Ένα κινεζικό εμπορικό σκάφος που έχει περικυκλωθεί από ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία στα διεθνή ύδατα εδώ και μια εβδομάδα βρίσκεται στο στόχαστρο έρευνας για δολιοφθορά που απειλεί να δοκιμάσει τα όρια του ναυτικού δικαίου και να αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ του Πεκίνου και των ευρωπαϊκών πρωτευουσών.
Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου Yi Peng 3 —μήκους 225 μέτρων, πλάτους 32 μέτρα και φορτωμένο με ρωσικό λίπασμα— έκοψε σκόπιμα δύο κρίσιμα καλώδια δεδομένων την περασμένη εβδομάδα καθώς η άγκυρά του σύρθηκε κατά μήκος του βυθού της Βαλτικής για περισσότερα από 100 μίλια.
Το Yi Peng 3 εξερχόταν από την Αγία Πετρούπολη στη Βαλτική κατά τη διάρκεια δύο διαδοχικών διακοπών καλωδίων στις 17-18 Νοεμβρίου. Το πλοίο παρουσίαζε ασυνήθιστες αλλαγές πορείας και ταχύτητας σε ύποπτες τοποθεσίες, προσελκύοντας τον έλεγχο από τις αρχές.
Ένα περιπολικό σκάφος του Δανικού Ναυτικού αναχαίτισε το Yi Peng 3 καθώς έπλεε προς τη Μεγάλη Ζώνη και αποφάσισε να διακόψει το ταξίδι του για να αγκυροβολήσει στο Kattegat λίγο μετά. Η Δανία δεν είπε ότι το Yi Peng 3 είχε τεθεί υπό κράτηση, αλλά ένα δανικό περιπολικό το παρακολουθούσε στενά. Δύο άλλα σκάφη του ΝΑΤΟ – γερμανικά και σουηδικά – έχουν ενταχθεί για να δημιουργήσουν έναν αυξανόμενο κυβερνητικό στολίσκο κοντά στο Yi Peng 3.
«Τα πάντα δείχνουν προς το κινεζικό πλοίο. Έχει επιβραδύνει από 6,9 σε 3,4 κόμβους γύρω από τα κατεστραμμένα καλώδια και βρισκόταν σε ένα ρωσικό λιμάνι πριν αποπλεύσει στη Βαλτική», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής αναλυτής αμυντικών πληροφοριών της Δανίας Jacob Kaarsbo στο TT το Σαββατοκύριακο.
Όπως δείχνει μια φωτογραφία της πλευρικής άγκυρας του Yi Peng 3 τα αυλάκια της είναι σαφώς στριμμένα στις άκρες και ειδικοί εικάζουν πως η ζημιά έγινε επειδή η μία πλευρά της άγκυρας είχε κολλήσει σε κάτι κάτω στον πυθμένα ή σε βράχους.
Οι χώρες της Βαλτικής βασίζονται πλέον στην υπόθεση ότι η ζημιά των καλωδίων ήταν σκόπιμη.
«Κανείς δεν πιστεύει ότι αυτά τα καλώδια καταστράφηκαν κατά λάθος. Και δεν θέλω να πιστεύω στις εκδοχές ότι φταίνε οι άγκυρες», δήλωσε την περασμένη Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους. «Πρέπει λοιπόν να συμπεράνουμε, χωρίς να γνωρίζουμε ποιος το έκανε αυτό, ότι πρόκειται για μια υβριδική ενέργεια. Και πρέπει επίσης να υποθέσουμε, χωρίς να γνωρίζουμε, φυσικά, ότι πρόκειται για δολιοφθορά».