Την ώρα που η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025 μπαίνει στην τελική ευθεία, το ΚΚΕ αναδεικνύει ακόμη μια φορά τις αμυντικές δαπάνες, τις οποίες θεωρεί υπέρογκες και κάθε άλλο παρά αμυντικές, ενώ αποσπούν κονδύλια από τη στήριξη κρίσιμων λαϊκών αναγκών. Σύμφωνα με το ΚΚΕ το 3% του ΑΕΠ που η κυβέρνηση επαίρεται ότι προσανατολίζεται στις αμυντικές δαπάνες στην πραγματικότητα κατευθύνεται στην εξυπηρέτηση των πολεμικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή.
Με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε το ΚΚΕ σημείωσε πως, την ώρα που «ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία έχει περάσει σε νέα, πιο επικίνδυνη φάση, με τις ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν ακόμη κι ασκήσεις πολεμικής ετοιμότητας, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει την αφοσίωσή του στο ΝΑΤΟϊκό πολεμικό προσκλητήριο και περηφανεύεται που η χώρα δαπανά πάνω από 3% του ΑΕΠ, χρήματα του ελληνικού λαού, για τις πολεμικές ανάγκες του ΝΑΤΟ».
Κατά το ΚΚΕ η αντίφαση αυτή κάνει εξόφθαλμο το «κυβερνητικό ψέμα ότι δήθεν αυτές οι δαπάνες, που η κυβέρνηση “κλέβει” απ’ το λαϊκό εισόδημα, την υγεία, την παιδεία κι άλλες κρίσιμες λαϊκές ανάγκες, αφορούν την άμυνα της χώρας».
Στη σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η πολιτική της κυβέρνησης σε αυτό το πεδίο καταγράφηκε ξεκάθαρα και από τους επαίνους του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ προς την κυβέρνηση «για τη στήριξη στο καθεστώς Ζελένσκι, για τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες και τον ρόλο της στη σταθερότητα της νοτιοανατολικής πτέρυγας της συμμαχίας, εν μέσω δύο πολέμων», κάτι που όμως για τον Περισσό μεταφράζεται σε νέα δεινά για τη χώρα, «ανασφάλεια, στερήσεις και μεγάλους κινδύνους».
Το κόμμα διαμηνύει ότι θα συνεχίσει τις αντιπολεμικές του πρωτοβουλίες ώστε «το σύνθημα για απεμπλοκή της χώρας απ’ τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στους οποίους συμμετέχει η κυβέρνηση με τη στήριξη και άλλων κομμάτων», να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά».
Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, αναφέρθηκε καταρχάς στη μεγάλη εικόνα κάνοντας λόγο για μετατροπή της οικονομίας της Ε.Ε. και της «πράσινης» οικονομίας σε πολεμική. Επικαλούμενος στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας σημείωσε ότι οι αμυντικές δαπάνες των κρατών – μελών της Ε.Ε. για το 2024 θα ανέλθουν σε 326 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 30% σε σύγκριση με το 2021.
Κατά τα λοιπά χαρακτήρισε «αντιλαϊκό» τον προϋπολογισμό τονίζοντας ότι συγκροτήθηκε υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας του νέου συμφώνου σταθερότητας και του ταμείου ανάκαμψης. Ως απόδειξη της αύξησης των ανισοτήτων παρέθεσε τον «τεράστιο» στόχο για τα φορολογικά έσοδα και τη μείωση των δαπανών για την υγεία, την παιδεία και εν γένει τις κοινωνικές ανάγκες.
Διαβάστε επίσης
Συνάντηση Φάμελλου με τον Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της «επανεκκίνησης»
Κύπρος: Σε πορεία σύγκρουσης Λευκωσία και Άγκυρα για την ένταξη της Μεγαλονήσου στο ΝΑΤΟ
Λατινοπούλου: Δεν θα διαλύσω τη Φωνή Λογικής για να πάω υπό τον Σαμαρά