Ενώ ο πλανήτης βρίσκεται σε διπλωματικό συναγερμό, η Ουκρανία μετά το πράσινο φως από ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία στη χρήση δυτικών πυραύλων, συνεχίζει να χτυπά εντός της Ρωσίας, παρά την προειδοποίηση Πούτιν με την εκτόξευση του πειραματικού υπερηχητικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς Oreshnik και την ανησυχία για ενδεχόμενη σύρραξη με τη Δύση.
Το καθεστώς Ζελένσκι έπληξε το έδαφος της Ρωσίας με αμερικανικής κατασκευής πυραύλους ATACMS δύο φορές τις τελευταίες τρεις μέρες και η Ρωσία ετοιμάζει απαντητικά μέτρα, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Στην ανακοίνωση του αναφέρεται ότι και οι δύο επιθέσεις στόχευαν θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας στην περιοχή Κουρσκ και στις δύο περιπτώσεις είτε ένας είτε δύο πύραυλοι πέτυχαν τους στόχους τους, ενώ οι περισσότεροι καταρρίφθηκαν.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, τις τελευταίες τρεις ημέρες, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν δύο φορές πλήγματα με δυτικά όπλα μεγάλης εμβέλειας εναντίον στόχων στην περιοχή του Κουρσκ: στις 23 Νοεμβρίου – με πέντε πυραύλους ATACMS κατά θέσων αντιαεροπορικών S-400 στην περιοχή Lotarevka και στις 25 Νοεμβρίου – με οκτώ ATACMS στο αεροδρόμιο Kursk-Vostochny.
Στην πρώτη περίπτωση, το προσωπικό του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Pantsir, κατέστρεψε τρεις πυραύλους, αλλά δύο έφτασαν στο στόχο. Ως αποτέλεσμα, το ραντάρ υπέστη ζημιά και υπήρξαν θύματα μεταξύ του προσωπικού. Στη δεύτερη περίπτωση, τα συστήματα S-400 και Pantsir κατέρριψαν επτά από τους οκτώ πυραύλους. Όταν έπεσαν τα θραύσματα, δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά και οι υποδομές υπέστησαν ελαφριές ζημιές, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.
Φωτογραφίες που δημοσίευσε το τμήμα δείχνουν θραύσματα βλημάτων αμερικανικής κατασκευής.
Οι New York Times ανέφεραν στις 17 Νοεμβρίου ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέτρεψε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει βαθιά σε ρωσικό έδαφος. Μετά από αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έδωσαν παρόμοιες άδειες για τα Storm Shadow και SCALP.
Στις 21 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος της Ρωσίας απευθύνθηκε στους ρώσους πολίτες. Δήλωσε ότι η Μόσχα, ως απάντηση στα χτυπήματα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε στόχους στις περιοχές Kursk και Bryansk με πυραύλους ATACMS και Storm Shadow, δοκίμασε ένα από τα νεότερα πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς, το Oreshnik.
Ο ρωσικός στρατός έπληξε ένα μεγάλο βιομηχανικό συγκρότημα στο Ντνεπροπετρόβσκ, το οποίο παράγει πυραύλους και άλλα όπλα, με έναν υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο από τον οποίο είχαν αντικατασταθεί οι πυρηνικές κεφαλές με συμβατικές.
Η Μόσχα θέλει μακροπρόθεσμη ειρήνη στην Ουκρανία, λέει ο επικεφαλής της SVR
Η Ρωσία είναι αντίθετη στο να ‘παγώσει’ απλά η σύγκρουση στην Ουκρανία διότι η Μόσχα χρειάζεται μια «ισχυρή και μακροπρόθεσμη ειρήνη» που θα επιλύει τους βασικούς λόγους της κρίσης αυτής, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας (SVR).
Ο Σεργκέι Ναρίσκιν δήλωσε ότι η Ρωσία έχει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης. Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ρωσία είναι κατηγορηματικά αντίθετη στο να ‘παγώσει’ η σύγκρουση κα πρόσθεσε ότι η Ρωσία επιθυμεί μακροπρόθεσμη ειρήνη και είναι ανοικτή σε συνομιλίες.
Την ίδια ώρα, ο αντιστράτηγος Αλεξάντρ Σάντσικ διορίστηκε προσωρινός διοικητής του «Νότιου» σχηματισμού δυνάμεων της Ρωσίας, όπως μετέδωσε σήμερα το δίκτυο RBC, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές. Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της αποπομπής του πρώην διοικητή του σχηματισμού αυτού, που είναι μια από τις μεγαλύτερες μονάδες του στρατού που εμπλέκονται στη ρωσική εκστρατεία στην Ουκρανία.
Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το χωριό Κοπάνκι στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία, με τη Ρωσία να αυξάνει τις τελευταίες εβδομάδες τα εδάφη που καταλαμβάνει έναντι του ουκρανικού στρατού που αντιμετωπίζει δυσκολίες.
«Χάρη σε αποφασιστικές ενέργειες, οι μονάδες του ‘Δυτικού’ στρατιωτικού σχηματισμού απελευθέρωσαν το χωριό Κοπάνκι στην περιφέρεια του Χαρκόβου», δήλωσε το υπουργείο Άμυνας. Η κοινότητα αυτή βρίσκεται σε περιοχή που είχε καταληφθεί από τους Ρώσους στην αρχή της σύγκρουσης, αλλά την οποία το Κίεβο είχε καταφέρει να ανακαταλάβει το φθινόπωρο του 2022.
Το υπουργείο δήλωσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν τρία ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
Ο Μεντβέντεφ προειδοποιεί τη Δύση
Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε σήμερα ότι, αν η Δύση προμηθεύσει με πυρηνικά όπλα την Ουκρανία, τότε η Μόσχα θα μπορούσε να θεωρήσει μια τέτοια μεταφορά ισοδύναμη με επίθεση στη Ρωσία, πράγμα που θα παρείχε αιτιολογία για μια πυρηνική απάντηση.
Η αμερικανική εφημερίδα New York Times έγραψε την περασμένη εβδομάδα ότι δυτικοί αξιωματούχοι, τους οποίους δεν κατονόμασε, πρότειναν πως η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να δώσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, αν και υπάρχουν φόβοι ότι ένα βήμα αυτού του είδους θα είχε σοβαρές επιπτώσεις.
“Αμερικανοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι συζητούν σοβαρά τις συνέπειες της μεταφοράς πυρηνικών όπλων στο Κίεβο”, σημείωσε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 ως το 2012, σε ανάρτησή του στο Telegram.
Ο Μεντβέντεφ προειδοποίησε επίσης ότι ακόμη και η απειλή μιας τέτοιας μεταφοράς πυρηνικών όπλων θα μπορούσε να θεωρηθεί προετοιμασία για πυρηνικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.
“Η πραγματική μεταφορά τέτοιων όπλων μπορεί να εξισωθεί με το τετελεσμένο γεγονός μιας επίθεσης στη χώρα μας”, βάσει του προσφάτως αναθεωρημένου πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας, κατέληξε ο Ρώσος υψηλόβαθμος αξιωματούχος ασφαλείας.
Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι το NATO σταμάτησε να τηρεί τα προσχήματα διακηρύσσοντας την πιθανότητα προληπτικών πληγμάτων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.