Πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής παρέμβασης υλοποιείται από την Εταιρία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) για την παραβατικότητα ανηλίκων με διάρκεια 24 μήνες.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και υλοποιείται σε τέσσερις Δήμους στην Αθήνα (Αμαρουσίου, Αχαρνών, Κηφισιάς και Λυκόβρυση-Πεύκης) και από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) ΙΑΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη, όπου ξεκίνησε η δράση.
Τα Κέντρα αναφοράς είναι τα Κέντρα Ημέρας, της ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ στην Θεσσαλονίκη και της ΕΠΑΨΥ αντίστοιχα στην Αθήνα, τα οποία θα παρέχουν ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη, καθοδήγηση και βοήθεια στους εμπλεκόμενους ανηλίκους.
Η ολοκληρωμένη πιλοτική δράση για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς των ανηλίκων του Υπουργείου Υγείας, που υλοποιεί παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στον Δήμο Κηφισιάς, παρουσία του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου.
Στόχος
Στο πλαίσιο του έργου υλοποιείται η χαρτογράφηση των περιοχών που παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο. Στόχος είναι οι παρεμβάσεις να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν με ακρίβεια και ευελιξία, προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε κοινότητας, ακόμα κι όταν αυτές παρουσιάζουν διαφορετικά κοινωνικοπολιτισμικά προφίλ.
Ειδικότερα, οι εξειδικευμένες υπηρεσίες που θα υλοποιηθούν, είναι:
• Η πρώιμη ανίχνευση των ανηλίκων με αποκλίνουσα συμπεριφορά και σε κίνδυνο εκδήλωσης παραβατικής συμπεριφοράς και η παρέμβαση και υποστήριξή τους.
• Η παροχή άμεσης κοινωνικής βοήθειας όπου χρειάζεται, ιδίως στον εκπαιδευτικό και εργασιακό τομέα.
• Η παροχή συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε ανήλικους, σε γονείς και τις οικογένειές τους.
• Η ευαισθητοποίηση της κοινότητας με Δράσεις Γειτονιάς, για ενημέρωση και παρέμβαση με workshops, με την συμμετοχή συλλόγων γονέων, Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων και της Εκκλησίας μέσω των τοπικών Ενοριών.
• Ηενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων από κινητές μονάδες με επαγγελματίες ψυχικής υγείας και street workers, στις πλατείες και στους χώρους συνάθροισης των ανηλίκων.
• Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατά τόπους εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
• Η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συνδρομή των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Επιδίωξη είναι η καταγραφή και αξιολόγηση των ψυχοκοινωνικών φαινομένων που αφορούν τους ανήλικους, με εστίαση στην παραβατικότητα και εκπόνηση ολοκληρωμένης έρευνας μέσω ψηφιακής εφαρμογής, η ανάπτυξη εξειδικευμένου «Μοντέλου Πρόληψης και Αντιμετώπισης της παραβατικότητας» με τυποποίηση των μεθόδων άμεσης προσέγγισης των ανηλίκων, αλλά και η μετεξέλιξη των Κέντρων Ημέρας σε «Μονάδες ολικής Φροντίδας & Διαρκούς Υποστήριξης Ανηλίκων».
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Το πρόγραμμα αυτό είναι ιδιαίτερα ουσιώδες καθώς δυστυχώς στην εποχή μας η βία των ανηλίκων έχει γίνει μάστιγα. Είναι λοιπόν ευθύνη μας ως Υπουργείο Υγείας να σταθούμε στο πρόβλημα αυτό με επιστημονική προσέγγιση. Σκοπός μας μέσα από τις δράσεις που θα γίνουν είναι να αποκτήσουμε τα κατάλληλα εργαλεία και από τους δήμους να επεκτείνουμε τις δράσεις αυτές στο σύνολο της επικράτειας της χώρας».
Με την σειρά του ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτριος Βαρτζόπουλος, επεσήμανε: «Σκοπός μας είναι χρησιμοποιώντας αποδεδειγμένες πρακτικές και μεθόδους της κοινοτικής ψυχιατρικής να συνεργαστούμε με την τοπική κοινωνία, ώστε να εξετάσουμε πόσο δυνατό είναι να εντοπίσουμε φαινόμενα βίας και παραβατικότητας και πως θα δημιουργήσουμε έναδίκτυο πρώιμης ανίχνευσης και παρέμβασης σε τέτοια φαινόμενα».