Χιλιάδες εργαζόμενοι η Ιταλία βγήκαν στους δρόμους την Παρασκευή (29/11) μετά από κάλεσμα των συνδικάτων κατά του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού της κυβέρνησης Μελόνι.
Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, τους χαμηλούς μισθούς και τις κυβερνητικές πολιτικές που έχουν αποδυναμώσει τις δημόσιες υπηρεσίες. Πιέζουν επίσης για μια πιο δίκαιη κατανομή των κερδών από τις ιδιωτικές εταιρείες στους εργαζόμενους.
Η απεργία, που διοργανώθηκε από τα συνδικάτα Cgil και Ugil, περιλάμβανε 43 διαδηλώσεις σε όλη την Ιταλία, αναφέρει το Euronews.
Το CGIL, το μεγαλύτερο συνδικάτο της Ιταλίας, δήλωσε παράλληλα ότι αντιτίθεται στις σχεδιαζόμενες περικοπές των δαπανών για την κοινωνική ασφάλιση, τις δημόσιες υπηρεσίες και τις επενδύσεις, ενώ το συνδικάτο UIL απαίτησε μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων μετά από μια σειρά εργατικών ατυχημάτων.
Από τη Σικελία, τα μέλη του συνδικάτου Cgil ανέφεραν ότι «δεν απεργούν από προκατάληψη κατά της κυβέρνησης, αλλά για να στηρίξουν ένα διαφορετικό όραμα για την Ιταλία, με κύρια σημεία αναφοράς την κοινωνική δικαιοσύνη και την ελευθερία».
Στην πορεία των συνδικάτων στο Τορίνο, συμμετείχαν και πολλές οργανώσεις που μάχονται για τα δικαιώματα των γυναικών. «Πρέπει να σταματήσουμε την βία. Ελεύθερες να διαλέγουμε για την εργασία, την υγεία και την αυτοδιάθεση», έγραφε ένα από τα μεγαλύτερα πανό.
Ήταν η πρώτη γενική απεργία από τον περασμένο Νοέμβριο. Τα συνδικάτα αντιμετώπιζαν πιθανές κυρώσεις για τη συμμετοχή τους στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και της δικαιοσύνης, οι οποίοι πραγματοποίησαν απεργίες πρόσφατα. Ο ιταλικός σιδηρόδρομος, ο οποίος επίσης αποτέλεσε στόχο πρόσφατων εργατικών κινητοποιήσεων, εξαιρέθηκε.
Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης της Ιταλίας υποφέρει από ελλείψεις προσωπικού, γεγονός που έχει αναγκάσει την πρόσληψη νοσηλευτών από το εξωτερικό, με την περίθαλψη στον φτωχότερο νότο να υστερεί ιδιαίτερα σε σχέση με εκείνη στον πιο ευημερούντα βορρά.
«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που φεύγουν στο εξωτερικό επειδή οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί», δήλωσε η Άννα Σάλσα, μέλος του συνδικάτου υγειονομικής περίθαλψης UIL, στη διαδήλωση στη Ρώμη. «Είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε διπλές βάρδιες για να παρέχουμε τα ελάχιστα επίπεδα βασικής φροντίδας».
Οι διαδηλωτές αναφέρθηκαν επίσης στις συνεχείς αυξήσεις του κόστους των βασικών ειδών πρώτης ανάγκης. Παρά τις ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, το λόμπι προστασίας των καταναλωτών Codacons δήλωσε ότι το κόστος των τροφίμων για μια τετραμελή οικογένεια έχει αυξηθεί κατά 238 ευρώ (251 δολάρια) το χρόνο το 2024 σε σύγκριση με πέρυσι, αναγκάζοντας πολλές οικογένειες να μειώσουν την κατανάλωσή τους.