Με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών και ομιλητριών από τον χώρο της πολιτικής, της επιστήμης, του πολιτισμού και του επιχειρείν και με την παρουσία κυβερνητικών στελεχών, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, καθώς και θεσμικών και επαγγελματικών φορέων, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο Συνέδριο της πλατφόρμας ανοικτού διαλόγου “Athens Talks” με θέμα «Ο άνθρωπος στο επίκεντρο της σύγχρονης πόλης», που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
«Ανεβάζουμε τον πήχη ψηλά για τα νέα 280+1 έργα που σχεδιάζουμε. Δίνουμε το χρονοδιάγραμμα έναρξης και λήξης κάθε έργου, καθώς και την συγκεκριμένη εξασφαλισμένη πηγή χρηματοδότησης», τόνισε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσιάζοντας αναλυτικά τα 280+1 έργα που θα υλοποιηθούν μέχρι το 2028 σε όλο το Λεκανοπέδιo, τα οποία αφορούν στις πιο νευραλγικές πτυχές της καθημερινότητας των πολιτών, όπως η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και η θωράκιση από φυσικούς κινδύνους, οι αστικές αναπλάσεις, οι πράσινες πολιτικές, η κοινωνική συνοχή, η ισόρροπη ανάπτυξη, η ανάδειξη του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος κ.α.
«Το ολιστικό σχέδιο που παρουσιάζουμε σήμερα δεν είναι απλά ένα πρόγραμμα, αλλά η δική μας δέσμευση για μια Περιφέρεια αντάξια των προσδοκιών όλων μας.
Τα έργα αυτά, ζωτικής σημασίας για τους 66 Δήμους μας -με πολλά εξ αυτών να έχουν υπερτοπικό χαρακτήρα- προέκυψαν έπειτα από εκτενή διαδικασία μελέτης και προετοιμασίας» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε:
«Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας σε όλα αυτά τα έργα, είναι ο άνθρωπος. Η πρόθεσή μας είναι να φέρουμε απτά αποτελέσματα στις γειτονιές μας. Από αυτό θα κριθούμε, από αυτό κρινόμασταν πάντα»
Στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας, με την οποία «ανοίγει ένας ζωντανός, δημόσιος διάλογος για όλα αυτά τα οποία οραματιζόμαστε ώστε να αποκτήσουμε ένα καλύτερο αστικό περιβάλλον», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Θέλουμε μια πόλη πιο πράσινη, με περισσότερους δημόσιους χώρους, μια πόλη πιο ψηφιακή, πιο ανοιχτή στην καινοτομία και στην τεχνολογία, μια πόλη πιο ανθεκτική, με υποδομές που θα αντέχουν στις πιέσεις και στις προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική κρίση, μια πόλη πιο συνεκτική, πιο κοινωνική, πιο δημοκρατική, που δεν αποκλείει κανέναν, μια πόλη με καλύτερα μέσα μαζικής μεταφοράς, με καλύτερο οδικό δίκτυο, που θα ενθαρρύνει την βιώσιμη αστική κινητικότητα» τόνισε ο κ. Σκέρτσος.
Ιδιαίτερη ήταν η μνεία του υπουργού στις αστικές αναπλάσεις που υλοποιούνται σε όλη την Αττική μέσα από ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, όπως το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Φαληρικό.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, αφού εξήρε τη σημασία του φόρουμ λέγοντας πως «για τα δεδομένα της Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα είναι ένας νέος, διαφορετικός θεσμός, που έρχεται να ενισχύσει τη διαφάνεια, τη συμμετοχικότητα και την αποτελεσματικότητα όλων μας», αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση των έργων.
«Να σχεδιάζουμε όχι με ορίζοντα το 2025, αλλά το 2035» τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για τη δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου μέσα από τη νέα «Χάρτα Αυτοδιοίκησης».
Ο κ. Λιβάνιος υπογράμμισε τον βαρύνοντα ρόλο που διαδραματίζουν οι Περιφέρειες στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών για την αντιμετώπιση των φυσικών κινδύνων, εξαίροντας τη συμβολή του κ. Χαρδαλιά στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής πορείας του.
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε εκτενή αναφορά στα 19+1 πολιτισμού που αφορούν την Περιφέρεια Αττικής.
Όπως δήλωσε, «στρατηγικός στόχος μας αποτελεί η προστασία και η ανάδειξη του αττικού πολιτιστικού αποθέματος» καθώς επίσης «και η εξέλιξή της Αττικής σε έναν αναβαθμισμένο πολιτιστικό προορισμό, μέσω ενίσχυσης της ελκυστικότητας του πολιτιστικού πλούτου, έχοντας ως γνώμονα την αύξηση της επισκεψιμότητας και την ενίσχυση της χωρικής της διάχυσης σε όλη την Περιφέρεια».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε πως το χαρτοφυλάκιό του, όσον αφορά την ποιότητα ζωής στις πόλεις, «επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στις αστικές αναπλάσεις αλλά και στις παρεμβάσεις που κάνει το Πράσινο Ταμείο σε θέματα απαλλοτριώσεων ή και άλλων σημαντικών έργων, εντός του αστικού ιστού».
Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη συνεχάρη την Περιφέρεια Αττικής για τη διοργάνωση του Athens Talks, καθώς «προωθεί τον διάλογο, μέσα από τον οποίο θα αναδειχθούν οι μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές της περιοχής. Δυνατότητες, που επαυξάνει ασφαλώς η τουριστική ανάπτυξη η οποία τα τελευταία χρόνια διαδραματίζει όλο και πιο καταλυτικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Περιφέρειας».
Στην ανάγκη εφαρμογής ενός αποτελεσματικού μοντέλου αποκεντρωμένης διακυβέρνησης, με στόχο μια επιτυχή κλιματική μετάβαση, αναφέρθηκε στο βίντεο του χαιρετισμού του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Vasco Alves Cordeiro.
O κ. Κορντέιρο υπογράμμισε ότι η επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας της Ε.Ε. εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις δράσεις των περιφερειακών αρχών, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των μέτρων προσαρμογής εκτελούνται σε τοπικό επίπεδο.
«Είναι απαραίτητη η σωστή χρηματοδότηση σε περιφερειακό επίπεδο» είπε ο κ. Κορντέιρο και πρόσθεσε: «Η εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας απαιτεί τεράστιες επενδύσεις – μόνο η πολιτική συνοχής παρέχει 92 δις ευρώ στις περιφέρειες και τους δήμους κατά την τρέχουσα περίοδο για ανάλογους σκοπούς.
Βλέπουμε τον θετικό αντίκτυπο της πολιτικής συνοχής παντού στην Ευρώπη – και στην Αττική» αναφέροντας ως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη χρηματοδότηση για το Πάρκο στο Φαληρικό.
Διαβάστε επίσης