτίζονται με την αποστολή των δύο εφημερίδων για «ανοιχτή» δημοσιογραφία.
Πολλοί φοβούνται ότι το νέο μοντέλο ενημέρωσης από τον Observer,μέσω συνδρομής, θα είναι διαφορετικό, ελιτίστικο και γι’ αυτό θα αφορά αναγνωστικό κοινό μικρότερο από αυτό στο οποίο απευθύνεται και αφορά μέχρι σήμερα. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί αποτελεί το σχόλιο δημοσιογράφου για την συμφωνία πώλησης ο οποίος είπε ότι μοιάζει με «κομπίνα του ιδρύματος».
Στη συνάντηση που συγκάλεσε η Δημοσιογραφική Ένωση της Αγγλίας οι δημοσιογράφοι συμφώνησαν να προχωρήσουν κανονικά στην επόμενη 48ωρη απεργία, εντός της βδομάδας.
Διαβάστε επίσης
ΣΚΑΪ: Έρευνα για την απόλυτη ντίβα του λυρικού θεάτρου, Μαρία Κάλλας, στο «Primetime»