Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Cluster17 για το γαλλικό περιοδικό «Le Point», οι Γάλλοι εμφανίζονται βαθιά διχασμένοι σχετικά με την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ, αντανακλώντας έτσι την αδυναμία των κομμάτων να ενώσουν το εκλογικό τους σώμα.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διεξήχθη στο διάστημα μεταξύ της κατάθεσης πρότασης μομφής τη Δευτέρα και της πτώσης της κυβέρνησης Μπαρνιέ χθες, το 36% των Γάλλων πιστεύει ότι η πτώση της κυβέρνησης προέρχεται από μια κακή αρχική επιλογή του προέδρου στον διορισμό του πρωθυπουργού του.
Για τον Στεφάν Φουρνιέ, πολιτικό αναλυτή για το Cluster17, «αυτός ο αριθμός ασκεί κάποια πίεση στον Εμανουέλ Μακρόν, στην επιλογή που θα πρέπει να κάνει ξανά τις επόμενες ώρες. Οι Γάλλοι τείνουν πάντα να περιμένουν από τον πρόεδρό τους να κάνει θαύματα».
Παράλληλα, οι Γάλλοι απορρίπτουν όπως φαίνεται τις οπορτουνιστικές πολιτικές συμμαχίες. Το 19% των ερωτηθέντων κατηγορεί την περιστασιακή σύμπραξη της ακροδεξιάς με την αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP), ενώ μόλις το 13% κρίνει τον Μπαρνιέ άμεσα υπεύθυνο για το ότι δεν κατάφερε να διαχειριστεί την αντιπολίτευση.
Αυτή η κατανομή ευθυνών αντανακλά μια αυξημένη δυσπιστία προς ολόκληρη την πολιτική τάξη, με το 40% των Γάλλων να θεωρεί ότι δεν υπάρχει βιώσιμη λύση για να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο. «Η μοιρολατρία σε συνδυασμό με την ανησυχία είναι πράγματι πιθανό να συνοδεύει την αυξανόμενη δυσπιστία των ψηφοφόρων προς τους πολιτικούς», αναλύει ο Στεφάν Φουρνιέ.
Ένας στους δύο Γάλλους θέλει πρόωρες προεδρικές εκλογές
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 54% των Γάλλων επιθυμεί την παραίτηση του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και πρόωρες προεδρικές εκλογές από το 2025. Αυτός ο αριθμός, που ξεπερνά την απλή πολιτική αποδοκιμασία, αντανακλά μια απόρριψη της εκτελεστικής εξουσίας και μια γενικευμένη απογοήτευση από τους θεσμούς.
Την ιδέα των πρόωρων προεδρικών εκλογών υποστηρίζουν κυρίως τα πιο «αντισυστημικά» εκλογικά σώματα, ένα «τόξο διαμαρτυρίας» που διατρέχει τόσο μεγάλο μέρος της ριζοσπαστικής αριστεράς όσο και την Εθνική Συσπείρωση (RN). Αντίθετα, οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι αντιτίθενται σε μεγάλο βαθμό σε αυτή τη λύση: το 78% των ψηφοφόρων των Σοσιαλιστών, το 69% των ψηφοφόρων της γκωλικής Δεξιάς των Ρεπουμπλικανών και το 96% των ψηφοφόρων της παράταξης Μακρόν θέλουν ο Μακρόν να ολοκληρώσει την θητεία του.
Ενώ η πλειοψηφία των Γάλλων φαίνεται να επιθυμεί ταχεία αλλαγή, τα εκλογικά σώματα των παραδοσιακών κομμάτων υπερασπίζονται τη θεσμική σταθερότητα. Αυτή η ένταση τροφοδοτεί την αυξανόμενη πολιτική πόλωση, όπου οι ίδιοι οι θεσμοί γίνονται πεδίο αντιπαράθεσης. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι Γάλλοι τοποθετούνται εδώ όχι μόνο απέναντι στον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά σε μια ευρύτερη λογική σχέσης με τους θεσμούς: οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι θέλουν σταθερότητα ακόμα και όταν δεν υποστηρίζουν απαραίτητα τον πρόεδρο», εξηγεί ο Στεφάν Φουρνιέ.
Η πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ διχάζει τους Γάλλους
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ διχάζει βαθιά το εκλογικό σώμα: το 47% δηλώνει υπέρ της απόφασης σε σύγκριση με το 41% που είναι αντίθετο σε αυτήν. Ειδικότερα, διχογνωμία επικρατεί στις τάξεις των ψηφοφόρων των Σοσιαλιστών (50% υπέρ, 50% κατά), αλλά και της ακροδεξιάς, όπου το 56% τάσσεται υπέρ της πτώσης της κυβέρνησης και το 39% είναι αντίθετο.
Αυτοί οι διαχωρισμοί μαρτυρούν την αδυναμία των κομμάτων να κινητοποιήσουν τη βάση τους γύρω από μια σαφή γραμμή και να ενώσουν το εκλογικό τους σώμα, «ιδιαίτερα επειδή η Εθνική Συσπείρωση έχει σήμερα ένα πολύ ετερογενές εκλογικό σώμα που συγκεντρώνει έναν ριζοσπαστικό σκληρό πυρήνα και ένα παραδοσιακό δεξιό εκλογικό σώμα», σημειώνει ο Φουρνιέ.
Αυξανόμενη ανησυχία για την αστάθεια
Η πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ προκάλεσε επίσης ένα ευρύ αίσθημα ανησυχίας και θυμού. Το 31% των Γάλλων δηλώνει ανήσυχο και το 15% ενοχλημένο από αυτή την κατάσταση. Αυτά τα συναισθήματα αντικατοπτρίζουν την ανάγκη για σταθερότητα σε ένα πλαίσιο όπου οι πολιτικές κρίσεις αυξάνονται. Αυτό το αίσθημα είναι ιδιαίτερα έντονο στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους: το 55% των ψηφοφόρων στο σοσιαλδημοκρατικό σύμπλεγμα, για παράδειγμα, εκφράζει ανησυχία για αυτή την αστάθεια.
Ερωτηθείς για λύσεις για την έξοδο από το αδιέξοδο, οι Γάλλοι προτιμούν αντισυμβατικές επιλογές. Το 25% επιθυμεί το σχηματισμό μιας «μη πολιτικής» τεχνικής κυβέρνησης, ενώ ένας κλασικός συνασπισμός που περιλαμβάνει την παράταξη Μακρόν, τη γκωλική Δεξιά των Ρεπουμπλικανών και την Εθνική Συσπείρωση συγκεντρώνει μόνο 17% υποστήριξη. Αυτή η προτίμηση για εναλλακτικές λύσεις δείχνει μια αυξανόμενη απόρριψη των παραδοσιακών πολιτικών διαμορφώσεων και μια αναζήτηση για θεσμική καινοτομία, αν και αυτές οι λύσεις παραμένουν ασαφείς στην εφαρμογή τους.