Στην αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας γνώριζε για το σχέδιο των ανταρτών στη Συρία, που είχαν ως στόχο την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ προχώρησε τη Δευτέρα (9/12) το Reuters.
Οι αντάρτες στη Συρία ενημέρωσαν την Τουρκία πριν από έξι μήνες για την πρόθεσή τους να εξαπολύσουν την επίθεση, ανέφερε χαρακτηριστικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο, επικαλούμενο έναν «διπλωμάτη στην περιοχή» και ένα μέλος των αντικαθεστωτικών ανταρτών.
Μάλιστα, η συριακή πηγή είπε στο Reuters πως οι αντάρτες «είχαν δείξει στην Άγκυρα λεπτομέρειες του σχεδιασμού», προτρέποντας, μάλιστα, την Τουρκία να μην παρέμβει στην επίθεση.
Το μήνυμα ήταν: «Αυτός ο άλλος δρόμος δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια – οπότε δοκιμάστε τον δικό μας. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα, απλά μην επεμβαίνετε» φέρεται να ανέφεραν απευθυνόμενοι στην Άγκυρα.
Αφού κοινοποίησαν το σχέδιο, οι μαχητές «ένιωσαν ότι είχαν λάβει τη σιωπηρή έγκρισή της» (της Τουρκίας), σημείωσαν οι πηγές.
«Δεν υπήρχε περίπτωση» οι αντάρτες «να προχωρήσουν χωρίς προηγουμένως να ειδοποιήσουν την Τουρκία», πρόσθεσε μία πηγή στο Reuters.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, μιλώντας στην Ντόχα την Κυριακή, είπε ότι η προσπάθεια του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν τους τελευταίους μήνες να προσεγγίσει τον Μπασάρ αλ Άσαντ απέτυχε και η Τουρκία «ήξερε ότι κάτι ερχόταν».
Τα σχόλια ήρθαν μία ημέρα μετά την εισβολή των ανταρτών στη συριακή πρωτεύουσα. τη Δαμασκό, αφότου σημείωσαν σημαντικά εδαφικά κέρδη στο βόρειο τμήμα της αραβικής χώρας περίπου δύο εβδομάδες μετά την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών.
Δεν επιβεβαιώνει η Τουρκία πως γνώριζε
Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας δεν απάντησαν απ’ ευθείας στις ερωτήσεις του Reuters για μια συνεννόηση ανάμεσα στην HTS και την Άγκυρα σχετικά με την επιχείρηση στο Χαλέπι. Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το κατά πόσον η Τουρκία γνώριζε για τις προετοιμασίες στο πεδίο της μάχης, Tούρκος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι η HTS «δεν λαμβάνει εντολές ούτε κατεύθυνση από εμάς ούτε συντονίζει τις επιχειρήσεις της μ’ εμάς».
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι «με την έννοια αυτή» δεν θα ήταν ορθό να πει κάποιος ότι η επιχείρηση στο Χαλέπι πραγματοποιήθηκε με την έγκριση ή το πράσινο φως της Τουρκίας.